Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konica Minolta Bizhub C224e - brak połączenia z siecią

09 Jan 2019 14:34 1341 12
  • Level 17  
    Witam.

    Mam problem z urządzeniem Konica Minolta Bizhub C224e. Nie ma połączenie z siecią. Nie świecą się dwie diody przy gnieździe sieciowym. Urządzenie pracowało przez ponad rok czasu ok. Podłączałem innym kablem, bezpośrednio do komputera, zmieniałem adresy itd. Obsługuje wiele tych urządzeń ale jeszcze takiego przypadku nie miałem. Czy możliwe, że padła płyta sieciowa ? Przez USB działa.


    Pozdrawiam.
  • Photocopiers specialist
    Istnieje taka możliwość jednak nigdy mi się to nie przytrafiło ... Rozumiem że w ustawieniach administratora jest zakładka od ustawień sieci ? Próbowałeś zaktualizować firmware ? Czy gdy podłączysz ją np. do switcha sieciowego zapala się lampka od tego portu ?

    C.
  • Level 23  
    A to jest ta sama maszyną w której Kolega zdejmował hasło serwisowe?
  • Level 15  
    W pierwszej kolejności radze przetestować na róznych ustawieniach prędkości wprowadzonych ręcznie a nie automatycznie, jesli maszyna ma 1gb a dostaje 100 to diody sie niezaswieca i niebedzie działać, możliwe że auto negocjacja szwankuje, poprobuj na sztywno. dodatkowo jesli masz mozliwosc ustawien sieciowych to softowo powinno byc ok możliwe że piny w gniezdzie sa uszkodzone. miałem takie 2 przypadki w tych maszynach,
  • Level 17  
    Witam.

    Piny są w porządku. Maszyna została zabrana na serwis i w tym czasie jak stała na serwisie doszła jeszcze jedna rzecz. Nie można jej uruchomić. Po włączeniu na ekranie są "dwie flagi" i tak wisi. Po pewnym czasie słychać znowu charakterystyczne cyknięcie i znowu próbuje się uruchomić i wisi. Tak w kółko. Stało się to jak zmienialiśmy ustawienia w "MARKETING AREA".
    Podmienialiśmy dysk SSD, pamięć RAM, dysk HDD, wgrywaliśmy oprogramowanie aktualizujące od ssd. Dysk z tej maszyny włożyliśmy do innej i uruchomiła się tylko z błędem. Prawdopodobnie trzeba by było wgrać jeszcze raz oprogramowanie.
    Myślę, że są dwie opcje - padła płyta główna lub trzeba wgrać inne oprogramowanie.
    Będę wdzięczny za każdą pomoc.

    Pozdrawiam .
  • Level 15  
    z tego co pamietam ze szkoleń pamieć ssd musi być nowa, nie można przekładać uzywanej, tak przynajmniej mowiono na szkoleniach z tych urządzeń.
  • Level 17  
    Ok.

    Tylko ta pamięć w drugim urządzeniu zadziałała.
    Będę musiał spróbować z nową.
  • Level 17  
    Inicjalizacji nie da się zrobić ponieważ urządzenie nie uruchamia się. Nawet nie wejdę w tryb serwisowy.
  • Level 17  
    Mogę spróbować, tylko ten dysk ssd w innej maszynie działa. Przełożenie dysku z innego urządzenia i inicjalizacja w innej kopiarce nie spowoduje problemu z działaniem tego dysku po ponownym przełożeniu ?
    Inicjalizacja czyli wgranie firmwear ssd ?

    Pozdrawiam.
  • Level 12  
    pawel06 wrote:
    Mogę spróbować, tylko ten dysk ssd w innej maszynie działa. Przełożenie dysku z innego urządzenia i inicjalizacja w innej kopiarce nie spowoduje problemu z działaniem tego dysku po ponownym przełożeniu ?
    Inicjalizacja czyli wgranie firmwear ssd ?

    Pozdrawiam.



    Co masz na myśli pisząc dysk ssd? SSD to nie jest dysk!
  • Level 17  
    Witam.

    Nie wiem może źle się wyraziłem. W każdym bądź razie wygląda to na problem z ssd.