Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toyota Yaris II - 1.33, 74kW, 1NR-FE, Błąd sondy lambda P0031

Domage 16 Sty 2019 18:23 447 0
  • #1
    Domage
    Poziom 10  
    Witam
    Borykam się z problemem sondy lambda w Yarisie.
    Z początku wywalało bład P0031 zaraz po odpaleniu silnika.
    Sprawdziłem, sonda miała przerwę na grzaniu, więc klient dostarczył nową.
    Wymieniona sonda, To Denso DOX-0106
    Błąd dalej występował, sprawdziłem wiązkę, zasilania i oporność grzałki sondy. Padła decyzja o wymianie sterownika.
    Błąd dalej występował ale już tylko po nagrzaniu silnika. Dziś przejechałem około 15km i dopiero po powrocie do warsztatu po trzecim uruchomieniu.
    Zacząłem przyglądać się bliżej parametrom silnika:
    Przy zimnym silniku obroty są utrzymywane na ok 800obr/min i są stabilne i równe.
    Kiedy przechodzi na regulację składu mieszanki od lambdy obroty zaczynają falować coraz bardziej od 620-720 obr/min
    Napięcie na sondzie skacze stopniowo na coraz wyższe napięcia, aż po przekroczeniu 4,5V Silnik przechodzi w tryb awaryjny, i pojawia się błąd.
    Po wykasowaniu błędu sytuacja się powtarza.
    Podejrzewam, że sonda jest niewłaściwa dla tego silnika (występuje w katalogu IC tylko przy silniku 1.3)
    Dlatego też zamówiłem Boscha, 0 258 986 602.
    Zauważyłem również, że wraz ze wzrostem obrotów zwiększa się prąd silnika przepustnicy.
    Ktoś spotkał się z takim tworem? Nie chciałbym niepotrzebnie wymieniać kolejnej sondy.

    Link
    Sorry nie wiem jak obrócić ten film na YT.