Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] FIAT DUCATO - Czasem kopci sporadycznie wywala błąd p0089

sasanp 10 Jan 2019 19:08 8031 9
Texa Poland
    sasanp
    Level 12  
    Witam mam dosyć nietypowy problem z Ducato 1014r 2.3L

Kiedy jadę autostradą z prędkością po wyżej 110 km/h i odejmę trochę pedału gazu nagle zaczyna kopcić jak opętany. Jeżeli w trakcie kopcenia dodam pedał gazu do podłogi czuć szarpnięcie i zrywa połączenie z komputerem diagnostycznym gdy jest podłączony. Po czym przestaje kopcić. Do tej pory nie było żadnych błędów jednak ostatnio wywalił błąd p0089.

Kolega sugeruje wtryskiwacze do regeneracji, ma rację ??
  • Texa Poland
    dabu
    Level 32  
    W tym roku auto powinno mieć już dpf, nie masz nic namieszane z programem?
    Błąd sugeruje regulator ciśnienia paliwa.
  • Texa Poland
    sasanp
    Level 12  
    Niestety Fiat jest wredną marką w naprawie. Czasem błąd jest skutkiem ubocznym uszkodzenia innego elementu. Z tego co się orientuję moje jeszcze nie ma DPF-U
    sasanp
    Level 12  
    Standardowo zakładam posta a i tak muszę sobie sam radzić... Byłem w autoryzowanym serwisie fiata na dzień dobry wymienili filtr paliwa, zrobili próbę przelewową i na razie diagnoza: " leją wtryskiwacze " wymiana bądź regeneracja.
    Powyższy błąd P0089 w instrukcji serwisowej podchodzi też pod: " ciągłe lanie wtrysku " Może wystąpić również przy przytkanym układzie paliwowym ( zatkane przelewy lub filtr paliwowy ). Może nawet występować przy uszkodzonej pompie paliwowej. To tak dla innych mających podobny problem.
    Po regeneracji wtryskiwaczy zobaczę czy na tym koniec.
    Joi1
    Level 1  
    Witam! Mam podobny problem z moim ducatem chcialam zapytac czy naprawa wtryskow pomogla?
    dabu
    Level 32  
    Wtryski na stół i sprawdzić. Polifty miały problem z wtryskami. Niestety wtryski nieregenerowane.
    MarcinS70R
    Level 22  
    Wtryski w 2.3 euro5 bardzo często lecą.
    spox247
    Level 18  
    Wtrys jak leje to robi to cały czas a nie tylko przy większych prędkościach... Może masz wycięty dpf a program został źle usunięty i próbuje go wypalić...
    dabu
    Level 32  
    Tak głupieje właśnie sterownik w ducato, przy mocnym obciążeniu zaczyna szarpać, wygląda to wtedy na zrywanie połączenia ze sterownikiem, a tu niespodzianka, wtryski do dupy.
    sasanp
    Level 12  
    Po regeneracji wtryskiwaczy problem zniknął :) temat zamknięty :)