Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja CO/CWU piec węgiel sprawdzenie/doradzenie

Consensus 12 Jan 2019 23:50 870 4
Buderus
    Consensus
    Level 6  
    Witam, remontuje kawalerkę w kamienicy (30 m.kw.), w którym znajduję się instalacja CO. Niestety nie była ona użytkowana przez 2 lata (spuszczona woda). Po uzupełnieniu wody i odpowietrzeniu zaczęły się cyrki... Wszystkie zawory zaczęły cieknąć i pompa CO padła (mimo, że odkręciłem śrubę i poruszałem wirnikiem w odp. stronę). Chcę przebudować tą instalację ze względu na to, że posiada według mnie wady mimo, iż nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. Wady to m.i.n:
    -Aktualnie jest 6 grzejników (zredukuje to do 5) i wszystkie te grzejniki są połączone trójnikowo przy czym główna rura zasilająca te grzejniki to Cu 16mm (jak dla mnie za mało).
    -W instalacji aktualnie się znajduję chyba wszystko: stal, mosiądz, miedź, aluminiowe grzejniki, rury PP.
    -Wszystkie zawory przy grzejnikach są termostatyczne (nie wiem czy ma to sens przy piecu na węgiel)
    -wszystkie rury są zrobione na odpierdziel po tynku a czasami idą w podłogę(ja chce pod tynk to schować w otulinie).
    -w razie braku prądu jest kiepsko, obstawiam, że brak tu jakiegokolwiek obiegu grawitacyjnego.
    -no i zamiast pakuł i pasty ktoś użył taśmy teflonowej przy bojlerze/pompie itd. (nie mam zaufania do niej)
    -brak jakiegokolwiek filtra czy zaworów przed pompą wody (utrudnia wymianę , a brak filtru skutecznie skraca życie pompy)
    Instalacja otwarta bez podłogówek itp. same grzejniki + ciepła woda
    Poczytałem trochę o instalacjach w ostatnich dniach, narysowałem schemat instalacji. Z wymagań mam tylko:
    -obieg na bojler grawitacja
    -obieg na grzejniki za pomocą pompy na powrocie pieca (załączanie przy wys. temp w lato i niższej w zimę)
    -instalacja miedziana w tynku w otulinie (lutować miękko umiem)
    -od bojlera nie jestem pewien jaki materiał dać na CWU (skłaniam się w stronę PP, aczkolwiek musi mnie puszczenie CWU przez rozdzielacza w PEX a do rozdzielacza rura CU 22)
    -grzanie wody grawitacyjnie i oddanie za pomocą pompy zbyt wysokiej temperatury na grzejniki w lato + ogrzewanie w zimę z grzaniem wody (tu już 90% czasu na pompie)

Wiadomo, że można wynająć fachowca, ale remont mnie już tyle pochłania, że nie mam pieniędzy na kolejną usługę bo fachowiec zaśpiewa 2-3tys. (tylko elektryka zatrudniłem bo musiałem), resztę robię sam z osobami z rodziny. Dwóch lewych rąk nie mam od razu mówię.
    Poniżej schemat tego co namalowałem, krytykę i błędy oczywiście przyjmuję i będę korygował.

Piecyk, który to będzie zasilać wygląda podobnie jak na tym zdj,
  • Buderus
  • Helpful post
    raflik19
    Level 12  
    Witam
    W uproszczeniu instalacja prosta, zastrzeżenia jedynie do wpięcia powrotu z bojlera, przy tym układzie jak włączysz pompę obiegową stracisz ciepłą wodę która popłynie w instalację. Podłączenie powrotu cwu z lewej strony pompy patrząc na rysunek. Jeszcze musisz uwzględnić zawory na zasilaniu i powrocie cwu.
    Jak będzie załączana pompa obiegowa sterownik czy ręcznie ?
    Jeżeli masz możliwość to zastosuj zbiornik na cwu z płaczem wodnym lub wężownicą. Do podłączenia cwu do kranu możesz zastosować PP tylko ten wzmacniany na wyższe temperatury
  • Buderus
  • Helpful post
    FishuPro
    Level 22  
    Jak pisze kolega przełóż powrót CWU przed pompę-grawitację masz przez zawór .Przy grzejnikach możesz dać zawory kulowe ale lepiej kupić grzejnikowe zwłaszcza ,że w komplecie masz od razu też zawór powrotny(ten na dole grzejnika) i oba są wyposażone w śrubunki więc taniej wyjdzie.Rury jednak ułożyłbym na zewnątrz.Żadna otulina nie zapewnia 100% izolacji więc masz straty, a przy takim kociołku zimą może się liczyć każdy stopień.Może trochę straci estetyka ale ogrzewanie zyska.Rury możesz zostawić takie jak w projekcie-większe srednice=pompa na niższym biegu=oszczędności na opłatach za prąd,
    Consensus
    Level 6  
    Witam, dziękują za odpowiedzi. Rysunek mam poprawiony. Poprawiłem w nim właśnie ten powrót z bojlera i dodałem zawór grzybkowy przy bojlerze w celu ograniczenia przypływu wody (by wymusic obieg wody przez grzejniki a na przez bojler). Jest to zbiornik z wężownicą tylko ktoś dodał grzałkę dodatkowa.
    Pompa będzie załączana przez sterownik co automatycznie (czujnik będzie przymocowany do rury na wyjściu z kotła). Po pracy uwzglednie te zawory i dodam nowy rysunek. Ogólnie rura by nie przeszkadzała na górze, alee rura powrotną musi być koniecznie albo w scianie, albo pod podłogą ( strona drewniany z polepa, podłoga będzie z mfp lub osb).
    FishuPro
    Level 22  
    Dodatkowy zawór na bojler nie będzie konieczny jeżeli będziesz miał zawory na zasilaniu i powrocie nimi spokojnie wyregulujesz. D bojlera wystarczą rury takie same jak na grzejniki 22mm