Witam,
Ponieważ w końcu udało mi się dokończyć projekt który zapoczątkowałem z lekka rok temu to zamieszczam

Pokrótce celem było stworzenie choinki 3D opartej o Xmegę128A4U oraz diody RGB WS2812B. W zasadzie nie było tu jakiejś wielkiej filozofii bo cała robota sprowadziła się do projektu w KiCad i lutowania. Powstały dwie płytki PCB tak aby po zlutowaniu dały konstrukcję trójwymiarową która pozwala mi na projektowanie "choinkowych" efektów świetlnych i jest punktem wyjścia do konstrukcji na kolejny rok.
W projekcie nie ustrzegłem się błędu który musiałem na sztywno rozwiązać kawałkiem zielonego kynara. W każdym bądź razie w załączonych plikach Gerber błędy te zostały już usunięte.
W prawdzie choinki (z różnych względów) nie udało mi się odpalić na minione święta niemniej myślę że do przyszłego roku powinienem już bez poślizgu zbudować wersję 2.0 bo mam kilka pomysłów jak wprowadzić kilka usprawnień i trochę brakuje mi tego że obecnie drzewko nie wydaje dźwięku..
W kwestii programowego rozwiązania tu nie ma nic fascynującego z mojej strony, w zasadzie zrobiłem kopiuj wklej pomysłu TMF: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3411874.html Działa to w zasadzie od strzału, choć przyznam że jedna rzecz nie daje mi spokoju mimo głowienia się chyba ze dwa dni w czym leży problem.. Mianowicie chodzi o kodowanie koloru diody WS2812B. Według noty katalogowej odbywa się to następująco:
-nadanie wartość "0" powoduje że składowa danego koloru nie świeci
-nadanie wartości "255" daje pełną moc świecenia danej składowej koloru diody.
Natomiast korzystając z kodu zamieszczonego przez TMF w cytowanym powyżej temacie mam efekt zupełnie odwrotny. Dla samego projektowania efektów świetlnych itd. nie ma znaczenia, niemniej przyznam że jest to dziwne i chętnie dowiedziałbym się dlaczego.. być może gdzieś popełniłem błąd (?).
Płytka w akcji

Płytki w postaci w której spędziła święta

Schematy obu płytek i pliki gerber załączyłem do tematu.
Filmik z krótką prezentacją:
https://photos.app.goo.gl/mwnZptyhnruqrcm57
Cool! Ranking DIY