Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ogrzewanie Eberspacher, wyłącza się

pawelm009 12 Sty 2019 19:14 96 9
  • #1 12 Sty 2019 19:14
    pawelm009
    Poziom 8  

    Witam, mam problem z ogrzewaniem eberspacher D1lc, 24v. Wyskakuje błąd przegrzania( miga dioda, jednostajnie) jeśli silnik pracuje / jedzie się z włączonym webastem to pracuje normalnie. Po zagrzaniu w kabinie do ustawionej temperatury wyłącza się tak jak powinno, natomiast gdy silnik nie pracuje ogrzewanie popracuje około godziny /półtorej , przedmuchuje się i wyłącza. Wyskakuje błąd przegrzania i nie uruchomi się juz. Trzeba wyłączyć na sterowniku i włączyć drugi raz i znowu to samo się dzieje. Webasto sprawdzone, czujnik przegrzania wymieniony. Co może być nie tak? Możliwe że to pompka nie pracuje jak należy?

    0 9
  • #2 12 Sty 2019 20:59
    marcin.koz2910
    Poziom 22  

    Miałem podobny problem w MAN TGA i okazała się wadliwa pompka podawała za dużo paliwa

    Wyloty powietrza są drożne nie mają załamań ?

    0
  • #3 12 Sty 2019 21:36
    pawelm009
    Poziom 8  

    Przewody są sprawdzone, drozne. Jedynie wylot spalin wymienilismy, a gdzieś czytałem że on musi mieć odpowiednia długość. Ale nie wydaje mi się żeby przewody byly przyczyną, bo jak się jedzie to przewody z powietrzem są tak samo jak podczas postoju a na postoju się wyłączy i pokaże usterkę 😑

    0
  • #4 12 Sty 2019 22:01
    marcin.koz2910
    Poziom 22  

    Przewód spalinowy nie jest tu problemem chyba że by było go 10m.

    Ja doszedłem do tego w TGA po podłączeniu komputera bo parametry rozruchu były ok nawet taktowanie pompy paliwa natomiast dawka paliwa była za duża i to powodowało przegraznie agregatu

    0
  • #5 13 Sty 2019 08:56
    pawelm009
    Poziom 8  

    No właśnie pompka "pyka" paliwo idzie także usterki szukałem gdzie indziej. Jutro założę inna pompke i zobaczę co bd się działo.👍

    0
  • #6 19 Sty 2019 13:27
    pawelm009
    Poziom 8  

    Wymieniłem, pompke, dalej to samo się dzieje.
    Pomoze ktos??

    0
  • #7 19 Sty 2019 13:48
    marcin.koz2910
    Poziom 22  

    Pompka jest na 100% dedykowana do tego pieca ? Bo zdarzyło się że zakładano pierwsza tańsza i nie od tego pieca i były podobne problemy

    0
  • #8 19 Sty 2019 15:32
    pawelm009
    Poziom 8  

    Pompka oryginalna, numery wszystkie takie same jak na starej, takze na 100% jest dobra.

    0
  • #9 19 Sty 2019 16:21
    marcin.koz2910
    Poziom 22  

    A sprawdzałaś na komputerze jakie są błędy ?
    Możliwe że szczotki się kończą bo jak zagrzeje to zwalnia wentylator i może wtedy się zatrzymuje silnik i dochodzi do przegrzania jak piec obniża moc grzania.
    Ewentualnie sitko jest już zawalone, można profilaktycznie wymienić bo to nie duży koszt.
    Sprawdził bym ten silnik dmuchawy na jakimś zasilaczu jak się zachowuje na niskich prędkościach

    0
  • #10 19 Sty 2019 19:28
    pawelm009
    Poziom 8  

    O to chodzi właśnie ze ogrzewanie, z całym sterownikiem i przekaźnikiem, było u gościa co to naprawia i mówił że, sitko, łożyska, czujnik przegrzania, świeca, wymienił i mu chodziło normalnie. Do auta założyliśmy i to samo dalej.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Zastanawia mnie bardzo, czemu normalnie pracuje na włączonym silniku a na zgaszonym nie.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Czy te sterowniki się blokują i jakie są ewentualnie objawy zablokowanego sterownika? Bo już nie wiem co to może być.

    0