Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Mitronik
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

audi a6 7 - nie działa reflektor

piotrekpiotrek 12 Sty 2019 21:19 72 8
  • #1 12 Sty 2019 21:19
    piotrekpiotrek
    Poziom 9  

    Witam. Jakiś czas temu miałem stłuczkę w której ucierpiał reflektor i zderzak. po wymianie reflektora na nowy brak zasilania tzn. ani światła jazdy dziennej ani kierunkowskaz ani xenon nie działają. Przy miganiu światłami drogowymi przesłon od bixenonu odzywa sie. Ten sam reflektor podłączony po przeciwnej stronie działa bez zarzutu. Po podpięciu komputera wyskakuje błąd "końcówka 30, błąd stały, układ otwarty". Sprawdziłem bezpieczniki ale wszystkie są ok. Sprawdziłem próbówką czy do kostki dochodzi prąd i w kostce pod którą lampa nie działa jest tylko jeden pin na którym żarówka świeci przy odpalonym aucie a w kostce na której lampa działa prąd jest na dwóch pinach. Po podaniu plusa z zewnątrz do żyły która w przeciwnej kostce ma zasilanie, lampa zaczyna działać. Gdzie dalej szukać problemu? Czy ma ktoś może schemat instalacji elektrycznej reflektorów przednich do w/w auta? Gdzie w tym aucie może znajdować się jakiś sterownik świateł przednich? Bardzo proszę o podpowiedź.
    Audi A6 C7 reflektory bixenon ze światłami jazdy dziennej led.

    0 8
  • Mitronik
  • #2 12 Sty 2019 21:34
    piachu1994
    Poziom 27  

    Przewodów nie masz uszkodzonych gdzieś dalej?

    0
  • #3 12 Sty 2019 21:41
    piotrekpiotrek
    Poziom 9  

    Rozizolowalem jakieś 40 cm wiązki i wkulem się w przewód ale nic to nie wniosło a przewody nie wyglądają na uszkodzone.

    0
  • Mitronik
  • #4 12 Sty 2019 21:44
    piachu1994
    Poziom 27  

    Gdzieś może być uszkodzony przewód. Bądź ewentualnie moduł sterujący pracą reflektorów też oberwał.

    0
  • #5 12 Sty 2019 22:18
    piotrekpiotrek
    Poziom 9  

    No dobrze ale jak to sprawdzić? Jak on wygląda i gdzie go szukać?

    0
  • #7 13 Sty 2019 00:14
    piotrekpiotrek
    Poziom 9  

    Korzystam z systemu delphi. Wklejam błędy. Problem dotyczy lewej lampy. Masa jest ponieważ pod to samo gniazdo podłączam raz lewą lampę raz prawą i na lewej stronie obydwie nie działają na prawej obydwie działają. Gdy podaję plus na przewód o którym pisałem wyżej lampa zapala się. Zaraz pobiegnę do warsztatu i zrobię zdjęcia kostki i przewodów audi a6 7 - nie działa reflektor

    0
  • #9 13 Sty 2019 21:56
    piotrekpiotrek
    Poziom 9  

    gdy podaję plus na ten przewód wszystko zaczyna działać audi a6 7 - nie działa reflektor

    w kostce to jest ten pin audi a6 7 - nie działa reflektor

    w prawej lampie jest tam plus i wszystko działa poprawnie, natomiast w lewej jak wyżej

    Dodano po 13 [godziny] 31 [minuty]:

    Czy na schemacie ten przewód idzie bezpośrednio do sterownika? Czy możliwe że przechodzi gdzieś przez jakieś inne urządzenie lub przez bezpiecznik? Czy ktoś orientuje się gdzie znajduje się sterownik?

    Dodano po 7 [godziny] 54 [minuty]:

    No i problem rozwiązany. W PL internecie bardzo mało jest informacji o a6 c7 więc mam nadzieję że komuś informacja się przyda. Dzięki informacjom znalezionym w internecie dotarłem do bezpieczników które znajdują się pod kierownicą, blisko lewego słupka, za dwoma przekaźnikami które trzeba wypiąć żeby zobaczyć w/w bezpieczniki. są one zaraz pod modułem/sterownikiem bordnetz który jest w tym aucie odpowiedzialny właśnie między innymi za reflektory przednie. Znajduje się on również w tym samym miejscu z tym że nad bezpiecznikami. W moim przypadku okazało się że spalony był bezpiecznik 30. W instrukcji od auta ani internecie nie znalazłem żadnych informacji na temat istnienia w/w bezpieczników a jak się okazuje są one między innymi od przednich reflektorów. W moim przypadku podczas stłuczki powstało zwarcie które uszkodziło bezpiecznik.
    Załączam zdjęcie w/w bezpieczników zapożyczone z innego forum. audi a6 7 - nie działa reflektor
    Jednocześnie bardzo dziękuję koledze vwaudi za schematy które dużo mi pomogły.

    0