Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie trafo migomatu 230V do dwóch faz 400V

kukiz1986 07 Jan 2019 22:36 1446 9
    kukiz1986
    Level 27  
    Witajcie. Usłyszałem dziś od starego elektryka kopalnianego rzecz która zastanawia mnie do tej pory.
    Mam migomat, dość słaby. Sherman 130. Trafo jednofazowe na 230V. Elektryk powiedział mi że można tą spawarkę przerobić aby była mocniejsza. Elektronikę i podajnik zasilić mam z innego trafo i podłączyć go tradycyjnie do L i N natomiast ori trafo wykorzystać tylko do spawania i zasilić UWAGA dwoma fazami z sieci 400V

Ktoś słyszał coś podobnego?
    Carrrot
    Level 12  
    Krzysztof Reszka wrote:
    Mam dość ugruntowaną opinię o wiedzy elektryków kopalnianych.

Mam jednego w bardzo dalekiej rodzinie. Ma się za wielkiego górnika elektryka, a za bezpiecznikiem B16 wstawia wkładkę topikową 10A
    zworys
    Level 39  
    Wg schematu zamieszczonego przez kol.moderatora to jest spawarka inwertorowa, więc pomysł z zasilaniem trafa bezpośrednio z sieci i to jeszcze z 400V jest absurdalny. Może kiedyś na starych PRL-owskich spawarkach transformatorowych taki "patent" się udawał ( do czasu ) bo były projektowane z zapasem ale nie na obecnych "budżetowych" a tym bardziej z elektroniką.
    kukiz1986
    Level 27  
    Mam akurat taką, ale to chyba mała różnica.

Podłączenie trafo migomatu 230V do dwóch faz 400V

Ok, czyli poroniony pomysł odpuszczam. Pytanie mam jeszcze takie. Czy da się jakoś "podrasować" tą spawarkę? Do blacharki się w miarę nadaje, jak już coś grubszego przetop marny...
    Carrrot
    Level 12  
    Z 1 fazy słabo się sprawa, a te spawarki to nieporozumienie. Kup coś na 3f jak masz dobre zasilanie i zobaczysz różnice. Ostatnio widziałem używany mig 300A, na 800zl, spalona jedna cewka trafia z trzech.
    radex324
    Level 23  
    Przeczytaj instrukcje obsługi, ja mam podobna na 1f ale pisze ze do mocniejszego spawania mam sobie wtyczkę 3f podłączyć.