Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nowy TV; cena nie gra roli, ALE max 40"; dla wymagającej osoby;

superflaj 08 Jan 2019 00:11 597 16
    superflaj
    Level 9  
    Dziękuję opiekunowi tego działu forum za naprowadzające pytania. Ponieważ jestem w miarę kumaty (odbyłem przymusowe studium telewizoroznawstwa w tydzień) pozwolę sobie na streszczenie ankiety do 3 kluczowych kwestii.

1 W gre wchodzą tylko Panasonic, Sharp lub Sony ponieważ kiedyś były one synonimem jakości. Nawet jeśli dziś już nie są to zawężam wybór do tych 3 firm. Slyszałem już conieco o przejęciu Sharpa, o trudnych powrotach Panasonica i zachwycie doradców którzy od miesiąca uczą handlować się telewizorami, że "tylko Sony". To jednak nie pomaga w wyborze.

2 MAX 40 cali ponieważ dochodzi do epokowej przesiadki z kineskopowego Panasonica 29V30XE, który tylko utrudnił całą misję bardzo bardzo.

Podstawowy wymóg... naturalnie wyglądające kolory z dużymi możliwościami kalibracji obrazu.

Będzie oglądana głównie telewizja. Może czasem coś z neta. Żadnych gier. Brak oczekiwań typu HDR lub filmów w jakości kinowej

Zabytkowy Panas miał ciemny ekran i parametry obrazu ustawione na środek skali, gdy stary pilot został unicestwiony i tak zostało. Pani domu która najbardziej grymasi przy wyborze nowego ma problemy ze wzrokiem. Mówi że nowe telewizory powodują iż szczypią ją oczy. Poza tym była uwaga do niżej opisanego Sharpa, że sztuczne mnożenie klatek mające przyspieszać ruch sprawia iż według niej szybkie przejścia "wyglądają nienaturalnie"

Mówienie mi że "się przyzwyczai" nie ma sensu. To uparta kobieta. Pokój jest urządzony wedle jej gustu i wszystko musi pasować, nawet rozmiarem. A ponieważ to tylko mieszkanie w bloku to jest to mały pokój 3,5 x 4m. Kanapa jest w odległości 2,5m. TV stoi zawsze tyłem do okien wychodzących na południe.

Z powodu wieloletniego przyzwyczajenia, po trzech wymianach z trudem zaakceptowała rozmiar 40cali.

Owszem przeczytałem już że to co świetne przestało być dostępne w tym niewspółczesnym rozmiarze od 2017 roku i chociaż istnieją nadal genialne modele to już od rozmiaru 49 cali.

Rozumiem że ten rozmiar jest już skazany na komercyjne odejście w niepamięć jednakże prędzej nie będzie telewizora wcale niż będzie zgoda na coś większego. Jestem dosyć cierpliwy i bardziej interesuje mnie odnalezienie najlepszej jakości w tym segmencie i markach niż zadowoleniem się byle czym. Rozumiem, że nie znajdę modelu który będzie miał wszystko. Najważniejsza jest jakość obrazu. Reszta wodotrysków nie musi istnieć.

Kolejne modele, które biorę pod uwagę:

Panasonic 40ES510E (seria z 2017; nie mogę znaleźć w handlu modelu FS z 2018)
    lub model na "zachód" 40FXW654
    Sharp 40UG7252E
    Sharp 40UI7452E (nie udało mi się doczytać czym różni się seria G od serii I)
    Sony - brak pomysłów, nie przygotowałem się z Sonego

Bardzo dziękuję wszystkim którzy zechcą mi doradzić.

Jeśli wpis wymaga poprawek, proszę załączyć adnotację zamiast od razu usuwać tutejszym zwyczajem.

Jeśli kogoś to interesuje to poniżej załączam opis zdobytych już doświadczeń

W ciągu 4 dni na szafce stały:

Panasonic 49FX700E (2360pln) (matryca 4K, directLED)- wyjechał przed podłączeniem kabla ze względu na przytłaczającą wielkość psującą estetykę pokoju. Nie mam żadnego zdania o matrycy. Trochę żałuję że nie zdążyłem zobaczyć jak wygląda menu ani jak prezentuje się obraz

Sharp 43UI8872ES (1650pln) - (4K, typ VA, podświetlenie brzegowe) nadal za duży. Fajny obraz z 4K, ale zdyskwalifikowałem go tym razem ja za problemy z WiFi. Przełączanie ustawień nowego routera od UPC niewiele dało. WiFi dawało ciała po każdym włączeniu TV. Wrażenie okrutnie wolnego procesora. Niestety menu dosyć ubogie. Brak opcji wybrania częstotliwości WiFi. Połączył się dopiero po przeskanowaniu wifi scannerem na których kanałach nadaje cała okolica którą złapał oraz zmianie kanału na pusty.

plusy: Mnogość złącz jak za ten grosz. W tym USB 3, WiFi 5GHz oraz BT; miły patent z radiowym pilotem posiadającym bardzo intuicyjne rozłożenie przycisków. Wygląd tani i styczniki pykające jak w myszce zostały usprawiedliwione. Głośniki są aż za głośne.

Sony 40WE663 - (FullHD, VA, podświetlenie brzegowe) rozmiar zaakceptowany ze względu na zbyt duży przeskok na 32 cale i brak rozmiaru pośredniego.
    Niestety kalibracja jasności obrazu zdecydowanie demoluje parametry kolorów tego ekranu. Sprzęt jeszcze stoi, ale już poszedł tekst że jeśli to tak ma razić po oczach to lepiej nie mieć telewizora.
    Operowałem już ; podświetleniem, nasyceniem kolorów, jasnością oraz kontrastem oraz zakresem gamma. To co wiem to że brak mi aparatury do profesjonalnej kalibracji tej matrycy tego sprzętu.

plusy: Sony jest szybszy w porównaniu do Sharpa i ma bogatsze menu. Dźwięk głośników ma tendencję do niezwiedzania całego mieszkania co jest zaletą, chociaż grają bardzo podstawowo.
    władziowek
    Level 21  
    Skoro tv stoi tyłem do okna od strony południowej to może słoneczko łzy szanownej wyciska? :)
    superflaj
    Level 9  
    Jednakże seanse odbywają się wieczorami i popołudniem gdy słońce jest już po drugiej stronie budynku... Stąd rzeczywiście dopiska o tym gdzie sprzęt stoi jest zbędna.
    Anonymous
    Level 1  
    superflaj
    Level 9  
    A jakie jest Pana zdanie na temat nadmienionych 40calowych modelach Sharp? Czy to tylko przerost ilosci "gadzetow" nad formą? Czy te matryce 4K w tym rozmiarze są tylko rodzejm marketingu który nic nie daje?
    radosuaf
    Level 19  
    W 40" modelach jest lipa... Sony 43XF8505 to jest jakaś opcja. Z 40" Samsung NU71xx.

Dodano po 12 [minuty]:

superflaj wrote:
    Czy te matryce 4K w tym rozmiarze są tylko rodzejm marketingu który nic nie daje?

Żeby 4K w tym rozmiarze miało sens, trzeba siedzieć 1,7 metra od TV. Ale z drugiej strony, te matryce mają zazwyczaj lepsze parametry niż matryce FHD.
    superflaj
    Level 9  
    Widziałem ten model w sieci. Cena robi wrażenie. Niestety rozmiar jest czymś czego nie mogę przeskoczyć nawet jeśli teoretycznie to niewielka różnica.

Bardzo dobre byłoby rozwiązanie które ma Panasonic czyli wbudowany czujnik światła w obudowie. Jednak to było w większych modelach.
    Anonymous
    Level 1  
    superflaj
    Level 9  
    Przyznam się że w desperacji oglądałem już plazmowe Panasonic. Jednak używany sprzęt, a 30kg niechętnie ludziska wysyłają... Zapoznam się z Waszymi propozycjami. Gdyby nie ten rozmiar wszystko byłoby prostsze.
    superflaj
    Level 9  
    Tak oto telewizor stał się powodem awantury i kłótni pokoleń. Przy okazji przekonałem się też co to znaczy biznes po Polsku, gdy obsługa jednego ze znanych sklepów AGD o europejskiej nazwie, przysłała mi wiadomość, że "tv z otwartym pudełkiem nie podlega zwrotowi tak jak i tv który był w mieszkaniu włączany".

Niestety nie dostałem odp na pytania "jakimi mocami dysponuje pracownik sklepu, ze widząc ekran powitalny jest wstanie ustalić czy tv był włączony czy nie oraz : czy klienci po zakupie to stawiają pudło na komodzie i próbują zgadnąć czy telewizor będzie im odpowiadał czy jednak go rozpakowują?".

Poziom obsługi tak górnolotny, że po odnalezieniu normalnego człowieka w CZWARTYM z rzędu sklepie tej sieci tv został przyjęty. Chociaż program nazwali "zakupy bez obaw" to mam już obawy przed dalszymi zakupami osobistymi. Za każdym razem gdy przekraczałem wejście sklepu, skupiałem na sobie wzrok min 4 gości w żółtych koszulkach.
    Po czym padało magiczne pytanie : "czy telewizor był włączany? "

A potem były dialogi w stylu
    - ooo ale fakturka z innego sklepu... prosze tam pojechać... mamy nowe zarządzenie od kilku dni co do faktur
    - na infolinii powiedziano mi aby trzymał się pan regulaminu. Regulamin mówi że nie ma znaczenia czy faktura czy paragon
    - ale pudełko było otwierane...
    - tak otwierał je pana kolega w sklepie, gdyż sprawdzał telewizor przed wydaniem...
    - hmm no tak, ale na pewno był włączany...
    - po czym pan wnioskuje skoro jeszcze go pan nawet nie wyjął ?
    - bo ja nie muszę wcale tego przyjmować, już widzę innej szerokości taśmę na pudełku niż oryginalnie
    - co mi pan taśmą oczy mydli, proszę sprawdzić sprzęt czy jest tak jak chce regulamin
    - ja i tak mogę go nie przyjąć, wcale nie muszę go przyjmować
    - czyli mam go znowu przynieść tylko po to żeby pan po otwarciu powiedział, że go nie przyjmuje
    - (uśmieszek) zobaczymy...

Po trzech próbach wiedziałem już co mówić. Co by było gdybym kupił OLEDA za 50 tys którego mają w ofercie? Miałbym zamówić ciężarówkę aby odebrać to wysyłkowo i bez stresu zobaczyć jak będzie prezentował się w chałupie? Załóżmy że jestem dziwakiem i chcę wybrać jeden konkretny egzemplarz w sklepie... Cyrk. Świetny materiał na art na niemieckiej wp.pl. tytuł : w tym sklepie "kupisz bez obaw" ale uważaj na słowa i dokładnie czytaj regulamin.

Na szafce komodzie króluje pustka oraz dwa kwiatki.

Ja chcę plazmę a pani domu chce OLEDa. To nic że od 55 cali.
    Dużo wskazuje na to, że kwiatki do wiosny nie będą miały konkurencji.

Ps Loewe bardzo miły sprzęcik. Na serio brałem to pod uwagę.
    Ps2 Panasonic 42 plazma sprawia wrażenie że przekątną mierzona razem z obudową czyli matryca może mieć mniej niż 40 cali :))

PS3 Po dzisiejszym tekście o OLED machnąłem ręką. Będę się gapił na komputerowego 24 calowego NECa, którego mam na biurku.

Dziękuję wszystkim za pomoc :D
    Satyryczne uwagi i riposty dozwolone.
    Moderator w ramach zemsty może skasować wątek lub co kto tam chce.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    Ludwik XVI
    Moderator of RTV - what to buy
    Niestety jeśli chodzi o polskie sklepy, to jeszcze dużo muszą się nauczyć od konkurencji europejskiej w zakresie obsługi klienta i stosowania zapisów regulaminowych.
    Wnioskuję z opisu, że opisujesz sytuację w EuroRTVAgd , tak ?
    1070
    Level 9  
    Ludwik XVI wrote:
    Niestety jeśli chodzi o polskie sklepy, to jeszcze dużo muszą się nauczyć od konkurencji europejskiej w zakresie obsługi klienta i stosowania zapisów regulaminowych.
    Wnioskuję z opisu, że opisujesz sytuację w EuroRTVAgd , tak ?

To na pewno EuroRtvAgd. Dlatego na wszystkich forach ostrzegają przed kupnem w tej sieci, przez telefon opowiadają o programie "zakupy bez obaw" a później okazuje się, że tv nie może być sprawdzony w domu tylko program ten dotyczy nietrafionego prezentu :cunning: Masakra, jak kupować to tylko w MM, bo tam można zwrócić tv kupiony w sklepie stacjonarnym do 30 dni i nikt nie robi problemów z odstąpieniem od umowy.

Dodano po 20 [minuty]:

@superflaj
    Poczekaj na tegoroczną serię Sony. Jeżeli potwierdzą się przecieki i będzie seria XG6005 to będzie taki złoty środek - matryca VA Sharpa, direct led, triluminos display, 4K, przekątne 40, 50 itd. cali i cena powinna być w mirę niska, bo to jedna z niższych serii Sony. Najniższej nie opłaca się kupować bo WG6 będzie tylko FHD (43 i 50 cali).
    radosuaf
    Level 19  
    1070 wrote:
    Najniższej nie opłaca się kupować bo WG6 będzie tylko FHD (43 i 50 cali).

Przy 43 calach sens 4K pojawia się przy odległości w okolicach 1,5 metra, więc akurat rozdzielczość ma tu raczej mniejsze znaczenie :).