Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Seat Cordoba 2003 - Cały czas świeci światło cofania.

Doktor-Granat 09 Jan 2019 15:57 4176 5
  • #1
    Doktor-Granat
    Level 10  
    Witam. Posiadam Cordobę z 2003r. Problem już wyszukiwałem i trafiłem, ale to nie rozwiązało mojego problemu. Otóż.

    Podczas jazdy cały czas świeci mi się światło cofania jak również, w środku mam czujniki cofania, które włączają się po wrzuceniu wstecznego.
    (Czujnik cofania jest trochę taki prymitywny, ale był montowany w serwisie w 2012r)

    Problem zaczął się pojawiać około miesiąca temu, kiedy zauważyłem, że podczas jazdy do przodu samoczynnie włącza mi się ten czujnik wewnątrz. Najpierw tylko mrugnął kilka razy, później włączał się na parę sekund, teraz świeci się non stop.

    Znalazłem w innym poście, że przyczyną może być uszkodzony czujnik przy skrzyni biegów. Dowiedziałem się również, że może on się "zwieszać".
    Ponieważ jest dość zimno i nie mam możliwości technicznych dostania się do czujnika uznałem, że chwilowo pozbędę się bezpiecznika nr 19. Wszystko by grało, ale dziś jadąc do pracy pomimo braku tego bezpiecznika czujnik włączył się już po chwili startu. Wyszedłem i okazało się, że światło cofania świeci dalej.
    Dziś po powrocie z pracy przeszukałem jeszcze raz forum z obawy czy to prawidłowy bezpiecznik. Okazało się, że tak to ten z nr 19.



    Przeanalizowałem wszystko jeszcze raz, wziąłem miernik i co się okazało...
    Światło cofania nie włącza się po wrzuceniu na wsteczny (nie ma bezpiecznika), ale po włączeniu świateł pozycyjnych/mijania.
    Włożyłem bezpiecznik z powrotem, wyłączyłem światła całkowicie i wsteczny zapalił się dopiero po wrzuceniu biegu R.

    Doszedłem do wniosku, że chyba gdzieś coś robi zwarcie... Ale ktoś ma pomysł co i gdzie?

    Nie jestem elektrykiem, elektronikiem ale ograniczyłem się do tego, że wypiąłem wtyczkę z pod klapy i zmierzyłem napięcie przy wtyczce na wyłączonych światłach pozycyjnych przy biegu wstecznym i wartość na 1 pinie pokazuje napięcie ok 12,47V, 2 pin wartość 0.
    Przy włączeniu biegu N i włączeniu świateł mijania na pinie 1 i 2 pokazuje tę samą wartość ok 12,47 (co jest oczywiście tożsame z tym jak one świecą po włączeniu wtyczki. Jedynie co to wykluczyłem tym, że wtyczka jak i gniazdo oraz gniazda żarówek są w porządku.

    Będę wdzięczny za okazaną pomoc bo zbliża mi się przegląd auta. Na chwilę obecną wyciągnąłem samą żarówkę wstecznego, ale to nie rozwiązuje problemu.

    Dziękuję i pozdrawiam.
    Krzysiek.
  • #3
    Doktor-Granat
    Level 10  
    #citromaniak
    No właśnie miałem taką myśl przez chwilę, ale dlaczego nie świeci się żarówka pozycji podczas włączenia biegu wstecznego (przy wyłączonych światłach) skoro coś gdzieś się zwarło?

    Nie wiem czy dobrze myślę. Popraw mnie jeśli się mylę.
  • #4
    piachu1994
    Level 38  
    Automat czy manual?
  • #6
    Doktor-Granat
    Level 10  
    Manual.
    Miałem dokładane czujniki parkowania. Jak opisywałem w pierwszym poście. Są one takie prymitywne. Cztery czujniki w tylnym zderzaku, ale były robione w 2012 r w serwisie co zajmuje się tym na co dzień.

    Dodano po 2 [minuty]:

    citromaniak wrote:
    Schemat w lapy i patrzysz gdzie.A ten system parkowania odlacz na czas naprawy.Nie wiem jak jest w cordobie ale tam czasem jakis komp nie zalacza swiatel?Sa jakies bledy?


    Systemu parkowania chyba nie da się odłączyć. Co do kompa to na pewno nie steruje tam światłami bo to wersja stella czyli taka jak syrena bosto - łatwo i prosto. Błędów nie wyświetla. Tzn nic z kontrolek na desce.