Hannal ma grzejniki po piecu węglowym więc pewnie one były dobierane na 70-75 stopni zasilania na największy mróz (moc obliczeniowa). Stąd pewnie nie dają rady na niskiej temperaturze zasilania ok 50 stopni przy -10 (to już blisko do temperatury obliczeniowej)
Co do ogrzewania grzejników na mocy ok 5,4 do temperatury max 50 stopni. Wcale się nie dziwie, to możliwe. Ja mam podobnie, wprawdzie przewymiarowane grzejniki (przewymiarowane do mieszkania, nie do kotła, kocioł jakby miał minimum z 3kW byłoby idealnie) ale na mniejszym metrażu (do tego dławię je termostatami). I kocioł pracując na mocy minimalnej (u mnie 5,2 KW) na 80 żeberkach trzyma 48-49 stopni na zasilaniu. Tylko ja mam switch na kotle w którym można przełącznikiem ograniczyć moc kotła o połowę dla CO czyli z 20kW do 10KW i tak mam. Więc kocioł sam sobie reguluje moc aby utrzymać to co mu ustawię z temperaturą na CO modulując od 10 KW (szybkie ale nie za szybkie jak przy 20kW rozgrzewanie instalacji jak startuje, po czym powolne schodzenie z mocą palnika do 5,2kW jak już osiągnie nastawione 48 stopni na CO i powrót robi się coraz cieplejszy). Jakbym nastawił z 60 stopni to kocioł dłużnej by rozgrzewał się do tego, po czym docelowo by pracował z mocą około 7,5kW
Hannal, nie znam dokładnie tego kotła, ale nie rozumiem do końca, co piszesz gdy podajesz, że regulujesz moc kotła? W jaki sposób tą moc regulujesz. Na sterowniku pokojowym? Czy masz na nim włączoną regulację modulowaną czy on-off (słychać klikanie jak sterownik załącza piec)?
Bo co do zasady piec powinien pracować albo:
- stałotemeraturowo (nastawiasz mu temperaturę dla CO na kotle lub sterowniku i tyle ma trzymać, kocioł moduluje sobie palnikiem tak aby ona była w miarę możliwości niezmienna). Regulacja temperatury w domu odbywa się wtedy najczęściej głowicami termostatycznymi plus regulator pokojowy on-off)
-pogodowo (u ciebie to raczej nie działa, nie masz aktywnej pogodówki, która opiera się na krzywych grzewczych, pogodówka jest bardzo przydatna do podłogówki
- przez programator modulujący, który oprócz pilnowania temperatury w domu uczy się jak szybko się podnosi temperatura w domu i jak potrzeba to sam ponosi temperaturę na CO gdy za wolno się dom nagrzewa
Twój programator ma opcję pracy on-off lub modulowanej. Można to przełączyć w nim.
Czy zmieniasz moc sterując temperaturą CO (to tak naprawdę bardziej sterujesz mocą grzejników a pośrednio kotła) czy może zmieniasz moc ograniczając kotłowi moc maksymalna w jego ustawieniach zaawansowanych (do tego potrzebna jest instrukcja serwisowa)? Jeśli to drugie i dajesz mu moc maksymalną z 7kW to błąd. To za mało dla twojego domu.
Pytam, bo niektóre kotły można mocno regulować np sterownikiem pokojowym, albo na kotle wywoływać menu serwisowe z zaawansowanymi ustawieniami. Jak patrzyłem na kocioł i sterownik, to nic tam nie było za bardzo o takich ustawieniach. Wiec albo umiesz wejść w menu serwisowe na tym kotle albo źle piszesz o regulacji mocy maksymalnej kotła.