Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

daf xf 105 - ostrzeżenie EBS naczepy na czerwono

kisiol 06 Sty 2019 08:41 711 36
  • #1 06 Sty 2019 08:41
    kisiol
    Poziom 19  

    Witam. Panowie mam problem z dafem , mianowicie cały czas pali się ostrzeżenie EBS naczepy na czerwono, i piszczy brzęczy. Dodam tylko że problem występuje, bez zapiętej naczepy, czyli problem w ciagniku. Sprawdziłem przewody od gniazda ebs do kabiny . Auto nie wykazuje żadnych błędów podczas diagnostyki. Podejrzewam że któryś sterownik pada EBS lub VIC. Może ktoś podpowie coś w tej materii.

    0 29
  • #2 06 Sty 2019 08:49
    piotr budzowski
    Poziom 23  

    podłącz kompa sprawdź zawór sterowania przyczepom naczepom (Europa )

    0
  • #3 06 Sty 2019 09:07
    kisiol
    Poziom 19  

    zawór sprawdzony ciśnienia pokazuje dobre, błędów też żadnych nie ma.

    0
  • #4 06 Sty 2019 09:27
    hubert04
    Poziom 21  

    Przeprowadza testy na zawór przedni i boczne z przodu, zawór naczep owy., oraz sproboj odpiac wiąże od złącza naczepy ABS na fracie kabiny z przodu

    0
  • #5 06 Sty 2019 09:33
    kisiol
    Poziom 19  

    Testy przeprowadzone wiązka wypinana, jak dobrze pamiętam 56A nic to nie zmieniło.

    0
  • #6 06 Sty 2019 09:39
    hubert04
    Poziom 21  

    A co podlaczles za kompa?

    0
  • #7 06 Sty 2019 09:46
    kisiol
    Poziom 19  

    Davie runtime 5.6.1

    0
  • #8 06 Sty 2019 09:58
    hubert04
    Poziom 21  

    Jeszcze możesz sprawdzić lub wypiąć przekaźnik G497, sprawdzić lub wypiąć przewód Vic c33 => Ebs pin A18

    0
  • #9 06 Sty 2019 10:02
    kisiol
    Poziom 19  

    Przekaźnik wyjęty, zmienia to tylko że kontrolka żółta abs na obrotomierzu gaśnie. Nie próbowałem z tym przewodem. Może to być uszkodzenie któregoś ze sterowników.

    0
  • #10 06 Sty 2019 10:23
    hubert04
    Poziom 21  

    Połączenie z vic=Ebs masz na piniach jak napisałem powyżej z tym że jest tesz między nie wystawiona dioda I045 zwrócona zapora do Ebs sproboj wypiąć nawet z Ebs pin A18
    Wtedy wykluczysz usterkę jednego z ECU. Który to jest rok bo było kilka rozwiazan

    0
  • #11 06 Sty 2019 10:57
    kisiol
    Poziom 19  

    jest do daf z 2007r . Masz moze jakiś schemat układu EBS.

    0
  • #12 06 Sty 2019 11:02
    hubert04
    Poziom 21  

    Masz kolego ty też skoro masz DAVIE znajduje się w c:\davie\home\lang1\dat\global\docs\dokument

    0
  • #13 06 Sty 2019 11:08
    kisiol
    Poziom 19  

    rzeczywiście jest, nie wiem dla czego mi nie działają schematy z pulpitu davie.

    0
  • #14 06 Sty 2019 14:35
    dzidek1903
    Poziom 11  

    sprawdzić gniazdo świateł naczepy Daf naczepe rozpoznaje w VIC przez kierunkowskazy
    ewentualnie TR swith sprawdzic

    1
  • #15 06 Sty 2019 20:47
    kisiol
    Poziom 19  

    Tak daf rozpoznaje po światłach, ale komunikat był by na żółto.

    0
  • #16 07 Sty 2019 17:31
    stanisławpiotr
    Poziom 25  

    Sprawdź czy pin 5 w gnieździe ISO ABS nie ma zwarcia do masy lub zmierz czy ma jakieś napięcie.

    1
  • #17 07 Sty 2019 17:53
    kisiol
    Poziom 19  

    na pinie 5 jest 24v

    0
  • #18 07 Sty 2019 18:41
    piotr budzowski
    Poziom 23  

    pin 1 24v stały
    pin 2 24v zmienne po stacyjce
    pin 3 masa cienka
    pin 4 masa gruba
    pin 5 kontrolka
    pin 6 can
    pin 7 can

    Dodano po 43 [sekundy]:

    pin 5 bez prądu

    0
  • #19 07 Sty 2019 19:25
    kisiol
    Poziom 19  

    To skąd na pin 5 napięcie, przewód idzie do przekaźnika.

    0
  • #20 07 Sty 2019 19:36
    stanisławpiotr
    Poziom 25  

    Wygląda na to że stan wyjścia jest prawidłowy. Obciąż go żarówką 21w czy napięcie to spadnie do potencjału masy. Jesli tak to problem będzie z wejściem monitorującym podpięcie naczepy. Napisz jakie generacji masz ViC. To on odpowiada za wszystkie alarmy w systemie. Zamieśc skan diagnostyki bł w systemie.

    1
  • #21 07 Sty 2019 19:41
    kisiol
    Poziom 19  

    Napięcie na 5 pinie jest normalne żarówka świeci. Błędów w auto nie posiada żadnych w żadnym systemie. Auto ma zamontowany VIC 2.

    0
  • #23 07 Sty 2019 20:23
    stanisławpiotr
    Poziom 25  

    Konektor A004 to gniazdo ISO naczepowe.

    0
  • #24 07 Sty 2019 20:32
    kisiol
    Poziom 19  

    Wyjęcie tego przekaźnika wyłącza kontrolkę żółtą abs na obrotomierzu ,nie pa wpływu na ostrzeżenie na dip i sygnał akustyczny.

    0
  • #26 07 Sty 2019 20:47
    kisiol
    Poziom 19  

    ok. będę szukał dalej.

    0
  • #27 08 Sty 2019 17:18
    stanisławpiotr
    Poziom 25  

    Sprawdź czy pin 5 w gnieździe ISO ABS nie ma zwarcia do masy lub zmierz czy ma jakieś napięcie.

    0
  • #28 08 Sty 2019 17:25
    kisiol
    Poziom 19  

    Posalem wyżej że na pinie 5 jest napięcie 24v

    0
  • #29 08 Sty 2019 17:36
    dzidek1903
    Poziom 11  

    Mierzysz na samym gniezdzie przy aucie czy na przewodzie spiralnym ?
    Na pinie 5 nie powinno być nic kiedy jest wszystko ok
    Sprawdz wiązke

    0
  • #30 08 Sty 2019 17:39
    kisiol
    Poziom 19  

    Pomiar był robiony na przewodzie , w gniezdzie auta i pod maską na ścianie grodziowej.

    0