Mam tam podpiety termostat vrt 40 ktory chce zamienic na Aton T7. Vrt jest podpiety na 3 kablach a Atona podpina sie na dwuch dlatego pytam co gdzie i jak. Pozdrawiam
Kolego użyj złącz 3-4.
Uwazaj tylko bo tam masz 230V więc termostat musisz mieć z stykiem bezpotencjalowym.
Przez złącze 7 8 9 też jest możliwość, ale bez serwisowki lub pomiarów nie pomogę.
Jeżeli dobrze pamiętam to w kołłach Vailant złączem dla zwykłego regulatora RT.
U Ciebie jednak jest zajęte.
Co tam masz podłączone?
Pozdrawiam daro
@daro31ie Witam.
Mam kocioł Vaillant Atmotec Plus VUW PL 240/3-5 z regulatorem CalorMatic 370 który jest umieszczony w kotle (złącze eBus). Kocioł używany tylko do c.o. bez c.w.u. W całym domu na parterze i piętrze grzejniki jeden obieg. Zamierzam zakupić Salusa RX10RF, żeby móc dostosować temperaturę w różnych pomieszczeniach poprzez regulatory SALUS SQ610RF. I teraz mam kilka pytań.
1. Gdzie na piecu mam podłączyć przewody COM oraz NO wychodzące z RX10RF, tak abym nie stracił regulacji pogodowej z CalorMatica?
2. Czy zasilenie RX10RF może pójść z kotła, czy wskazane jest oddzielne zasilanie?
3. Czy dodatkowo muszę coś jeszcze zmienić w opcjach CalorMatica, aby regulacja temperatury odbywała się tylko i wyłącznie przez Salusa?
Pozdrawiam
CM 370 nie jest regulatorem pogodowym. CM jest regulatorem pokojowym.
Mam czujnik pogodowy wyprowadzony na zewnątrz, w regulatorze jest ustawione wpływ temp. pom na brak, więc praktycznie piecem steruje pogoda. Czym zimniej tym krzywa grzewcza zwiększa temp. w obiegu. CM370 jest na piecu w kotłowni.
Wracając do mojego zapytania,jak to jest zwykły regulator pokojowy to muszę odłączyć CM i wtedy mogę podpiąć RX10RF, tak? Pod które styki mam się wpiąć? CM370 jest na eBus.
Pozdrawiam
RX10RF pod 3-4. Nie wiem jak zachowają się dwa regulatory jeden "bus" drugi on-off.
ebus w takim wypadku odepnę. Myślałem że da radę połączyć krzywą grzewczą z innym regulatorem on/off. Będę ograniczał pokrętłem na piecu moc w zależności czy będą mrozy czy nie.
Dziękuję za pomoc 🙂