Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mondeo MK2 - Czary z brzęczykiem od świateł i oświetleniem kabiny

mocdyfer2 14 Jan 2019 01:14 342 3
  • #1
    mocdyfer2
    Level 9  
    Witam,
    mam następujący problem i nie mogę sobie poradzić:
    jest on losowy i objawia się na 2 sposoby:

    Gdy działa mi brzęczyk od świateł po wyjęciu kluczyka cały czas pali mi się światło w kabinie (nawet bez włączonych świateł) i sygnalizuje otwarte drzwi kierowcy.
    Gdy brzęczyk nie działa to również nie świeci się światło po otwarciu drzwi kierowcy oraz nie zapala się informacja o otwartych drzwiach.

    Mam czujnik w słupku nie zamku. Zamieniłem na inny sprawny ale to nic nie dało. Wyjąłem siedzenie i wygląda jakby wiązka do czujnika kierowcy szła na stronę pasażera ?. Namierzyłem kość od drzwi od strony pasażera na dole pod plastikiem (koło dmuchawy) ale nie mogę znaleźć kości od strony kierowcy, wie ktoś może gdzie ona jest ?.
  • #2
    jdubowski
    Tube devices specialist
    mocdyfer2 wrote:
    Gdy działa mi brzęczyk od świateł po wyjęciu kluczyka cały czas pali mi się światło w kabinie (nawet bez włączonych świateł) i sygnalizuje otwarte drzwi kierowcy.
    Gdy brzęczyk nie działa to również nie świeci się światło po otwarciu drzwi kierowcy oraz nie zapala się informacja o otwartych drzwiach.


    Raczej odwrotnie trzeba wnioskować - gdy wykryte zostało / nie wykryte zostało otwarcie drzwi - i stąd efekty z brzęczykiem i światłem.

    mocdyfer2 wrote:
    Mam czujnik w słupku nie zamku.


    Jaki rodzaj?

    mocdyfer2 wrote:
    Namierzyłem kość od drzwi od strony pasażera na dole pod plastikiem (koło dmuchawy) ale nie mogę znaleźć kości od strony kierowcy, wie ktoś może gdzie ona jest ?.


    Szukałbym w okolicy tunelu środkowego.
  • #3
    FishuPro
    Level 22  
    Sprawdź styki na module brzęczyka.Czasem wystarczy go kilkakrotnie wyjąć i włożyć.Moduł jest tam gdzie bezpieczniki przy nogach kierowcy.
  • #4
    mocdyfer2
    Level 9  
    Niestety manewr z brzęczykiem nie pomógł, przeczyściłem styki i go rozkręciłem ale nic tam popalonego nie napotkałem. Nie dochodzi napięcie kablem do czujnika (czerwono-czarny), na mierniku pokazuje 1-2V a powinno około 12V. Masę sprawdziłem buzerem z karoserią i działa. Obecnie nie świeci się światło po otwarciu drzwi pasażera i brak kontrolki od otwartych drzwi na desce, dlatego też brzęczyk nie działa. Wpiąłem się w ten kabel czerwono-czarny koło ręcznego (bo tam go namierzyłem że idzie, co też jest dziwne czemu idzie na drugą stronę samochodu zamiast pod nogi kierowcy, może potem jakoś zawraca ?) bo dalej nie rozbierałem i buzzer działa jak jest to połączone z kocówka czujnika. Nie mam pomysłu jak to jest skonstruowane i gdzie ten przewód wchodzi, niestety jest dużo takich przewodów (ten sam kolor) z każdej strony przy skrzynce z bezpiecznikami, przekaźnikami itp.

    Natomiast zagadką dla mnie jest to, że znalazłem kość z przewodem od drzwi pasażera (one działają ok) i po wpięciu na test piszczenia w mierniku brak jest sygnału, a gdy tak kość nie jest podpięta to czujnik od tych drzwi nie działa więc to chyba ten.