Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Gramofon Daniel (G-1100 FS) - nie wyłącza się silnik sterowania ramieniem

lechita 14 Jan 2019 19:47 2091 9
    lechita
    Level 13  
    Witam,
    po wybraniu sensorem średnicy płyty, ramię przesuwa się na wybraną pozycję ale silnik ramienia nie wyłącza się.
    Nie można włączyć opuszczania ramienia (pewnie w związku z tym, ze silnik ramienia cały czas pracuje).
    Wszystkie sensory rozmiaru płyty działają, sensor STOP również.
    Mikrusy sprawdzone, tranzystory na płycie elektroniki również.

Pomóżcie zlokalizować uszkodzenie.
    User removed account
    User removed account  
    lechita
    Level 13  
    Sprawdzę ten kondensator C124.

Pasek jest w dobrej kondycji, ponieważ był wymieniony.

Natomiast w instrukcji serwisowej nie ma opisu, w jaki sposób silnik ramienia jest wyłączany po zatrzymaniu na wybranej średnicy płyty. Czy jest to wyłączenie z powodu wzrostu prądu pobieranego przez silnik, czy w inny sposób.
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    lechita wrote:
    ...

Natomiast w instrukcji serwisowej nie ma opisu, w jaki sposób silnik ramienia jest wyłączany po zatrzymaniu na wybranej średnicy płyty. Czy jest to wyłączenie z powodu wzrostu prądu pobieranego przez silnik, czy w inny sposób.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10389361#10389361
    lechita
    Level 13  
    Dziękuję kolegom za wskazanie kierunku poszukiwań...

Kolego Ganitu, Twoja podpowiedź okazała się trafna. Pasek wymieniany 2 lata temu, na pozór w porządku, okazał się zbyt luźny. Po zastosowaniu zastępczego paska (chwilowo), całe sterowanie działa normalnie.
    Niestety, jako stary elektronik popełniłem błąd, szukając daleko tego (uszkodzenie elektroniki), co było całkiem blisko (pasek napędu ramienia). Być może rozmiar fabryczny paska jest zbyt krytyczny i nie wytrzymuje niezbyt długiego czasu (albo taki pasek). Kupię rozmiar mniejszy...
    Raz jeszcze wszystkim dziękuję.
    lechita
    Level 13  
    Muszę opisać problem z jakim przyszło mi się zmierzyć, a usterka nie wskazywała na działanie związane z paskiem napędu ramienia.
    W/w pasek wymieniłem ok. 2 lata temu. Pasek w dobrej kondycji czyli bez stwardnienia gumy, bez pęknięć, bez złuszczeń i wytarć, wymagany rozmiar 55 mm czyli brak podstaw do wymiany.
    Nie ma w instrukcji serwisowej opisu działania układu elektronicznego (napięcia, prądy) w momencie zatrzymania ramienia na pozycji wybranego rozmiaru płyty.
    W ogólnych oględzinach nie było żadnych podstaw do wymiany paska napędu ramienia.
    A rzecz polega na tym, że:
    - silnik napędu ramienia po osiągnięciu wybranej średnicy płyty powinien zwolnić obroty ale dalej obracać się
    - po 2-3 sekundach pracy silnika na zwolnionych obrotach powinno nastąpić wyłączenie silnika przez układ sterowania silnikiem (co umożliwi ponowne załączenie silnika aby opuścić ramię)
    Jeżeli silnik nie zwolni obrotów (w optycznie zauważalny sposób czego powodem może być wyślizgana rolka silnika), lub od razu zatrzyma się całkowicie (ciasny pasek), silnik nie wyłączy się i dalsza funkcja nie będzie możliwa.
    Mam nadzieję, że ten opis ułatwi innym lokalizowanie uszkodzenia związanego z funkcją opuszczania ramienia.
    Jeżeli ktoś z forumowiczów posiada dane pomiarowe elektroniki dla tej funkcji, to niech zamieści wraz z opisem, zamiast krytykować lub sugerować ,,zaniżanie poziomu'', ponieważ sama informacja o wymianie paska, który nie kwalifikuje się optycznie do wymiany jest enigmatyczna, a instrukcja serwisowa na ten temat milczy.
    User removed account
    User removed account  
    lechita
    Level 13  
    Kolego @Robmac, nie przeoczyłem stanu paska, ponieważ optycznie nie kwalifikował się do wymiany. Opisałem dokładnie przyczynę aby ułatwić w przyszłości innym zlokalizowanie problemu zamiast na ślepo wymieniać np. pasek.
    Gdybym miał informację jak powinien zachować się silnik ramienia po zatrzymaniu na wybranej średnicy płyty, to nie byłoby pytania na forum. Mam nadzieję, że w ten sposob innym pomogę.
    Pozdrawiam
    lechita
    Level 13  
    Wymiana paska napędu ramienia.