Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ekspres SAECO HD8753/95 - nie widzi pojemnika z wodą

12 Sty 2019 16:53 1659 5
  • Poziom 9  
    Witam! Jak w temacie, ekspres do kawy SAECO HD8753/95 nie widzi zbiornika z wodą.

    Krótki opis problemu:
    Po uruchomieniu ekspresu od razu wyrzuca mi komunikat na czerwonym tle z przekreśloną dużą kroplą wody.
    Po wejściu w menu serwisowe, w tej opcji gdzie sprawdzane są czujniki zamknięcia drzwiczek itp jest opis że "Zbiornik z H2O - No"

    Najbardziej rzucającą się w oczy przyczyną jest uszkodzony czujnik wody. Tylko teraz mam problem, bo gdy szukam czujnika w sklepach internetowych pokazuje mi że właściwy jest czujnik o takich danych:
    Nazwa wolnorynkowa: 11003232
    Gdy natomiast Google mi wyszukuje kompatybilne modele z tym czujnikiem to owszem jest 8753, ale 8753/04 , 8753/06 i 8753/11.
    Jest mi ktoś w stanie powiedzieć jakie są różnice w tych modelach ekspresów ?

    Druga moja prośba to jakaś krótka instrukcja, jak się do niego dostać?
    Zdjąłem całą obudowę, odkręciłem bojler czy jak kto woli grzałkę, ale nie potrafię zdjąć pompy wody, która skutecznie mi blokuje dojście do tego czujnika. Z tego co mi się wydaje to czujnik jest PRZYKLEJONY do tylnej ściany pojemnika na zbiornik z wodą. I w ogóle w jaki sposób ten czujnik "widzi", że w środku jest woda? W innych tematach czytałem, że jest jakiś magnes i pływak który się unosi, ale w moim zbiorniczku z wodą nie ma żadnego magnesu ani pływaka, zwykłe sitko i zaworek żeby woda się nie wylewała i to wszystko. Pytam, bo może mogę w jakiś sposób sprawdzić czy ten mój czujnik jest dobry a problem leży np. w którymś z układów na płycie głównej. Jak na złość chyba nikomu te czujniki się nie psują, bo informacji jak wymienić młynek mielący kawę jest multum, a czujników wody nie ma wcale.
  • Poziom 32  
    NV99.099 FLOWMETER TURBINE D=1,2 932-8521/00 ASSY
    996530059843 oryginalny numer
  • Poziom 7  
    adams1986 Mam ten sam problem. Wymieniles czujnik wody, czy cala pompe ?

  • Poziom 12  
    Sprawdzcie Czujnik Wody (Jest przyklejony na obudowie od srodka - Stawiam ze kael i gniazdo na czujniku zasniedziale - Mozna wymienic albo przylutowac na nowe

    POMPA - NIe ma z ta usterka nic wspulnego
    Turbina tez nie

    Pozdrawiam

    Jak cos to moge przeslac Schematy
  • Poziom 7  
    U mnie sprawa wygląda tak :
    - z kraniku gdzie leci sama woda, woda leci pod ciśnieniem
    - po włączeniu ekspresu przebiega proces czyszczenia bez problemów - leci woda z dwóch kraników (z których powinna lecieć kawa)
    - gdy włączam kawę - zaczyna mielić, słychać pompkę, ale z kraników nic nie chce lecieć.
    Dołączyłem do tematu, bo tez miałem od razu po włączeniu ekspresu przekreślona krople wody, ale okazało się, ze strzelony był wężyk - dopływ do bojlerka - uszczelniłem i ikonki już nie mam. Podejrzewam, ze jest coś niezłe przytkane - pytanie co czyścic ? Dodam, ze nasza woda z kranu jest zakamieniona. Na początku uzywaliśmy filtrów - wkładów do pojemnika z woda, później jednak jakoś samoistnie zaniechaliśmy ich stosowania.