Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dekoder 4k Ultrabox+ - Odbiornik IR

bartkwiat 03 Jan 2019 16:29 3507 12
Renex
    bartkwiat
    Level 2  
    Witam,
    Od kilku dni mam nowy dekoder NC+ 4K Ultrabox+. Poprzedni Pace wedlug NC+ nie obsluguje nowych telewizorow ze wzgledu na DHCP. No i powstal problem. Na scianie mam tylko zawieszony telewizor. Dekoder jest za sciana schowany i do zmiany kanalow na starym dekoderze uzywalem przedluzacza pilotow Xantech DL85K. Zapytalem wiec NC Plus, gdzie jest odbiornik IR w dekoderze 4K, bo na chwile obecna musze isc do pomieszczenia obok, by zmienic kanal. NC+ odpisalo mi,ze odpisza w przeciagu 30dni. Nie wyobrazam sobie chodzic do drugiego pomieszczenia przez miesiac. Podswietlalem przedni panej latarka, ale nigdzie zadnej diody na dekoderze nie udalo mi sie znalezc.
    Czy ktorys z forumowiczow bylby mi w stanie pomoc i powiedziec, gdzie jest ten odbiornik, bym mogl nakleic przekaznik w odpowiednim miejscu?
  • Renex
    sosarek

Level 43  
    Gdzieś na przednim panelu - tak ciężko stanąć przed dekoderem i metodą prób i błędów do tego dojść?
  • Renex
    bartkwiat
    Level 2  
    Spedzilem chyba ze dwie godziny. Staralem sie tez wykryc diode latarka, ale nic z tego. Przedluzacz Xantech obsluguje te czestotliwosc, wiec wiem,ze zadziala. Dwa pytam na forum, bo moze ktos juz mial ten problem i moglby mnie nakierowac. Czy to takie zle?
    sosarek

Level 43  
    Przecież nadajnik od zestawu ma jakiś tam kąt działania - co za problem umieścić go parę centymetrów przed tunerem na środku i sprawdzić czy zadziała, następnie przesuwać się w jedną bądź drugą stronę?
    Odbiornik może być choćby między przyciskami.
    TrempeS
    Level 12  
    Cześć. Znalazłeś port IR? Mam ten sam problem. Instrukcja obsługi nie zawiera tej informacji.
    sosarek

Level 43  
    TrempeS wrote:
    Cześć. Znalazłeś port IR? Mam ten sam problem.

JAKI? Otworzyć odbiornik, zdjąć panel i wszystko będzie jasne.
    TrempeS
    Level 12  
    Nadal nie jestem zadowolony z działania pilota w ultrabox+
    Czy ktoś zlokalizował odbiornik pilora w dekoderze?
    Obudowa jest zabezpieczona plombą gwarancyjną dlatego odpada zaglądnięcie do środka.
    andrzejlisek
    Level 29  
    sosarek wrote:
    TrempeS wrote:
    Cześć. Znalazłeś port IR? Mam ten sam problem.

JAKI? Otworzyć odbiornik, zdjąć panel i wszystko będzie jasne.

Wiadomo, że mowa o elemencie odbierającym sygnał z pilota.

Dodano po 4 [minuty]:

TrempeS wrote:
    Nadal nie jestem zadowolony z działania pilota w ultrabox+
    Czy ktoś zlokalizował odbiornik pilora w dekoderze?
    Obudowa jest zabezpieczona plombą gwarancyjną dlatego odpada zaglądnięcie do środka.

Czy na pewno jest to pilot na podczerwień? Tak pytam, bo nie znam tego sprzętu, ale spotkałem się z niektórymi telewizorami i sterownikami oświetlenia LED, które komunikują się z pilotem drogą radiową.
    Jak już jest napisane, możesz sam dotrzeć. Po prostu wciskaj przyciski pilota (np. zmieniaj kanały lub głośność) poczynając od odległości 50cm, potem powoli przysuwaj pilota coraz bliżej, aż dotkniesz przedni panel. Jeżeli podczas zbliżania pilota przestanie od działać, próbuj ruszać w lewo i prawo. Jak pilot dotknie panelu, to dotknie tam, gdzie jest odbiornik podczerwieni.

Jeżeli ustalisz położenie odbiornika podczerwieni i pilot dotykający panelu będzie działać prawidłowo, ale zamontowany w tym samym miejscu nadajnik z zestawu retransmitującego sygnały nie będzie działać, to znaczy, że zestaw nie obsługuje częstotliwości nośnej podczerwieni (w użycie jest kilka), czyli z nadajnika wychodzi coś innego, niż wychodzi z pilota. Możesz tez sprawdzić, czy w ogóle coś wychodzi poprzez skierowanie nadajnika w stronę smartfonu w trybie jak do zrobienia zdjęcia.
    TrempeS
    Level 12  
    Dziękuję za zainteresowanie.
    Pilot jest na podczerwień, sprawdzone przy pomocy kamery z telefonu.
    Uruchamiam kamerę i kieruję ją na przednią ściankę pilota, podczas naciskania przycisków pilota na ekranie telefonu widać migającą diodę IR
    Front dekodera wykonany jest z lekkoprzeźroczystego plastyku. Świecąc latarką widać, że część światła wpada do środka.
    Elementu odbierającego sygnał pilota nie zlokalizowałem. Protezą dla problemu jest umieszczenie nadajnika retransmitującego sygnał ok 50cm przed dekoderem.
    Działa, ale estetyka na dostateczny.
    andrzejlisek
    Level 29  
    Nie ma po co świecić latarką do dekodera ni go rozbierać. No dobra, ale czy postępowałeś tak, jak napisałem? Czy jak przybliżysz o powiedzmy 5 cm nadajnik do dekodera to przestaje działać? Czy wtedy, jak poruszasz nadajnikiem w płaszczyźnie równoległej do panelu, to znowu zaczyna działać?

Potem powtarzasz czynność co 5 cm, a jak będzie w odległości 10cm, to co 1cm. Nie ma siły, odbiornik podczerwieni musi dać się zlokalizować postępując w ten sposób.
    Ponton97
    Level 1  
    Cześć.
    Znalazłeś ten port IR ? ja też szukam nie mogę sobie z tym poradzić. Przednia ścianka dekodera jest praktycznie nie prześwitująca i w tej chwili nie mam pojęcia gdzie jest ten port. Jak znajdziesz pierwszy to daj proszę znać. Jak Monroe uda to tez napiszę.
    MrPicia
    Level 1  
    Cześć, odgrzewam temat - znaleźliście nadajnik IR w ultraboxie?
    tomaszlonski
    Level 31  
    Pewnie jest w przyciskach zamontowany. I nie nadajnik bo tunery mają odbiorniki.
    Już było podawane jak poszukać, osłoń pilota by miał ograniczone pole dla nadajnika to dokładnie znajdziesz.