Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] cicha i stabilna pralka do bardzo częstego prania

eMDZy 16 Jan 2019 09:38 3561 27
    eMDZy
    Level 11  
    Witam

Proszę Państwa o poradę w wyborze pralki do intensywnego używania. Pierzemy w domu przynajmniej 3 razy dziennie, ze statystyk wychodzi że pralka chodzi około 100 razy miesięcznie. Do tej pory używałem Siemansa (8 lat), w którym wymieniłem pompkę wody, dwa razy szczotki i chodzi do tej pory. Jednak jest niemiłosiernie głośna i nie oszczędza wody, postanowiliśmy ją wymienić na coś cichego, a ta pójdzie do piwnicy jako zapas.
    Wymagania jakie mam do pralki:
    - Załadunek nie musi być duży, spokojnie by wystarczyło 7 kg, ale czasem trzeba wyprać kołdrę, koce, etc. Pierzemy często a mało wsadu, ale dobrze jest czasem mieć zapas możliwości. Najlepiej mieć min. 8 może 9kg.
    - Cisza, często pierzemy w nocy wobec tego im ciszej tym lepiej
    - "programowalność", możliwość manualnego ustawiania w każdym praniu temperatury oraz obrotów, a może i włączania dodatkowych funkcji np pary, lub zwiększenie ilości płukań, etc.
    - funkcja skracania podstawowych programów prania, jak bawełna, mieszane, syntetyki. Lub ogólnie krótkie programy prania. Nie lubię czekać na pranie 4h...
    - funkcja dodawania prania w trakcie programu
    - oszczędność przede wszystkim wody w drugim stopniu energii
    - ma być stabilna bez drżenia nawet na najwyższych obrotach (widziałem co robią pralki LG za 3 tyś zł, jestem przerażony że tak droga pralka może tak hałasować i drżeć podczas wirowania). Na pralce stoją rzeczy nie chce żeby pospadały, czy chodziły po pralce. Z siemensa nic nie spadło, stał jak kamień.

Budżet do 6 tyś zł, ale oczywiście im mniej tym lepiej :) jednak jakość, cichość i brak drgań są priorytetem ponad finansami.

biorę pod uwagę:
    - SAMSUNG Quick Drive WW90M644OPW/EO (ale po wrażeniach z LG nie jestem za wynalazkami, chyba że tylko LG to badziew)
    - MIELE WCE670 TDos Wifi (Tdos kusi, bo w sumie kupując pojemniki wielokrotnego napełniania zapominamy o dodawaniu proszku i płynu, WiFi to bajer, który dobrze mieć, ale nie jest konieczny)
    - MIELE WCI330 PWash 2.0 XL (Pani z infolinii zachęcała bardziej niż WCE670, ze względu na power wash)
    - a może jakis bosch, czy siemense?

Do tego sprzedawca w pobliskim sklepie poleca mi jakieś BEKO, bo twierdzi że jest tanie i dobre. W sumie jeśli jest cicha i nie drży to byłoby ok, ale tych drgań się boje, bo znajomemu ściana pęka, jak twierdzi przez pralkę LG.... Kwestia wyboru czy pralka na 10 lat za 5 tyś czy na 5 lat pralka za 2.5 tyś jest otwarta. bo jedno i drugie ma swoje plusy i minusy. Ma być stabilnie i cicho, jak zamknę drzwi od łazienki żebym jej nie słyszał, a jak stanę obok przy wirowaniu żeby mi brzuch nie latał z racji wibracji.

Proszę o porady.
    Anonymous
    Anonymous  
    2P
    Level 20  
    Ja nie poradzę odnośnie modeli, ale odnośnie skaczącej czy nawet wędrującej pralki - właśnie dlatego trzeba pralkę dobrze wypoziomować. Wypoziomowana pralka nie powinna "szaleć". Brak wypoziomowania skutkuje właśnie nadmiernym drganiem albo wręcz "wychodzeniem" pralki z łazienki.
    eMDZy
    Level 11  
    widziałem pralke LG po wypoziomowaniu przez ich serwisanta, kto ma to lepiej wypoziomować? LG oficjalnie przyznaje że ich pralki przy takich obrotach mogą drżeć i hałasować....wydaje mi się, ale podkreslę wydaje mi się, że wpływ na to ma waga pralki. Lg wazy około 60 kg, miele ponad 90kg...
    Anonymous
    Anonymous  
    misiek1111
    Level 32  
    Potrzebna pralka z silnikiem bez szczotkowym, aby była cicha.
    LG może telepać się, bo może mieć napęd bezpośredni na bębnie, a to z kolei oznacza wysoko umieszczony środek ciężkości .
    Przed kupnem sprawdź wagę pralki - im cięższa tym bardziej stabilna podczas wirowania (w teorii :) )

Ja mogę polecić tę:
    http://www.hotpoint.pl/informacje-o-produkcie/-/d/pralki/AQ114D_697D_EU_B/F080161
    Poza skracaniem programów ma wszystko co potrzebujesz.
    Ma też fajną funkcję, której nie ma w większości sprzętów - 3 przyciski z pamięcią programów. Nie trzeba programować, tylko naciskasz sobie przycisk z wcześniej zaprogramowanym programem i opcjami.
    eMDZy
    Level 11  
    nie, piszą że hotpoint głośna...
    misiek1111
    Level 32  
    eMDZy wrote:
    że hotpoint głośna...

ale która?
    właśnie ta AQ114D 697D, czy jakaś inna nie wiadomo jaka?
    eMDZy
    Level 11  
    konkretnie ten model z linka
    eMDZy
    Level 11  
    nie po tym co widziałem z LG. nie ma opcji LG i każdemy będe to odradzał. LG unikać jak ognia. może to zależy od tego jak się trafi, ale jak się nie trafi to serwis sie wypina i mówi że u nich to norma...
    Borutka
    Level 29  
    Jeżeli Miele, to też raczej nie jakieś najtańsze, bo może okazać się słabe.
    Ja mam Boscha WAW i kultura pracy oraz wirowania jest wyśmienita, więc z pewnością spełni wymogi jakości działania. Jak pisano wyżej, ryglowanie zamka jest dość głośne. Konfiguracja programów i łatwość obsługi również powinna spełnić oczekiwania. Nie ocenię wytrzymałości pod takim obciążeniem, bo tego nie wiem. Można jeszcze rozważyć serię Home Professional.
    eMDZy
    Level 11  
    właśnie Bosch widzę wypuścił pralki z systemem idos czyli cos jak twindos w miele. ale nie wiem jak wirowanie w boschu, czy jest stabilnie i cicho. czy ktoś ma jakieś doświdczenie?
    misiek1111
    Level 32  
    eMDZy wrote:
    ale nie wiem jak wirowanie w boschu, czy jest stabilnie i cicho.

Należałoby zdefiniować o jakie wirowanie chodzi, bo może być na 400 i 1600obr/min, a także ile wsadu jest w bębnie podczas wirowania.
    Bez tego wyniki mogą być abstrakcyjnie różne, a przez to niemiarodajne.
    eMDZy
    Level 11  
    najwyższe obroty, przy średnim wsadzie. Ta pralka LG rzucała się przy pościeli, i jak widzę z tym pralki sobie nie radzą. Przy mnie kolega odpalał pranie na 2 poszewki na kołdre i dwie na poduszki i pralka sobie nie radziła.
    Anonymous
    Anonymous  
    eMDZy
    Level 11  
    no wlasnie, może bosch to bosch a LG to taki wynalazek, który warto mieć w ofercie skoro już robimy telewizory... kolega się strasznie kopie z serwisem. ten twierdzi że ich pralka tak ma i koniec, serwisant był popatrzył, wyregulował stopki, "ten model tak ma" no i tyle. Wobec tego ja z daleka od LG chodzę...
    Anonymous
    Anonymous  
    PanAGD
    Level 23  
    BC109B wrote:
    Teraz jak ktoś się nie podzieli wrażeniami z użytkowania pralki, to kupujesz towar w ciemno.

Problem polega na tym, że wrażeniami zazwyczaj dzielą się niezadowoleni użytkownicy, a to zazwyczaj mały procent użytkujących dany model. W ten sposób możemy poczytać praktycznie o każdej firmie i modelu, że to bubel i szmelc. Efekt jest taki, że lepiej kupić tarę i do rzeki.
    Musimy nauczyć się jednego - sprzętów niezawodnych nie ma. Nawet najbardziej wychuchany i wyszukany model, może ulec awarii.
    Anonymous
    Anonymous  
    Felini
    Moderator
    Mam starego Boscha WOH 4210, ale czytając wypowiedzi kolegów, sporo cech się nie zmienia, więc może i współczesne modele będą działać podobnie.

eMDZy wrote:
    Cisza
    głośne zamykanie klapy (zatrzask)

eMDZy wrote:
    "programowalność", możliwość manualnego ustawiania w każdym praniu temperatury oraz obrotów, a może i włączania dodatkowych funkcji np pary, lub zwiększenie ilości płukań
    to wszystko jest
    eMDZy wrote:
    funkcja skracania podstawowych programów prania, jak bawełna, mieszane, syntetyki [...] ogólnie krótkie programy prania
    jest
    eMDZy wrote:
    funkcja dodawania prania w trakcie programu
    jest taka możliwość
    eMDZy wrote:
    ma być stabilna bez drżenia nawet na najwyższych obrotach
    Bosch przed wirowaniem kręci bębnem i stara się rozłożyć równomiernie pranie. Jeśli drgania są zbyt duże, zwalnia i próbuje znowu. Z doświadczenia wiem, że ważne jest podłoże, na którym stoi pralka. Gdy ją kupiliśmy, stała na drewnianej podłodze, potrafiła się przemieścić ok. metra. Dopóki stała na podłodze, działo się tak zawsze, gdy stanęła na betonie, jak ręką odjął.

Znalazłem dwa ciche (według etykiety energetycznej) modele:

Bosch HomeProfessional WIW28440 - 41/67 dB
    Miele WKF311 WPS SpeedCare - 45/67 dB

Może być problem z dostępnością w Polsce, ale można też kupić np. z Niemiec. Sporo AGD kupowałem ze sklepów niemieckich, są nieraz znacznie tańsze niż w Polsce.
    Anonymous
    Anonymous  
    Luna 385 E
    Level 12  
    Quote:
    Bosch ma głośne zatrzaski - wali to niemiłosiernie przy zamykaniu i otwieraniu

Wystarczy przy zamykaniu drzwiczek nacisnąć na klamkę i pralka zamyka się cicho.

Każda pralka posiadająca silnik inwerterowy będzie bardzo cicha.

Bosche/Siemensy oraz AEG/Electroluxy posiadają w swoich modelach coś, jak pranie nocne albo tryb cichy. Obydwie firmy mają w swej ofercie pralki z 1400 i więcej obrotów.
    Borutka
    Level 29  
    Luna 385 E wrote:
    Quote:
    Bosch ma głośne zatrzaski - wali to niemiłosiernie przy zamykaniu i otwieraniu

wystarczy przy zamykaniu drzwiczek nacisnąć na klamkę i pralka zamyka się cicho

Tu chodzi o głośną blokadę, a nie o klamkę. Niemniej ja żadnego problemu z tym nie widzę. Być może wiele innych też tak ma.
    Anonymous
    Anonymous  
    Luna 385 E
    Level 12  
    Cztery lata temu wybierałem pralkę Bosch dla moich dziadków model WLG2026PPL. Zamykanie drzwiczek jest dość głośne, ale blokada pracuje cicho. Podobnej głośności jak Whirlpoole AWT AWE.
    To ciężko przewidzieć jaka głośność będzie.
    Producent ocenia dźwięk pralki w czasie jej pracy. Raczej nie oceniał jak głośno pracuje blokada drzwiczek
    AT PRO
    Level 20  
    misiek1111 wrote:
    eMDZy wrote:
    że hotpoint głośna...

ale która?
    właśnie ta AQ114D 697D, czy jakaś inna nie wiadomo jaka?

Nie wiem jak tamta ale ten model http://www.hotpoint.pl/informacje-o-produkcie/-/d/pralki/FMG_722W_PL/F085745 to mogę potwierdzić, że jest bardzo cicha i stabilna. Mam porównanie do Beko i Amica, to tej jakby nie było gdy pierze.
    Pamiętam, że gdy wybieraliśmy w sklepie miała najlepsze parametry głośności.
    Programy też ma przyjazne można dobrać krótki, a ponadto mierzy podobno zanieczyszczenie wody po pierwszym wypompowaniu i skraca program gdy jest mało zabrudzeń.
    eMDZy
    Level 11  
    Sprzedałem LG (badziew za kupę pieniędzy). Pralka LG była zbyt lekka do obrotów 1400. Przez co nie była w stanie utrzymać się bez drgań.. kupiłem miele. Pralka droższa, ale stabilna i nie drży jak galaretka. Waga robi swoje. Różnicą wagi między pralkami to ponad 30kg (cięższe miele).

Miele pawer wash 2.0, 9kg załadunku