Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Mitronik
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz lampowy Atom 5W SE - poszukiwanie błędu

Majinowy 13 Sty 2019 00:45 333 18
  • #1 13 Sty 2019 00:45
    Majinowy
    Poziom 3  

    Szanowni koledzy, jestem zmuszony ponownie odkopać oklepany już temat nieśmiertelnego wzmacniacza lampowego dla początkujących elektroników. Nie odnalazłem bowiem rozwiązania swojego problemu w dziesiątkach tematów dotyczących Atoma. Na pierwszy rzut oka problem polega "tylko" braku dźwięku w głośniku, jednak jestem pewien, że jest to jedynie skutek błędu w układzie, którego nie jestem w stanie sam zdiagnozować. Pomiary przedstawione w dalszej części tematu zdają się to potwierdzać.

    Na początek trochę informacji o układzie. Układ oparty jest na popularnych płytkach Marvela i schemacie Painlusta (którym przy okazji dziękuję za udostępnienie) - Marvel Atom 5W SE (klasa A). Wykorzystuję transformator sieciowy TS 40/5/6076 oraz transformator głośnikowy TG 2,5-1-666. Korzystam z lamp 2x 6N2P-EW oraz 6P14P-EW. To co odróżnia mój układ od schematów to brak rezystorów 100 Ohm w płytce zasilacza przed prostowaniem (wydaje mi się, że symetryzacja napięcia przed i po prostowaniu jest jakimś błędem, o ile kojarzę to nawet gdzieś było to wspomniane). Drugą różnicą jest zastosowanie rezystora o wartości 150 Ohm zamiast 135 Ohm. Oprócz tego standardowo potencjometry liniowe zamiast 250k zastosowałem 220k i zamiast 25k zastosowałem 22k. Rezystor w gnieździe wyjściowym ma wartość 8R2 5W.

    Teraz pomiary. Po połączeniu układu i podaniu napięcia sieci otrzymuję w kolejnych punktach AC_230 = 244V, HT_AC = 6,5V, DC_250 = 272V, HT_DC = 6,6V, HT_DC_GND = 7,3 V. Żadne bezpieczniki nie strzelają, nic się nie dymi i nie wybucha. Pomiar na TR_OUT wyniósł 17,4V, jednak z tego co czytałem w innym temacie nie jest to zbyt miarodajne, dlatego pomierzyłem wartość napięcia przed rezystorem R18 (według schematu Marvela), wyniosła ona około 7V, a co za tym idzie prąd w granicach 46mA.

    Następnie zabrałem się za pomiary elektrod.
    Stopień wejściowy:

    Anoda IAnoda II Katoda I Katoda II
    3,47 V119 V1,6 V 1,1 V


    Drugi stopień:
    Anoda IAnoda II Katoda I Katoda II
    -3,15 V178 V180,6 V (!) 1,53 V


    Stopień końcowy:
    Anoda Katoda
    253 V7,68 V


    Próbowałem też przeprowadzić próbę śrubokręta wedle porad w podobnym temacie, ale głośnik pozostaje milczący dla każdej z lamp. Inna sprawa, że nie jestem pewien czy moje połączenie między gniazdem wyjściowym, a głośnikiem jest w porządku. Jednak na wyjściu transformatora głośnikowego nie zarejestrowałem żadnego napięcia (ale rezystancje występują). Lampy żarzą się. Na rezystorach R1 i R2 nie zaobserwowałem żadnego napięcia. Początkowo obstawiałem uszkodzony transformator głośnikowy, ale po pomiarach widzę, że to coś w układzie, jednak kompletnie nie mam pojęcia co to może być. Proszę o jakieś sugestie i pomoc. Poniżej kilka zdjęć układu.





    Wzmacniacz lampowy Atom 5W SE - poszukiwanie błędu Wzmacniacz lampowy Atom 5W SE - poszukiwanie błędu Wzmacniacz lampowy Atom 5W SE - poszukiwanie błędu Wzmacniacz lampowy Atom 5W SE - poszukiwanie błędu Wzmacniacz lampowy Atom 5W SE - poszukiwanie błędu
    Wzmacniacz lampowy Atom 5W SE - poszukiwanie błędu

    Pozwolę sobie nadmienić, że przewód biały do wyjścia głośnikowego wychodzi z pinu 3, a czerwony z 5. Niebieskie przewody do transformatora głośnikowego typowo do pinów 1 i 4.

    Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie wskazówki. Domyślam się również, że poruszany tyle razy temat może być już irytujący, ale niestety moje pomysły się wyczerpały i mogę jedynie poprosić o pomoc lub się poddać, a nie lubię się poddawać :)

    0 18
  • Mitronik
  • #2 13 Sty 2019 01:01
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  

    Wygląda to na pozwierane gniazda głośnikowe ! Przy okazji, za schematem nie będe sie uganiał :cry: , proszę tu wrzucić, skoro mamy pomagać. Poza tym to jakiś ,,dziwoląg" gniazdowy. Duży ,,jack" jako wejście, RCA jako wyjście ?

    0
  • #3 13 Sty 2019 06:51
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe

    Sprawdź poprawność pomiaru napięć na anodach 1 1 i 2 st. Zdobyłeś dziwne rezultaty - +3.47 V i -3.15V.

    Dodano po 7 [minuty]:

    Schemat PW Atom 5W jest absolutnie identyczny schematu PW wzm. Atom 35W i Atom 50W. Wzmacniacz lampowy Atom 5W SE - poszukiwanie błędu Wzmacniacz lampowy Atom 5W SE - poszukiwanie błędu

    0
  • Mitronik
  • #4 13 Sty 2019 07:05
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  

    @Majinowy Wkretak w łapę i dotknąć suwaka VR 5. Ile wynosi napięcie drugiej siatki pentody mocy ?

    aksakal napisał:
    Zdobyłeś dziwne rezultaty - +3.47 V i -3.15V.
    Wlutowany odwrotnie C6 przebił się i zwarł ? :cry:

    0
  • #5 13 Sty 2019 08:04
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe

    Można było by z taką hipotezą zgodzić się, lecz napięcie na katodach i na anodach 2 nie różnią się od tradycyjnych.

    0
  • #6 13 Sty 2019 09:10
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jeśli rezystor "na gnieździe" głośnikowym, ma za zadanie zabezpieczyć transformator głośnikowy przed przepięciami powstałymi po przypadkowym odłączeniu głośnika, to powinien mieć on wartość wielokrotnie większą, od impedancji głośnika. Np. 100 omów.

    Przewody zasilające transformator sieciowy, przeprowadzone są przez chassis niezabezpieczonym otworem.

    Wzmacniacz lampowy Atom 5W SE - poszukiwanie błędu

    Przewód PE, powinien być żółto-zielony i przykręcony do chassis specjalnie do tego przeznaczonym zaciskiem.

    Tak nie wolno robić.

    Wzmacniacz lampowy Atom 5W SE - poszukiwanie błędu

    0
  • #7 13 Sty 2019 10:01
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe

    Rezystor może mieć opór głośnika, ale trzeba wykorzystać gniazdo w którym przewidziana możliwość wyłączenia opóru przy wkładaniu wtyczky głośnika.

    1
  • #8 13 Sty 2019 14:57
    Majinowy
    Poziom 3  

    Krzysztof Kamienski napisał:
    Duży ,,jack" jako wejście, RCA jako wyjście ?

    Duży jack jako wejście, duży jack jako wyjście.
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Wkretak w łapę i dotknąć suwaka VR 5. Ile wynosi napięcie drugiej siatki pentody mocy ?

    Brak reakcji. Za to napięcie na drugiej siatce wynosi 267 V.
    aksakal napisał:
    Sprawdź poprawność pomiaru napięć na anodach 1 1 i 2 st. Zdobyłeś dziwne rezultaty - +3.47 V i -3.15V.

    Ponownie wymierzyłem napięcia i miałeś rację, pomyliłem piny. Napięcia na anodach pierwszych są następujące: 182,9 V na pierwszym stopniu i 274 V na drugim.
    Grzegorz Markowski napisał:
    Przewody zasilające transformator sieciowy, przeprowadzone są przez chassis niezabezpieczonym otworem.

    Oczywiście zgadzam się, to jest rozwiązanie tymczasowe, teraz jest weekend więc nie miałem możliwości dokupić, niemniej dziękuję za szczegółowość.
    Grzegorz Markowski napisał:
    Przewód PE, powinien być żółto-zielony i przykręcony do chassis specjalnie do tego przeznaczonym zaciskiem.
    Tak nie wolno robić.

    Poprawię to, myślałem, że tak będzie w porządku bez dodatkowego dziurawienia chassis.
    aksakal napisał:
    Rezystor może mieć opór głośnika, ale trzeba wykorzystać gniazdo w którym przewidziana możliwość wyłączenia opóru przy wkładaniu wtyczky głośnika.

    Racja! Straszną głupotę tu zrobiłem. Po wymontowaniu rezystora słychać lekkie buczenie w głośniku, a próba śrubokręta na siatce pierwszej pentody powoduje trzask w głośniku. Gitary w dalszym ciągu nie słychać.

    Czyli podsumowując - jest poprawa. Słychać lekki szum w głośniku i jest reakcja na śrubokręt na siatce pierwszej pentody. Pomogło wymontowanie rezystora 8R2 z gniazda wyjściowego. Głośnik nadal pozostaje obojętny na gitarę. I już teraz dziękuję za zainteresowanie moim tematem :)

    0
  • #9 13 Sty 2019 15:18
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda

    No to teraz się cofasz.
    Sprawdzasz reakcję "na śrubokręt" na:
    - siatka pierwsza V2.2,
    - siatka pierwsza V2.1,
    - itd.

    0
  • #10 13 Sty 2019 15:49
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe

    W wynikach wymiarów napięcia, które przedstawiasz istnieje bałagan ! W post#1 wskazane napięcie 253V na anodzie stopnia koncowego . Z której dziury teraz wyskoczyło napięcie 267V na S2 i tym więcej napięcia 274V na anodzie triody ST 2 ? .Lepiej będzie jeśli jeszcze raz wymierzysz wszystkie napięcia i poznaczysz ich na schemacie z post#3.

    Dodano po 11 [minuty]:

    Nastrajanie i regulację wzmacniacza należy rozpoczynać nie z dotykania śrubokrętem siatek lamp, a z wymiaru i ustawienia na elektrodach potrzebnego napięcia. .

    0
  • #11 13 Sty 2019 15:54
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda

    aksakal napisał:
    ...

    Nastrajanie i regulację wzmacniacza należy rozpoczynać nie z dotykania śrubokrętem siatek lamp, a z wymiaru i ustawienia na elektrodach potrzebnego napięcia. .


    No tak, ale tu wzmacniacz jest praktycznie głuchy, więc punkty pracy musiałyby być totalnie do kitu, żeby zablokować którąś lampę.
    Ale oczywiście wszystko jest możliwe.

    0
  • #12 13 Sty 2019 17:11
    Majinowy
    Poziom 3  

    Wygląda to tak:
    Wzmacniacz lampowy Atom 5W SE - poszukiwanie błędu

    Na pozostałych pinach lamp pojawiały się jakiś znikome napięcia, widoczne dopiero na przy zastosowaniu zakresu 2000m.

    Jeśli chodzi o próbę śrubokręta to siatki lamp przedwzmacniacza milczą, ale za to jakieś mniej wyraźne brzęczenia pojawiają się w różnych miejscach np. anoda1 i katoda1 pierwszego stopnia i anoda2 drugiego stopnia. Wyraźny trzask słychać też na siatce drugiej w drugim stopniu, siatka pierwsza tego stopnia lekko "skwierczy" gdy poruszam śrubokrętem.

    //Edit: Postanowiłem jeszcze raz sprawdzić omomierzem wartości rezystorów (wlutowane w układ, niczego nie wymontowywałem). Dziwna sprawa... kupiłem 3 identyczne rezystory 1 MOhm, a jeden z nich a konkretnie R1 zamiast wartości 1MOhm ma 68 kOhm. Jutro go wylutuję i sprawdzę poza układem. Niemniej dziwne to. Chyba nie jest możliwe żeby kod barwny różnił się od wartości faktycznej. Chyba, że uległ uszkodzeniu. Czy to może być powód problemu?

    0
  • #13 14 Sty 2019 05:17
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe

    Pytanie wywołuje napięcie na anodzie i siatce lampy V2.2 - 179V. Dla prawidłowego funkcjonowania należy żeby napięcie na katodzie na 1.5 - 2V przekraczało napięcie na siatce. Uwzględniając co napięcie na elektrodach 6P14P praktycznie odpowiadają SE reżimowi lampy ( sumaryczny prąd anody i S2 ) = 57mA, to można spróbować sprawdzić funkcjonowanie tego stopnia wzmacniacza . Jeśli zarzenie spełnia się przemiennym napięciem 6.3V to należy połączyć S1 lampy przez kondensator pojemnością 10n - 100n z nie uziemioną nóżką zarzenia ( zarzenie - nóżki 4 i 5 ) . Napięcia zarzenia więcej niż dostatnio, żeby otrzymać od lampy maksymalną moc.

    0
  • #14 14 Sty 2019 11:54
    Majinowy
    Poziom 3  

    aksakal napisał:
    Pytanie wywołuje napięcie na anodzie i siatce lampy V2.2 - 179V. Dla prawidłowego funkcjonowania należy żeby napięcie na katodzie na 1.5 - 2V przekraczało napięcie na siatce. Uwzględniając co napięcie na elektrodach 6P14P praktycznie odpowiadają SE reżimowi lampy ( sumaryczny prąd anody i S2 ) = 57mA, to można spróbować sprawdzić funkcjonowanie tego stopnia wzmacniacza . Jeśli zarzenie spełnia się przemiennym napięciem 6.3V to należy połączyć S1 lampy przez kondensator pojemnością 10n - 100n z nie uziemioną nóżką zarzenia ( zarzenie - nóżki 4 i 5 ) . Napięcia zarzenia więcej niż dostatnio, żeby otrzymać od lampy maksymalną moc.


    Czyli sugerujesz żebym połączył pierwszą siatkę pentody mocy 6P14P z jedną z nóżek żarzenia (4 lub 5)? Jaki powinien być skutek takiego zabiegu?

    0
  • #15 14 Sty 2019 13:46
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe

    Jeśli podać przez kondensator napięcie zarzenia na S1 6P14P na wyjściu wzmacniacza ( w glosniku) otrzymasz czysty sinusoidalny sygnał z F sieci ( 50Hz ) .

    0
  • #16 14 Sty 2019 21:35
    Majinowy
    Poziom 3  

    Przetestowałem. Podłaczając siatkę pierwszą pentody do żarzenia, z głośnika nawet przy Master Vol skręconym na minimum wydobywa się głośny "elektryczny" dźwięk, czyli chyba właśnie odgłos sieci. Przelutowałem rezystor R1 oraz potencjometry (na wszelki wypadek) jednak nie nie wprowadziło to żadnej różnicy. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Kiedy z potencjometrów zdjąłem plastikowe nakładki to dotknięcie potencjometru śrubokrętem skutkowało trzaskiem w głośniku. Gitary w dalszym ciągu nie słyszać.

    Czy macie jeszcze jakieś pomysły co tutaj może być nie tak? Najwyraźniej problem leży w korektorze barwy dźwięku albo którejś z lamp 6N2P...

    0
  • #17 14 Sty 2019 22:24
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe

    Po przyłożeniu napięcia żarzenia przez kondensator do S1 potencjometr głośności nie ma wpływu na poziom. Miej na uwadze , czułość wzmacniacza z wejścia wynosi 3-5mV i dotykanie śrubokrętem do gniazda wejście lub siatki pierwszej triody powoduje przeciążenie wszystkich kolejnych kaskad wzmocnienia i to będzie odczuwalne w głośniku jak trzask , brum , gwizd , pisk i jeszcze nie wiadomo jaki dźwięk. Na zdjęciu schemat regulacji poziomu sygnału wejściowego , który pozwoli uniknąć przesterowania wzmacniacza. Z tego regulatora sygnał dać kolejno na siatki lamp st. wzmocnienia od ostatniego i w miarę zbliżania do pierwszego st. zmniejszaj poziom , aby uniknąć przesterowania.. W roli źródła sygnału możesz używać komputer , telefon kom. , radio i t.d. Wzmacniacz lampowy Atom 5W SE - poszukiwanie błędu

    0
  • #18 15 Sty 2019 19:13
    Majinowy
    Poziom 3  

    Czy to wygląda w porządku? Wzmacniacz lampowy Atom 5W SE - poszukiwanie błędu
    Obydwie masy wpiąć w tym samym miejscu? Np. Do chassis?

    0
  • #19 16 Sty 2019 04:16
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe

    Masę słuchawek połącz z masą potencjometru i z masą wzmacniacza , sygnał ze środkowego wyprowadzenia potencjometru do gniazda WEJŚCIE wzmacniacza , a sygnał z telefonu do pozostałego wyprowadzenia potencjometru. Przewody sygnałowe użyj ekranowane , ekrany połącz z masą.

    0