Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podlaczenie mixera Pioneer DJM600 z CD-kami CDJ1000MK3 - z wzmacniaczem i bez

Izzzy 05 Jan 2019 22:16 681 10
    Izzzy
    Level 2  
    :| Chlopaki wezcie mi pomozcie... Kupilam mixer Pioneer 600 i 2 CD-ki Pioneer 1000MK3 i jest problem, podlaczylam do glosnikow i jest takie przytlumione trzeszczenie. Wzielam mixer do sprawdzenia i znajomy ze sklepu podlaczyl do jego glosnikow przez wzmacniacz i bylo ok, wiec uznalismy ze mixer jest ok. Wrocilam do domu, podlaczylam do innych glosnikow - trzesczy, zapodalam sluchawki - trzeszczy, podlaczylam przez wzmacniacz trzeszczy, bez wzmacniacza na samych glosnikach trzeszczy... Podlaczylam mixer do standardowego CD z wierzy - efekt: trzeszczy, podlaczylam to standardowe CD z wierzy do wzmacniacza - dzwiek dobry. Nie wiem o co chodzi, ktos cos? prosze pomozcie... :|
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Przesterowane wejście wzmacniacza? Możliwe, że CD/mikser ma większe napięcie sygnału na wyjściu, niż max napięcie wejściowe wzmacniacza. Dość chaotycznie Koleżanka opisuje, gdybyś mogła napisać to jeszcze raz z uwzględnieniem co z czym i w jaki sposób podłączasz (z uwzględnieniem typów sprzętu - wzmacniacza, jakie wejścia/wyjścia łączysz) może byłoby łatwiej zrozumieć.
    Izzzy wrote:
    podlaczylam przez wzmacniacz trzeszczy, bez wzmacniacza na samych glosnikach trzeszczy...
    Głośniki aktywne??? Jak inaczej miały by grać BEZ wzmacniacza?
    DjMapet
    Level 43  
    Albo po prostu wpinasz CD-ki w nieodpowiednie wejścia miksera a ponadto są nie tak jak trzeba skonfigurowane.
    Wyjścia (AUDIO OUT L, R) CD+ków, łączysz z wejściami CD, lub LINE kanałów miksera. Czasem nie do PHONO - tam podłącza się gramofony. Są to wejścia o sporo większej czułości wejściowej i podłączenie do nich CD-ków, będzie skutkowało zniekształceniami.
    Przełącznik wejścia na każdym kanale, do którego podłączone są CD-ki, muszą być ustawione w pozycji CD/LINE.
    Wyjście miksera (MASTER OUT 1 L,R, lub MASTER OUT 2 L,R) łączysz z wejściami liniowymi LINE IN, AUX IN itp.) wzmacniacza zasilającego kolumny, lub z wejściami liniowymi kolumn aktywnych.
    Czasem nie podłączaj miksera do wyjścia PHONES wzmacniacza, czy kolumn aktywnych (częsty błąd początkujących), bo to nie jest wejście, tylko wyjście słuchawkowe! :sm31:
    Piszę ogólnie, bo nie wiem jakie masz wzmacniacze i kolumny.

Ważne jest też wyregulowanie potencjometrami TRIM, czułości poszczególnych wejść miksera. Kanałowe wskaźniki wysterowania, w szczytowych momentach muzycznych, nie powinny znacząco przekraczać wartości 0 dB.

Opisz dokładniej, lub wklej fotki jak to masz podłączone i jak wyregulowany mikser, to będzie można dokładniej stwierdzić, co jest nie tak.

Jeśli ten sprzęt to dla Ciebie nowość, to radzę skumplować się z jakimś dj-jem w celu podszkolenia. Tylko z dj-em, nie z jakimś domorosłym puszczaczem muzyki. :wink:

Pozdrawiam.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    DjMapet wrote:
    Czasem nie do PHONO - tam podłącza się gramofony. Są to wejścia o sporo większej czułości wejściowej i podłączenie do nich CD-ków, będzie skutkowało zniekształceniami.
    Nie mówiąc już o silnym uwypukleniu niskich częstotliwości ze względu na obecność korekcji RIAA.
    Izzzy
    Level 2  
    Dzieki za podpowiedzi, wiec zgadza sie podlaczylam do phono.
    Ale... Oryginalnie podlaczylam do line i sygnalu nie bylo wcale - cisza. Wiec dlatego podlaczylam do phono.
    Doczytalam gdzies ze phono daja dodatkowe wzmocnienie ktore nie jest dobre dla cd-kow. Youtube mi pokazuje tutorial jak podlaczyc nie uzywajac wzmacniacza ale tez nie wychodzi :(.
    Przeprowadzialam sie tu niedawno i w okolicy nie poznalam jeszcze zadnych DJ's.
    Opcja ze wzmacniaczem polaczona byla tak ze glosniki ida do wzmacniacza i miejsce gdzie wzmacniacz ma napisane CD wsadzilam mu kable wylazace z mixera...

Zalaczam szybkie zdjecie...
    DjMapet
    Level 43  
    Izzzy wrote:
    podlaczylam do line i sygnalu nie bylo wcale - cisza

Przełączniki kanałowe ustawiłaś w pozycji CD/LINE?
    potencjometrami TRIM ustawiłaś czułość wejść?
    Pisałem o tym wyżej.

Przydało by się dokładne i kilkukrotne wgryzienie w manual miksera.

Jak zastosujesz się do wskazówek z 3#, to nie ma siły, musi wszystko grać.

Pozdrawiam.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    DjMapet wrote:
    Przydało by się dokładne i kilkukrotne wgryzienie w manual miksera.

I od tego należałoby zacząć - zwłaszcza w wypadku gdy (jak Autor) nie ma się zbyt dużego pojęcia o łączeniach urządzeń czy (!!!) chociażby przyporządkowaniu wejść do konkretnego źródła.
    W sumie to naprawdę trzeba chyba całkowicie sobie wyłączyć myślenie, lub nie znać różnicy pomiędzy wejściem a wyjściem, linią a gramofonem, itp. Żeby zadawać takie laickie pytania.
    Koleżanka wybaczy, ale wśród moich znajomych jest kilka kobiet, które lepiej sobie radzą z tą tematyką niż niejeden facet - po prostu logicznie myślą zanim zaczną się mierzyć z czymś do tej pory nieznanym. Moja rada: Nie bać się czytać: instrukcje są dostępne w sieci. A dopiero gdy naprawdę samemu się do czegoś nie "dokopie" - pytać. Nie ma sensu uczyć się na pamięć jak podłączyć dany mikser z danym (konkretnym) wzmacniaczem czy CD'kiem - nic to nie da gdy w przyszłości będziesz zmuszona pracować na innym sprzęcie. A znając oznaczenia ich przynależność, czułości najczęściej występujące - zawsze się da coś wymyślić.
    Powodzenia!
    Izzzy
    Level 2  
    Dziekuje za chec pomocy, ale okazuje sie chyba ze sprzet ktory kupilam z e-bay nie dziala tak jak powinien. Byl uzywany i chyba ktos mnie zrobil w balona.
    Nie mam 'manual instruction', a odpowidajac wam na pytanie dosadniej, wydawalo mi sie oczywiste na poczatku ze trzeba podlaczyc CD-ki do LINE i bylo tez oczywiste ze ma byc ustawione CD/LINE a nie PHONO. Gdy ta opcja nie zadzialala podalam na PHONO i PHONO. I wtedy cos jakby ruszylo. W pierwszym poscie pytajacym to opisalam. Jedyny dzwiek ktory sie pojawial byl wtedy gdy bylo podane na phono i byl to dzwiek nie czysty. Gdy ustawiam adekwatnie CD/LINE to nie mam nic, jakby ten 'toggle switch' nie chcial sie przelaczyc, wydawalo mi sie to dziwne ze zaden z 4 nie chce sie przelaczyc o nawet pokazac tych zielonych i czerwonych wskazan LED's.
    W sklepie ktory opisalam wlasciciel pokazal mi czysty dzwiek na polaczeniu phono. Wiec dochodze do wniosku ze ten LINE zaden nie dziala, bo do jakich wnioskow mam dojc?
    Szkoda ze tak jest ale co zrobic, nie mam logicznego wyjasnienia na to. Jakikolwiek tutorial uzylam to zawiodl, normalnie nie mam podobnych problemow z podlaczeniem wierzy czy innego sprzetu jak ustawienie anteny satelitarnej. Wydawalo mi sie ze to nie powinno mi sprawic problemu bo przeciez to tylko kable. Szkoda ze mnie tak pojechano tu na forum. Nic, chyba poddam sie i odsprzedam ten sprzet jako niedzialajacy i kupie oryginalny ze sklepu.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    No, szkoda, ze nie zrozumiałem od razu w czym rzecz.
    Dla pewności jeszcze raz:
    CD podłączasz do wejście LINE i w tym kanale przełączasz też na LINE.
    Ten mikser ma po prostu możliwość podłączenia do jednego wejścia albo CD, albo gramofonu, albo obu urządzeń na raz, z tym, że to które ma być aktywne (ma być na suwaku kanału i wyjściu) musi być wybrane przełącznikiem.
    Jeśłi mimo włączenia CD w LINE i przełączeniu na LINE przełącznikiem nadal nie gra - coś ewidentnie jest skopane.
    Trudno mi na odległość sprawdzić coś więcej - opieram się tylko na tym co opisujesz.
    Skąd jesteś ?
    DjMapet
    Level 43  
    Izzzy wrote:
    Szkoda ze mnie tak pojechano tu na forum.

No nie przesadzaj. W którym momencie?

Izzzy wrote:
    chyba poddam sie i odsprzedam ten sprzet jako niedzialajacy

Nie ma się co poddawać, tylko oddać sprzęt jakiemuś specjaliście. Nawet jak coś jest uszkodzone, to naprawa na pewno Cię nie zrujnuje a jako uszkodzony, sprzedasz go za grosze.
    Trochę dziwne jest to, że uszkodzone są wszystkie wejścia liniowe a działają gramofonowe.
    Wejście mikrofonowe działa?

Pozdrawiam.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Pisałem o poziomach sygnału i wiedzy o podstawach - Gramofon z wkładką magnetoelektryczną (czyli zdecydowana większość gramofonów DJ) ma sygnał wyjściowy o poziomie rzędu pojedynczych mV. W dodatku nie jest on taki sam dla każdej częstotliwosci z pasma jakie przenosi. Najsilniejszy sygnał jest dla wysokich częstotliwości a najmniejszy dla niskch. Aby na wyjściu kanału miksera uzyskać sygnał liniowy w funkcji częstotliwosci (czyli o takich samych poziomach niezależnie od częstotliwości) wejście sygnału podawane jest na przedwzacniacz z układem korygującym to zjawisko (t.zw. korekcja RIAA).
    Z kolei każdy CD, magneton, MP3 czy jakikolwiek inny nośnik dźwięku ma z założenia sygnał liniowy w funkcji częstotliwości i o znacznie większym poziomie - przykładowo dla CD będzie to nie mV jak w wypadku gramofonu, ale V - TYSIĄC RAZY WIĘCEJ. Jasne jest wiec, że podłączenie pod wejście gramofonowe sygnału o wielokrotnie większej wartości i w dodatku o stałym poziomie w funkcji częstotliwosci da zniekształcony i to bardzo sygnał na wyjściu.
    Mikrofon z kolei ma przeważnie poziom sygnału wyjściowego w okolicach kilku - kilkunastu mV, ale liniowy, a więc i da niego potrzebne jest specjalne wejście - o dużej czułości i bez korekcji.
    A korekcja barwy jaką masz na każdym torze miksera czy na wyjściu sumy? Ona służy tylko do zunifikowania brzmienia różnych nagrań i dopasowaniu ogólnego brzmienia do warunków panujących w lokalu.
    Dalej ( w dalszym ciągu o poziomach) sygnał wyjściowy z miksera przeważnie (są wyjątki) to t.zw. "0 dB" czyli standard napięcia wynikający z norm - i wynosi dokładnie 0.775V. (niektóre miksery mogą mieć t.zw. "+3dB - czyli 1,5V w przybliżeniu, a niektóre mniej - zwłaszcza bardzo budżetowe zabaweczki - tam sygnał jest bardziej przystosowany do czułości domowych wzmacniaczy i wynosi ok. kilkaset (200-300)mV.
    Takie właśnie podstawy miałem na myśli we wcześniejszym poście - i naprawdę można to bez trudu znaleźć w sieci ;).
    Co do User Manual'a danego miksera - W zasadzie ktoś, kto umie posługiwać się jednym mikserem = poradzi sobie z każdym innym. Zasady są przeważnie takie same. Na jakim mikserze pracowałaś wcześniej? Założę się, ze działa (z technicznego punktu widzenia) w bardzo podobny sposób. Różnice mogą polegać na (w sumie) "dupersznytach" - innym rozmieszczeniem regulatorów ilości ich czy dodatkowych przełącznikach (jak w powyższym mikserze) czułości wejść.