Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Opel Zafira B 1,8 140 KM - Gaśnie na zimnym silniku

Moniart1 13 Jan 2019 21:00 1311 11
  • #1
    Moniart1
    Level 7  
    Witam. Moja Zafira B1,8 odpala normalnie, ale na zimnym silniku gdy jadę i obroty dojdą do 3000-4000 traci moc (nie pali na jeden cylinder) a po wciśnięciu sprzęgła gaśnie. Gdy koła się toczą puszczam sprzęgło i odpala i trzyma niskie obroty a po zwiększeniu obrotów jest powtórka z rozrywki. Gdy silnik się wygrzeje wszystko mija a auto idzie jak ta lala. Podejrzewam cewkę, ale byłem u mechanika i po sprawdzeniu powiedział że cewka jest ok. Macie jakieś pomysły?
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    corvus_pl
    Level 12  
    Jakieś błędy wywala?
  • #3
    Moniart1
    Level 7  
    Błąd przepustnicy lub wałka rozrządu. Takie błędy sugeruje komputer.
  • #4
    waski821
    Level 17  
    Luzy zaworowe do sprawdzenia.
  • #5
    DoctorCar
    Level 18  
    Stawiam na umierający ECU. Bardzo częsta usterka sterowników hybrydowych
  • #6
    Moniart1
    Level 7  
    Wyrzuca błąd ACN001462 - znajomy twierdzi że KZFR do wymiany. Tylko dlaczego jak się silnik zagrzeje to wszystko jest Ok. Na zimnym też odpala bez problemu i jeździ na niskich obrotach, a dopiero po przekroczeniu 3000 obr/ min i wciśnięciu sprzęgła gaśnie ( np dojezdzajac do krzyżówki)
  • #7
    DoctorCar
    Level 18  
    Czym to było czytane? bo pierwszy raz w życiu widze taki kod błędu. I przy okazji co to jest KZFR? Bo też dziwny skrót
  • Helpful post
    #8
    robokop
    Moderator of Cars
    DoctorCar wrote:
    bo pierwszy raz w życiu widze taki kod błędu. I przy okazji co to jest KZFR? Bo też dziwny skrót
    To może nie zabieraj głosu?
    Moniart1 wrote:
    Moja Zafira B1,8 odpala normalnie, ale na zimnym silniku gdy jadę i obroty dojdą do 3000-4000 traci moc (nie pali na jeden cylinder) a po wciśnięciu sprzęgła gaśnie. Gdy koła się toczą puszczam sprzęgło i odpala i trzyma niskie obroty a po zwiększeniu obrotów jest powtórka z rozrywki. Gdy silnik się wygrzeje wszystko mija a auto idzie jak ta lala. Podejrzewam cewkę, ale byłem u mechanika i po sprawdzeniu powiedział że cewka jest ok. Macie jakieś pomysły?
    Sterownik niestety. Zrób probę - na zximnym silniku ogrzej go suszarką/opalarką - czy będzie różnica w zachowaniu.
  • #9
    Moniart1
    Level 7  
    DoctorCar wrote:
    Czym to było czytane? bo pierwszy raz w życiu widze taki kod błędu. I przy okazji co to jest KZFR? Bo też dziwny skrót


    Czytane metodą hamulec gaz kluczyk
    KOŁA ZMIENNYCH FAZ ROZRZĄDU
  • Helpful post
    #10
    DoctorCar
    Level 18  
    Wszystko wiem, jakby mi ktoś postów nie usuwał
  • #11
    Moniart1
    Level 7  
    Dodatkowe błędy które wyrzuciło 1614,1616,0170.
  • #12
    Moniart1
    Level 7  
    Wypalony, niedrożny katalizator.