Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

BMW E39 530i - Dodatkowa pompka wody nie działa, małe napięcie we wtyczce

piorom3 12 Sty 2019 15:28 87 4
  • #1 12 Sty 2019 15:28
    piorom3
    Poziom 3  

    Witam forumowiczów, szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem.
    Pacjent BMW E39 Touring 530i M54 01r, nie działa dodatkowa pompka wody, ta przy obudowie wentylatora, ogólnie problemu z przegrzewaniem nie ma, nawet w lecie, ale na postoju w zimne dni powinna pracować aby dać ciepło dopóki nie wystudzi silnika.
    Powinna pracować po przekręceniu kluczyka na włączenie zapłonu, tak się nie dzieje, pompka na krótko pracuje, jednak we wtyczce jest zasilanie około 4-5V tylko zamiast 12V, przewód sprawdzony do panelu klimatronika i jest ok, panel klimy podmieniany na 2 inne i jest tak samo, takie samo napięcie we wtyczce do pompki. Czy jest jakiś przekaźnik od tej pompki??? Jest ktoś w posiadaniu schematu do niej?

    Proszę o odpowiedzi

    0 4
  • #2 12 Sty 2019 19:15
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  

    Przy 5V też by pracowała.

    0
  • #3 12 Sty 2019 20:01
    piorom3
    Poziom 3  

    Jeszcze raz sprawdzę napięcie we wtyczce za kilka dni i napiszę dokładnie.
    W sumie drugiej pompki nie zakładałem, sprawdziłem ją na krótko pod akumulator i pracowała więc wykluczyłem jej uszkodzenie...

    0
  • #4 13 Sty 2019 12:02
    sebap
    Poziom 40  

    O ile mnie pamięć nie myli to ta pompka działa jeśli silnik jest ciepły, to po pierwsze. Po drugie akumulator musi być w dobrej kondycji.

    0
  • #5 13 Sty 2019 21:28
    piorom3
    Poziom 3  

    Absolutnie się z tym nie zgodzę, kilka innych modeli widziałem i pompka działa po przekręceniu kluczyka na stan zapłonu, stan akumulatora nie ma tutaj nic do znaczenia.....

    0