Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Eksport z Protela 99SE do PDF

pudl 10 Jan 2019 21:11 1182 14
Altium Designer Computer Controls
    pudl
    Level 14  
    Witam wszystkich

Mam mały problem - próbuję otworzyć moje stare projekty robione w protelu 99SE których niestety lata temu nigdy nie zachowałem jako pdf. Niestety nie wiem jak to zrobić a są mi bardzo potrzebne. Próbowałem ściągnąć Altium Viewera ale udaje mi się tylko skonwertować cały projekt import wizardem, pliki pcb i sch się nie otwierają. Czy znacie jakiś inny sposób? Starego Protela już dawno nie posiadam.

A może posiada ktoś jeszcze Protela i mógłby dla mnie kilka projektów do pdf wyeksportować? Byłbym niezmiernie wdzięczny
  • Altium Designer Computer Controls
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    pudl
    Level 14  
    Dzięki wielkie, podziałało!
  • Altium Designer Computer Controls
    arturt134
    Level 27  
    Ja używam nadal Protela zainstalowanego na wirtualnym Windowsie XP.
    Instalujesz sobie Oracke Virtual Boax, a na tym Windows XP. Na maszynie wirtualnej instalujesz starego Protela i masz działający program.
    User removed account
    User removed account  
    arturt134
    Level 27  
    Ja nadal używam protela 3.0. Na nowego mnie nie stać, a eagle to według mnie porażka... co kto lubi.
    User removed account
    User removed account  
    arturt134
    Level 27  
    Protel 3.0 nie działa pod Windows 8.1. Pod 10 nie sprawdzałem.
    User removed account
    User removed account  
    Radef
    Level 11  
    Czy ktoś z kolegów byłby tak miły i wyeksportował do pdf-ów dane prostego układu z plików PROTEL?
    Ryszard49
    Level 38  
    Protel 99SE, na win 10 działa na Oracle VM VirtualBox z win XP.
    pestek1771
    Level 9  
    Witam. Mam pytanie, również posiadam projekt płytki i schemat zrobiony w protelu. Czy jest ktoś kto mógłby mi to wyeksportować do pdf lub innego formatu?
    Pi-Vo
    Level 37  
    Protel 99SE z SP6 może działać bezbłędnie na Win7 i nic nie uszkadza pod warunkiem że jest to pełna wersja bez crackowania, taka z serialem. System raczej cracki uszkadzają niż sam program. Nie działa jedna rzecz, nie można dodawać bibliotek w zakładce Browse library. Jest na to sposób, trzeba otworzyć dowolnym Hex edytorem plik Client99SE.exe i poddać go małej przeróbce. Uwaga! Nie sprawdzane na wersji trial po cracku, nie polecam prób bo grozi to uszkodzeniem systemu. Tu podaję opis jak to zrobić.
    1. Otwórz Client99SE.exe w Hex edytorze
    2. Znajdź adres 25F78 - 25F81 i zmień wartości z 50, 8B, 45, EC, 50, E8, 7E, C1, FD, FF na 90, 90, 90, 90, 90, 90, 90, 90, 90, 90 (10 bajtów).
    To samo z adresem 2690E - 26917 o wartościach 50, 8B, 45, E8, 50, E8, E8, B7, FD, FF na 90, 90, 90, 90, 90, 90, 90, 90, 90, 90 (też 10 bajtów).
    3. Zapisz plik jako Client99SE.exe
    Problemu z dodawaniem i usuwaniem bibliotek w edytorze schematów i płytek już nie będzie. Plik w tym folderze jest już zmodyfikowany. Innych problemów nie zauważyłem na nowszych systemach a pracuję na starym protelu dlatego, że nie jest zbyt rozbudowany i "lekki" do moich potrzeb i nie muszę się przestawiać do zbyt wielu funkcji których nie potrzebuję . Wolę niż nowe wersje Altium.
    Na PDF konwersję robi się łatwo, jest pełno darmowych PDF kreatorów działających jako wirtualna drukarka. Ja to stosuję w pracy ponieważ na służbowych komputerach nie mogę instalować programów, a czasem coś po nocach robię na prywatnym komputerze i potrzebuję często wydruku PCB albo SCH ze służbowego komputera który ma drukarki w sieci. Oczywiście służę pomocą jak ktoś potrzebuje takiego zabiegu.