Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung LE40A536 - Sam wyłącza się włącza. Czasem nawet przez 10 minut non stop.

thegreatshu 10 Sty 2019 12:44 180 3
  • #1 10 Sty 2019 12:44
    thegreatshu
    Poziom 5  

    Parę dni temu pojawił się problem z moim TV - zaczął się sam wyłączać i włączać. Na początku działo się to jednorazowo raz na jakiś czas, ale teraz jak zacznie to potrafi tak w kółko nawet przez 10 minut.

    Z rzeczy które zaobserwowałem:
    1. najczęściej dzieje się to niedługo po pierwszym włączeniu (chociaż nie jest to reguła).
    2. wydaje mi się, że jeśli jest podłączony do komputera lub konsoli to dzieje się to rzadziej, albo w ogóle.

    No i teraz pytanie - telewizor jest dość stary, 2 razy już inwestowałem w naprawę i wydaje mi się, że więcej się nie opłaca. Dlatego wolałbym rozwiązać problem sam, z tym że nie wiem co może go powodować. Sprawdzałem różne kable i hdmi i zasilające, w ustawieniach też nic nie znalazłem. Nawet przez chwilę myślałem, że może to kwestia pilota, ale to też nie to. Czy możliwe jest że w jakiś sposób powoduje to dekoder? Jakie mogą być inne możliwości?

    Dzięki z góry!

    0 3
  • #2 10 Sty 2019 17:34
    miecho18
    Spec od komputerów

    Jeśli jest tam klawiatura lokalna lub przycisk ON/OFF na obudowie spróbuj go odłączyć na próbę.

    thegreatshu napisał:
    Czy możliwe jest że w jakiś sposób powoduje to dekoder?

    Możliwe - odłącz go na próbę.

    0
  • #3 11 Sty 2019 11:47
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe

    Odłącz wszystkie przewody i obserwuj sam TV. Zakładam, że nie ma możliwości by ktoś robił Ci psikusy drugim pilotem przez okno.
    Zasłoń odbiornik podczerwieni w telewizorze i obserwuj.

    0
  • #4 12 Sty 2019 17:37
    thegreatshu
    Poziom 5  

    Niestety nic nie pomogło. Odłączyłem płytkę z przyciskami z boku telewizora, odłączyłem sam przycisk do włączania - zero efektów. Obserwowałem bez podłączonych żadnych kabli - dalej to samo. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? Widziałem w innym temacie o tym telewizorze, że komuś na ten problem pomogło "wyczyszczenie pamięci" ale zupełnie nie wiem o czym mowa.

    0