logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przegrzewający się Zewnętrzny dysk twardy Seagate USB

user543 04 Sty 2019 14:49 2631 13
REKLAMA
  • #1 17675316
    user543
    Poziom 6  
    Potrzebuję opinii osób obeznanych na forum w kwestii zmian temperatury pracy dysku zewnętrznego nie posiadającego dodatkowego chłodzenia (dysk nie ma żadnego wentylatora) w odniesieniu do czasu jego pracy pod pełnym obciążeniem.

Jakiś czas temu zakupiłem nowy zewnętrzny dysk twardy Seagate 4TB 2.5 cala (2 x 2TB w raidzie). Po pewnym czasie zauważyłem że po dłuższej pracy dysk jest tak gorący że aż parzy. Postanowiłem sprawdzić jego temperaturę i po około 1,5 godz ciągłej pracy pod obciążeniem wynosiła ona w hd tune aż 67 stopni (temp w pokoju około 25 stopni). Przy dalszej pracy na pewno temperatura spokojnie osiągnęłaby min 70 stopni. Wg konsultanta Seagate max temp dla tego modelu to 60 stopni.

Wykres zmian temperatury wyglądał mniej więcej tak, można powiedzieć że przy 70 stopniach by się ustabilizował i przestał by już rosnąć (ale tego już dalej nie testowałem, po 1,5 h przerwałem testy na temp 67 stopni która coraz wolniej rosła ale mimo to nadal się jeszcze nie ustabilizowała na stałym poziomie):
    Przegrzewający się Zewnętrzny dysk twardy Seagate USB Przegrzewający się Zewnętrzny dysk twardy Seagate USB
    Wysłałem Dysk na gwarancji. Otrzymałem w odpowiedzi dokumentację z której wynika że dysk się nie przegrzewa. Niestety otrzymany od firmy wykres zmian temperatury jest dla mnie bardzo dziwny. Dysk po około 2 godzinach pracy uzyskał temp 60 stopni (może niższa temp otoczenia niż u mnie??) po czym na przemian temperatura malała i rosła. Czy to jest możliwe przy pełnym obciążeniu dysku bez używania dodatkowego zewnętrznego chłodzenia (np . zew. wentylator, otwierania drzwi/okna zimą) by go schładzać albo dodatkowego ustawienia w jakimś programie limitu temperatury na 60 stopni by dysk po jej przekroczeniu automatycznie mocno zwalniał by ograniczyć wydzielanie ciepła ?? Poproszę o kilka opinii jeśli to dla was nie problem. Moim zdaniem poprawnie wykonany test podczas pracy cały czas przy pełnym obciążeniu powinien wyglądać tak (czerwona linia dorysowana przeze mnie, żółta - test sklepu):
  • REKLAMA
  • #2 17675367
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Skąd wiesz, że twój wykres jest w miarę liniowy?
    Spadki temperatur to prawdopodobnie włączenie większych obrotów wentylatora obudowy. Chyba, że obudowa jest chłodzona pasywnie.
    Gdzie pracuje twój dysk? W jakich warunkach sklep/sprzedawca/producent dokonywał pomiarów.
    60*C i więcej to nie są temperatury optymalne dla dysków talerzowych.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #3 17675375
    user543
    Poziom 6  
    Łukasz_W napisał:
    Skąd wiesz, że twój wykres jest w miarę liniowy?
    Spadki temperatur to prawdopodobnie włączenie większych obrotów wentylatora obudowy. Chyba, że obudowa jest pasywna.
    Gdzie pracuje twój dysk? W jakich warunkach sklep/sprzedawca/producent dokonywał pomiarów.

Tak jak napisałem to Zewnętrzny dysk twardy Seagate (fabryczny model, nie żaden składak) nie posiada żadnego chłodzenia poza obudową odbierającą ciepło w której sa 2 dyski twarde 2.5 cala w raidzie. Wiem bo po teście spojrzałem na wykres, dlaczego miał by nie być liniowy skoro dysk nie posiada żadnego chłodzenia a podczas ciągłej pracy pod maksymalnym obciążeniem pobór mocy się nie zmienia ? Sprzedawca nie podał temperatury otoczenia. Moja wynosiła 25 Stopni. Najdziwniejsze są spadki temperatury na wykresie sprzedawcy których nie uświadczyłem u siebie.
  • REKLAMA
  • #4 17675408
    Łukasz_W

Spadki mogą wynikać ze specyfiki testu, na przykład na próbkach jak w CDI, wtedy możliwe jest takie zachowanie.
    To wszystko jednak jest tylko gdybaniem, bo dziwne jest to, że za żadnym razem temperatura nie przekroczyła 60*C.
    Co do obudowy, nie wiem co to jest, nie widziałem tego. Nie podałeś modelu a szukając po ASMT109x nie znajdę niczego konkretnego.
    Dziwne dla mnie jest to, że dyski 2.5" gotują się w takiej obudowie, 3.5" mógłbym jeszcze zrozumieć.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #5 17675445
    user543
    Poziom 6  
    Łukasz_W napisał:
    Spadki mogą wynikać ze specyfiki testu, na przykład na próbkach jak w CDI, wtedy możliwe jest takie zachowanie.
    To wszystko jednak jest tylko gdybaniem, bo dziwne jest to, że za żadnym razem temperatura nie przekroczyła 60*C.
    Co do obudowy, nie wiem co to jest, nie widziałem tego. Nie podałeś modelu a szukając po ASMT109x nie znajdę niczego konkretnego.
    Dziwne dla mnie jest to, że dyski 2.5" gotują się w takiej obudowie, 3.5" mógłbym jeszcze zrozumieć.

To zwykły test odczytu na bad sectory w HD Tune, nie ma żadnych zmian w próbkowaniu podczas testu. Model to Seagate Backup Plus Fast 4TB (wersja 2 x 2TB 2.5 cala w RAID), w środku są 2 dyski a nie jeden więc ilość wydzielanego ciepła jest dwukrotnie większa niż przy standardowym dysku 2.5 calowym (a obudowa odbierająca ciepło jest taka sama w obydwu przypadkach). Ja mogę uzyskać takie spadki temperatury dysku podczas pełnego obciążenia u siebie np. otwierając zimą okno i zmniejszając temperaturę otoczenia , w przeciwnym wypadku gdy temperatura otoczenia jest stała to wykres zmian temperatury jest liniowy (zaznaczyłem go na czerwono). Czy w takim razie wykres otrzymany od firmy (żółta linia) mam uznać za wiarygodny ???

• #6 17675466
    Łukasz_W

Ty wykonałeś test w HDtune, a ja mam na myśli sklep i testowanie wydajności dysku a nie odczytu powierzchni.
    Powiem tak: w takiej obudowie dyski jak najbardziej będą się przegrzewać, powiem też, żebyś wymienił ten wynalazek na coś normalnego, ponieważ raz, że są problemy z odprowadzaniem ciepła a dwa, że w środku są moje ulubione Seagate Slim.

Jak chcesz serwer to kup dwudyskowy NAS, jak chcesz mieć coś do przenoszenia danych to niech to będzie zwykły dysk zewnętrzny (z jednym dyskiem).
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • REKLAMA
  • #7 17675472
    user543
    Poziom 6  
    Łukasz_W napisał:
    Ty wykonałeś test w HDtune, a ja mam na myśli sklep i testowanie wydajności dysku a nie odczytu powierzchni.
    Powiem tak: w takiej obudowie dyski jak najbardziej będą się przegrzewać, powiem też, żebyś wymienił ten wynalazek na coś normalnego, ponieważ raz, że są problemy z odprowadzaniem ciepła a dwa, że w środku są moje ulubione Seagate Slim.

Jak chcesz serwer to kup dwudyskowy NAS, jak chcesz mieć coś do przenoszenia danych to niech to będzie zwykły dysk zewnętrzny (z jednym dyskiem).

No właśnie odesłałem na rękojmie pisząc ze dysk osiąga temperaturę ponad 70 Stopni przy ciągłym kopiowaniu plików. Sklep przetestował i wg nich nie przkeracza 60 stopni, tylko dlaczego jak dysk po 2h osiągnął u nich temperaturę 60 Stopni to nagle zaczął się schładzać ?? Przecież nie ma żadnego wentylatora ... A może ktoś po prostu otworzył okno i temperatura otoczenia mocno spadła ??

Tak wykonywałem test odczytu, przy zapisie dyski z reguły pobierają 5-10% więcej mocy niż przy samym odczycie, więc przy kopiowaniu na niego plików nagrzewa się jeszcze bardziej !
  • #8 17675478
    Łukasz_W

Powiedziałem wcześniej, że można gdybać w nieskończoność jak były przeprowadzane testy.
    Pytasz w złym miejscu, osoba wykonująca testy powinna ci odpowiedzieć na to pytanie.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #9 17675481
    user543
    Poziom 6  
    Myślałem że zadałem bardzo proste pytanie. Dysk działa pod pełnym obciążeniem, pobór mocy się praktycznie nie zmienia, temperatura otoczenia również. Więc logicznym jest ze wykres powinien wyglądać tak jak narysowałem i dysk samoistnie nie ma prawa się schładzać jeśli nie posiada wentylatora tak jak pokazuje test sklepu :) :) :) To prosta matematyka, coś pobiera stale 5W i bez żadnych zmian czynników zewnętrznych nie ma prawa nagle zacząć się schładzać po dość szybkim osiągnięciu temperatury 60 Stopni :) :) :) Ja uważam że jak temp osiągnęła 60 Stopni to otworzono okno (-4 stopnie na zewnątrz) by mieć jako dowód wykres na którym Dysk nie przekracza temp granicznej i odrzucić reklamację.
  • #10 17675505
    Łukasz_W

Czy ty czytasz ze zrozumieniem?
    Pytanie może i jest proste, ale odpowiedź jest uzależniona od zbyt wielu czynników, których tutaj na forum nikt nie zna.
    Możesz uważać co ci się podoba, nie zmieni to ani wyników testu, ani odrzuconej reklamacji, ani odpowiedzi na twoje pytanie na forum.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #11 17675528
    user543
    Poziom 6  
    Łukasz_W napisał:
    Pytanie może i jest proste, ale odpowiedź jest uzależniona od zbyt wielu czynników, których tutaj na forum nikt nie zna.
    Możesz uważać co ci się podoba, nie zmieni to ani wyników testu, ani odrzuconej reklamacji, ani odpowiedzi na twoje pytanie na forum.

Liczyłem na konkretną i merytoryczną odpowiedź np. "że taka sytuacja jest bardzo mało prawdopodobna ale ostatecznie nie można jej całkowicie wykluczyć. Same testy przeprowadzone przez sprzedawce nie wyglądają wiarygodnie." ale chyba się przeliczyłem z poziomem tego forum :) :) :) Ale może ktoś inny się jeszcze wypowie . Sam własnie testuje inny dysk przenośny Seagate i wykres zmian temperatury jest liniowy i potwierdza moje przypuszczenia. Chce wydać pieniądze na rzeczoznawce i dlatego pytam by mieć pewność że ma to sens.
  • Pomocny post
    #12 17675544
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 877
    Może jakieś oprogramowanie od seageta którego nie masz limituje wydajność przy osiągnięciu 60C?

http://knowledge.seagate.com/articles/en_US/FAQ/007767en?language=pl-pl
    60C jest w normie.
  • #13 17675549
    user543
    Poziom 6  
    enhanced napisał:
    Może jakieś oprogramowanie od seageta którego nie masz limituje wydajność przy osiągnięciu 60C?

http://knowledge.seagate.com/articles/en_US/FAQ/007767en?language=pl-pl
    60C jest w normie.

Ja nie miałem takowego zainstalowanego i temperatura rosła do 70 Stopni, co do Sprzedawcy właśnie podejrzewam że albo otworzył okno przy mrozie na zewnątrz albo ustawił limit maksymalnej temperatury na 60 Stopni. Wykres zmian temp po osiągnięciu 60 Stopni powinien dalej rosnąć patrząc na początkowe tempo jego wzrostu i brak dodatkowego chłodzenia w postaci wentylatora.

Swoją drogą Seagate ostro ściemnia na swojej stronie:

"Napęd 4TB Backup Plus Fast ma dwa dyski skonfigurowane w RAID 0. Zapewnia to maksymalną wydajność, ale z dwoma napędami może to spowodować dodatkowe ciepło podczas dużego obciążenia. Na tym napędzie wykonano obszerne testy przy dużym obciążeniu. Podczas testowania napęd nigdy nie przekroczył 49 stopni Celsjusza".

Mój pojedynczy dysk zewnętrzny Seagate osiąga czasem podczas dłuższej ciągłej pracy 50 Stopni a co dopiero 2 dyski w raidzie będące w identycznej obudowie które generują 2 razy więcej ciepła. Ta firma jest niepoważna :) 49 stopni to ja mam na Seagate Backup Plus Fast 4TB już po 15 minutach pracy haha. Mój przypadek nie jest odosobniony bo na Amazonie również są komentarze że ludzie się poparzyli dotykając go po dłuższej pracy bo jest gorący jak diabli.
  • #14 17675623
    Łukasz_W

user543 napisał:
    Łukasz_W napisał:

Liczyłem na konkretną i merytoryczną odpowiedź np. "że taka sytuacja jest bardzo mało prawdopodobna ale ostatecznie nie można jej całkowicie wykluczyć. Same testy przeprowadzone przez sprzedawce nie wyglądają wiarygodnie." ale chyba się przeliczyłem z poziomem tego forum :) :) :) Ale może ktoś inny się jeszcze wypowie . Sam własnie testuje inny dysk przenośny Seagate i wykres zmian temperatury jest liniowy i potwierdza moje przypuszczenia. Chce wydać pieniądze na rzeczoznawce i dlatego pytam by mieć pewność że ma to sens.

Łukasz_W napisał:

Łukasz_W napisał:

Łukasz_W napisał:
    Powiedziałem wcześniej, że można gdybać w nieskończoność jak były przeprowadzane testy.
    Pytasz w złym miejscu, osoba wykonująca testy powinna ci odpowiedzieć na to pytanie.

Myślę, że bardziej szczegółowo nie da się odpowiedzieć na tak zadane pytanie.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przegrzewaniem się zewnętrznego dysku twardego Seagate Backup Plus Fast 4TB (2 x 2TB w RAID), który osiąga temperatury do 70 stopni Celsjusza podczas długotrwałej pracy pod pełnym obciążeniem. Dysk nie posiada wentylatora, co prowadzi do obaw o jego bezpieczeństwo i wydajność. Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że takie temperatury są nieoptymalne dla dysków talerzowych, a także sugerują, że wyniki testów przeprowadzonych przez sprzedawcę mogą być niewiarygodne. Użytkownik podejrzewa, że sprzedawca mógł manipulować warunkami testu, aby uzyskać lepsze wyniki. Wskazano również, że obudowa dysku może nie być odpowiednia do odprowadzania ciepła, co potęguje problem przegrzewania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA