Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Falownik Huawei SUN2000-10KTL czy Fronius Symo 10.0-3-M który wybrać?

krissgut 24 Apr 2020 11:23 70695 114
Wago
    andrzej20001
    Level 43  
    przemko221 wrote:
    Cześć
    Zastanawiam się nad założeniem instalacji 5kw z możliwością późniejszej rozbudowy. Zaproponowano mi 3 zestawy ( 2 standardowe 5kW i jeden z możliwością rozbudowy)
    1. Inwerter Afore 5kW +16szt Ja Solar 325W w cenie 25300PLN
    2. Inwerter Afore 5kW +16szt Sharp (NU-AC310) 310W w cenie 24900PLN
    3. Fronius 8.2-3 + 16szt Sharp (NU-AC310) 310 W w cenie 28600PLN
    Jak myślicie czy to dobre ceny? Chcę żeby chodziło to poprawnie (czasami zbytnia inwestycja w same najlepsze komponenty jest nieopłacalna). Proszę o poradę na co zwrócić uwagę przy pilnowaniu ekipy, jakie zabezpieczenia itp., czy dzielić to na dwa stringi czy zrobić na jednym? ( dach budynku gospodarczego prosty dwuspadowy 13mx4,5m jest tylko komin w 1/3 dachu ( montaż od strony południa).
    Z góry dzięki za odpowiedź

Weź Huawei - a sam mam i jest super,tańszy 1500 od Froniusa i nie ma wentylatora. Temperatura jego 36-39st.c. Sprawny bo 1850 kWh od połowy lutego z 9 kW panela mam już
  • Wago
    Edek45
    Level 29  
    przemek_a1 wrote:

Stawiam na diodę bo to właśnie ona jest tutaj najsłabszym ogniwem

Niekoniecznie, kupiłem dość dawno temu używane IBM 230W i wszystkie miały przerwy na łączeniach taśmy w puszce (8)szt, a diody dobre.
    Leon444
    Level 26  
    przemek_a1 wrote:
    Leon444 wrote:
    przemek_a1 wrote:
    Leon444 wrote:
    jeden po 3 latach się popsuł

A może da się go jeszcze samemu naprawić..?

Prawdopodobnie dioda albo przerwa na którymś łączeniu bo nie działa 1/3 panela.
    Ale to tylko przykład jak działają te długookresowe gwarancje które wszyscy tak zachwalają.

Stawiam na diodę bo to właśnie ona jest tutaj najsłabszym ogniwem ;-) (naprawa prosta jak słońce - sam jesteś pewnie w stanie to naprawić... ;-))

Chyba że całą puszka zalana jest bliżej nie określoną masą (plastikiem) który się średnio chce usunąć.
    przemek_a1
    Level 17  
    Edek45 wrote:
    przerwy na łączeniach taśmy w puszce
    To też idzie zrobić... ;-)

Dodano po 1 [minuty]:

Leon444 wrote:
    Chyba że całą puszka zalana jest bliżej nie określoną masą (plastikiem) który się średnio chce usunąć.

Może być ciężko ale też do zrobienia moim zdaniem... Można podgrzać i wydłubać ile trzeba ew. użyć acetonu (przed tym radziłbym zabezpieczyć tył panela jeśli nie jest ze szkła...)
    Edek45
    Level 29  
    przemek_a1 wrote:
    To też idzie zrobić

No i zrobiłem, polutowałem i od czterech lat produkują.
  • Wago
    Leon444
    Level 26  
    Ja mogę dodac ze swojego doświadczenia i przezucenia dzięsiątków inwerterow, SMA jest bez awaryjny i najlepiej wykonany ze wszystkich.
    Ale to jest moje zdanie i doświadczenie.
    przemek_a1
    Level 17  
    RadiatusW wrote:
    Jeśli chodzi o wydajność w warunkach laboratoryjnych, Huawei wygrywa.

Huawei:

Fronius:

Jeśli chodzi o gwarancje, Froniusa możesz przedłużyć do 20 lat, Huawei max do 10 lat.

Zobacz też recenzje tych producentów na:
    https://fotowoltaikaonline.pl/inwerter-solarny/fronius
    https://fotowoltaikaonline.pl/inwerter-solarny/huawei

Jak dla mnie to z tych wykresów nie wynika, że którykolwiek jest lepszy od innego bo one są identyczne...
    trawnikedytaaran
    Level 12  
    Macie jakąś zaprzyjaznioną ekipę które nie zedrze - chcę założyć na gruncie 9.9 kW zestaw ?
    noja102
    Level 24  
    Na FB Fotowoltaika pytaj, to nie to forum
    trawnikedytaaran
    Level 12  
    Dopiero niedawno na stałe w końcu usunąłem Facebooka i teraz znowu mam zakładać żeby się dowiedzieć nie może nikt po prostu napisać?
    andrzej20001
    Level 43  
    Łatwiej może będzie jak napiszesz skąd jesteś.
    trawnikedytaaran
    Level 12  
    Okolice Warszawy
    przemek_a1
    Level 17  
    trawnikedytaaran wrote:
    Macie jakąś zaprzyjaznioną ekipę które nie zedrze - chcę założyć na gruncie 9.9 kw zestaw ?

Ja polecam Ekofachowców ;-)
    trawnikedytaaran
    Level 12  
    ? Tak się nazywa firma czy...

Dodano po 31 [minuty]:

Dzięki prawie dałem się nabrać swoją drogą dobre mają chwyty
    przemek_a1
    Level 17  
    trawnikedytaaran wrote:
    ? Tak się nazywa firma czy...

Dodano po 31 [minuty]:

Dzięki prawie dałem się nabrać swoją drogą dobre mają chwyty

Tak się nazywa firma która mi zamontowała 4,44kWp na Longi 370Wp half-cut z tym falownikiem Huawei SUN200 4ktl w najbardziej konkurencyjnej cenie... ;-)
    pearlchili
    Level 14  
    Czy orientuje się ktoś czy ten Huawei SUN2000 ma na pokładzie Modbusa?
    Manual mówi o M-Bus oraz RS485. Nie mogę znaleźć żadnych szczegółów komunikacyjnych ani info co idzie po tym RS-485.
    lizak1983
    Level 15  
    Posiada modbus. Na stronie producenta jest dokładnie opisane. Link Posiada również modbus TCP do komunikacji bezprzewodowej.
    pearlchili
    Level 14  
    lizak1983 wrote:
    Posiada modbus. Na stronie producenta jest dokładnie opisane. Link Posiada również modbus TCP do komunikacji bezprzewodowej.

Wielkie dzięki, nie mogłem takiego dokumentu znaleźć.
    przemek_a1
    Level 17  
    lizak1983 wrote:

A co to daje..?
    lizak1983
    Level 15  
    Dostęp do różnych informacji z falownika. Zerknij na instrukcję z linku to zobaczysz co da się wyczytać w czasie rzeczywistym. Ja używam do integracji z Home Assistant. Oraz statystyki zrzucam do bazy danych.
    jedrula
    Level 11  
    przemek_a1 wrote:
    prose wrote:
    4 tyś za 1 kWp to jest normalna cena na tych podzespołach z montażem

To dlaczego każdy chce ode mnie od 16 do 20 tyś za 3 kWp..? ;-p
    Chyba muszę szukać dalej jakiejś firmy która mi to zamontuje za normalne pieniądze...

Pewne elementy w instalacji są stałe: rozdzielnica, zabezpieczenia AC i DC, przewody, uziom szpilkowy lub otokowy, drut do uziomu, konstrukcja montażowa dla 3kW i 10kW to nie jest proporcjonalna cena za kWp, falownik 3kW Fronius kosztuje około 5500zł, a ponad 3 razy większy 10kW Fronius kosztuje już tylko 9500zł - to też nie jest proporcjonalna cena do mocy. Dlatego firmy nie przyjadą za tą samą cenę za kWp zrobić instalacji do 5kWp i do 10kWp. Pamiętajmy że każda instalacja ma oficjalną fakturę końcową i od zarobku odprowadzają 17% podatku dochodowego (bo oficjalną kwotę z faktury inwestor w ramach ulgi termomodernizacyjnej odlicza sobie od podatku, oczywiście pomniejszoną o dofinansowanie 5000zł z Mój Prąd). Poza tym montaż poprawny na dachu to podstawa, jak coś schrzanią to nie weźmie się dekarza, żeby wszedł na dach i naprawił. Jak w każdej branży usługowej łatwo się nam liczy ile kasy zarabia wykonawca bo dla nas przychód=dochód, a to nie to samo, są zawsze koszty o których my inwestorzy nie chcemy myśleć, a wykonawcy muszą.
    Rhaavir
    Level 13  
    Wybrał bym na 100% Froniusa - z moich doświadczeń wynika, ze jest najmniej awaryjny.
    Huawei - jest też bardzo dobry - ALE - ma problemy : przykładowo nie można zresetować falownika :) mam obecnie 5 falowników Huawei w których inna firma ustawiła hasło - klient zmienił nazwę WiFi - i NIE możemy zresetować i od nowa ustawić komunikacji falowników. Opisana procedura nie pomaga - z wsparcie Huawei odpisało, TAK, WIEMY i nad tym pracujemy, proszę próbować za któryś razem się uda :) po dwóch godzinach prób mi się nie udało. :)
    Z Froniusami od 7 lat nie mam problemów, nawet stareńka seria IG dalej ma wsparcie i świetnie działa.
    Panele Sharp - dobre, bardzo dobre panele.

CENA - im mniejsza instalacja tym droższa - koszty jak płaca pracowników, dojazd, nocleg, amortyzacja sprzętu są stałe. W czasie gdy u Ciebie montujemy na dachówce 3 - 4 kWp to możemy zamontować 10 kWp na trapezie :)
    Policz sobie jak rozkladają się koszty stałe na cenę 1 kWp :) :)

Średnia cena za kWp dla instalacji do 10 kWp to od 4000 do nawet 6000 zł - (zakładam porządne komponenty, ekipa doświadczona, porządna, robiąca komplet pomiarów) przy czym 30 paneli na niskim niezbyt stromym trapezie z prostym przyłączeniem będzie znacznie tańsze niż 12 paneli na 3 kondygnacyjnym domu, krytym dachówką (każda przykręcona) i kątem 50 stopni i koniecznością wykonania własnego uziemienia.

Tak więc cena 6000 zł za 3 kWp nie powinna dziwić. :) :)
    jedrula
    Level 11  
    przemek_a1 wrote:
    trawnikedytaaran wrote:
    Macie jakąś zaprzyjaznioną ekipę które nie zedrze - chcę założyć na gruncie 9.9 kw zestaw ?

Ja polecam Ekofachowców ;-)

Firmy typ Ekofachowcy to firmy które są pośrednikami z błyszczącą stroną www i handlowcami, którzy (już teraz nawet z Cyfrowego Polsatu) sprzedają instalacje fotowoltaiczne, potem zgłaszają się do lokalnych wykonawców, żeby wszystko zrobili i na koniec spijają śmietankę... Naprawdę trzeba zrozumieć, że Fotowoltaika to jest nowa kolejna branża budowlana i tak jak przy montażu dachu warto rozejrzeć się za porządnymi ekipami lokalnymi do których jest cały czas dostęp serwisowy i gwarancyjny. Jak wydajemy na dach 50 000zł to dokładnie sprawdzamy materiały (o ile niektóre panele chińskie są naprawdę dobre, o tyle do falownika naprawdę warto dołożyć) i oddajemy tego w ręce pośrednika, który przyjdzie w garniturze i potem podeślę ekipę nie wiadomo skąd ostatnio z przewagą Ukraińców. Pytanie ile ta firma pośrednicząca będzie istnieć i gdzie potem szukać Sp. z o.o. z kapitałem zakładowym 5000zł. Każda instalacja będzie jakoś działać, ale chodzi o to żeby działała optymalnie i w jak najszybszym czasie produkcja energii zwróciła na poniesione koszty i pracowała bezawaryjnie nie wydłużając rentowności poprzez dokładanie do inwestycji na naprawę lub na wymianę np. chińskiego falownika albo nawet topowego falownika tylko uszkodzonego wskutek braku dobrych zabezpieczeń przeciwprzepięciowych czy niewykonanych porządnych uziemień ( z pomiarami).
    Błędy projektowe, wykonawcze, nie wyjdą w pierwszym roku użytkowania wyjdą po kilku latach pamiętajmy o tym, że w założeniu dobre panele nadal będą produkować dla nas energię do 25 lat na poziome 80% swojej mocy nominalnej tylko co z resztą instalacji ?...
    BozenaMal
    Level 2  
    Witam,
    Prosze o pomoc w wyborze paneli i falownika do instalacji 3.3 kW. Jestem kobieta majaca bardzo malo wiadomosci na ten temat. Mam wiele ofert od firm, rozniacych sie produktami i ich cena. Kazda firma mowi, ze ich produkt jest najlepszy.

Wedlug mnie najbardziej ciekawa oferta to:

panele Jinko / falownik Fronius Symo lub Huawei.

Moze sie myle??
    Prosze o pomoc .

Dzekuje.

Bo
    andrzej20001
    Level 43  
    Jak falownik w domu to huawei bo fronius ma wentylator. Poza tym huawei min.1000zl tańszy.
    BozenaMal
    Level 2  
    Dziekuje za podpowiedz.

Firma daje mi falowiniki Huawei albo Fronius S w tej samej cenie- mysle, ze to dobra cena.

Falownik jeden z powyzszych, plus 10 paneli Jinko 330 za 14 .000 zl.

Czy powinnam wybrac cos innego?

Jeszcze nie podpisalam umowy.

Pozdrawiam.
    witekem
    Level 20  
    Jeżeli jest w tej samej cenie to oczywiście polecam Froniusa.
    Większe doświadczenie i jakość od chińczyka.
    wello
    Level 20  
    Ten Fronius jest w tej samej cenie bo jest bez datamenagera. Czyli bez możliwości podglądu wszystkiego przez internet. Jeżeli Fronius to tylko M, ale to jest ok. 1000zł więcej.