Proszę was o pomoc oraz fachową poradę w związku z wyborem miernika. Otóż chciałem przeprowadzać pomiary wykonanych instalacji elektrycznych do 1kV (domy jednorodzinne). Może to być jedno lub kilka urządzeń. Pomiary to standard uziom, izolacja, pętla zwarcia.
Proszę o podsunięcie swoich doświadczeń co jest potrzebne a co nie. Pozdrawiam.
Kolego informatyku (tak masz w profilu) - otóż chciałbym zacząć programować, pytanie jakiego użyć komputera i kompilatora. Proszę o podsunięcie swoich doświadczeń co jest potrzebne a co nie. Pozdrawiam.
Między "potrzebować trochę elektrotechniki" a "przeprowadzać pomiary instalacji w domach jednorodzinnych" jest znaczna różnica.
Masz w ogóle ŚK E+D+pomiary? Jeśli nie, to po co Ci taki miernik? Jeśli masz, to nie pytałbyś na forum.
Najlepiej i najtaniej jakiś używany kombajn na początek
Coś pokroju fluke 1653 lub jakiś sonel mpi520 lub wyższy ale cena to 1500+
PS. Pytasz to odpowiadam zrobisz sobie qq twoja sprawa duży z ciebie chłopak jak dla mnie możesz na codzień zęby wyrywać :p
Między "potrzebować trochę elektrotechniki" a "przeprowadzać pomiary instalacji w domach jednorodzinnych" jest znaczna różnica.
Masz w ogóle ŚK E+D+pomiary? Jeśli nie, to po co Ci taki miernik? Jeśli masz, to nie pytałbyś na forum.
Panie kolego znajomość pomiarów to co innego a pytanie o urzadzenie to inna kwestia. Każdy jak pracuje kilka, kilkanaście lat w fachu ma swoje "przyzwyczajenia" i sprzęty na których pracuje. Pisząc na forum chciałem tylko zapytać o wasze urządzenia, dowiedzieć się na czym wy pracujecie. Pomogło by mi to wybrać model, markę, może coś tańszego spelniajacego ta sama rolę. I powiem Ci ze uprawnienia posiadam ale w tych wszystkich mądrych księgach nie piszą jakoś o tym jakie urządzenie kupić tylko jak go używać.
Aby wykonać pomiary powykonawcze. Podkresle jeszcze raz początkujący to nie znaczy bez doświadczenia. Owszem "wchodzę" z nową działalnością ale praktyke już mam. Pracowałem na sonel mpi-525. Ale jest dla mnie za drogi. Szukam alternatywy.
W poscie #9 podałem link do sytuacji, gdy kilka lat temu potrzebowałem porady. Bystrość kolegi jest porażająca.
A co do kija, nie mam pojęcia, po co mam to pamiętać.
Nie opłaca się kupować osobno mierników bo wychodzi to poprostu drożej na początek nie kupuj kombajnu za 6k tylko do 2k bo jeśli Ci coś nie wyjdzie i nie będzie Ci się opłacać tego robić odsprzedasz bez lub z minimalną stratą.
Za to jeśli będziesz miał dużo zleceń to będzie Ci się opłacało kupić kombajn za 6+ bo zwróci ci się szybko
Ja mam Metrel MI 3102 BT i mogę go polecić ale prawda jest taka że mając mała kwotę nie możesz za bardzo wybrzydzać
Dodano po 5 [minuty]:
PS. facet się pyta o miernik a nie o to jak robić pomiary więc dlaczego jest taki problem z odpowiedzią na pytanie? Skoro się nie chce odpowiedzieć na pytanie to po co cokolwiek pisać skoro i tak to nic nie wnosi do tematu?
Koledzy, po co ten hejt ? Sprawdzanie profilu, udawadnianie, że się chłopak nie zna...
Każdy z Was jest mądry, bo Was też kiedyś ktoś nauczył, zdobyliście doświadczenie.
Może autor ma kogoś, kto przez początkowy okres będzie mu wsparciem merytorycznym ?
Nie nam to oceniać, nie o tym jest temat.
A odnośnie samego zapytania - sprawdź firmę Kyoritsu, jest rozsądna cenowo, a mierniki też niczego sobie. Znajomy używa intensywnie i sobie chwali.
Kolego @zbich70 czy jeśli ktoś zapyta o uziom otokowy to zapytasz go czy ma uprawnienia kierownika budowy?
A jak ktoś zapyta o dołożenie obwodu w domowej rozdzielnicy to spytasz czy ma uprawnienia budowlane projektowe bez ograniczeń?
Uważam, że przesadzasz. Jak Cie "uwiera" jakieś pytanie to może lepiej na nie nie odpowiadać? A jak jest niezgodne z regulaminem to bez emocji, zareagować.
Dodano po 3 [minuty]:
Kolego @Arni660_22 Twoje pytanie jest zbyt ogólnikowe. To tak samo jakbyś zapytał: "chcę kupić auto do podstawowego jeżdżenia, co kupić?". Opcji jest tak dużo, że ciężko coś doradzić. Musisz sam kilka przetestował i zobaczyć który odpowiada.
Moja rada: zatrudnij się gdzieś w charakterze pomiarowca do przyuczenia. Popracuj, poznaj podstawy i wtedy coś sobie wybierzesz.
Dodano po 5 [minuty]:
P.S.
Nie samym Sonelem pomiarowcy żyją. Możesz rozważyć też jakiś "mini-kombajn" np. Metrel.
... sam będę wykonywał instalacje sam ją mierzył i wystawiał protokol.
Jeśli nie masz uprawnień, to Twój protokół jest bezwartościowy.
Trzeba to u autora sprawdzić koniecznie tak jak to czy ma działalność, jakby to były rzeczy bardzo istotne w tym wątku Jak nie ma uprawnień to Starostwo w Krakowie i tak się upomnie o ich ksero przy pierwszym odbiorze domu podobnie jak o uprawnienia UB więc nie ma co bić piany.
Kolego @zbich70 czy jeśli ktoś zapyta o uziom otokowy to zapytasz go czy ma uprawnienia kierownika budowy?
A jak ktoś zapyta o dołożenie obwodu w domowej rozdzielnicy to spytasz czy ma uprawnienia budowlane projektowe bez ograniczeń?
Proszę was o pomoc oraz fachową poradę w związku z wyborem miernika. Otoż chciałem przeprowadzać pomiary wykonanych instalacji elektrycznych do 1kv(domy jednorodzinne).
Widzę, iż Cię zhejtowali równo. Jak to zwykło się mówić nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi co widać powyżej i świadczy to jedynie poziomie odpowiadających. Bo co ma protokół z pomiarów wspólnego z pytaniem o wybór przyrządu do mierzenia - bezsens kompletny.
Pytanie zasadnicze: ile chcesz na to przeznaczyć pieniędzy? Jak w większości dziedzinach, pieniądze determinują zakres i jakość przyrządów.
Dalej, są urządzenia tzw. combo, które w jednym mieszczą kilka funkcji. Mają tę zaletę, iż targa się w miejsce pracy jedno urządzenie. Natomiast wadę ma taką, że jak się uszkodzi, to zazwyczaj już nie działają w nim wszystkie funkcje i wymiana będzie zwykle bardziej kosztowna. Przykładowo jak uszkodzeniu ulegnie wyświetlacz, to już nic nie zmierzysz. Tej wady nie mają urządzenia osobne dla każdej funkcjonalności. Jak się jedno uszkodzi, to inne rzeczy dalej pomierzysz kolejnymi przyrządami.
Całkiem przyzwoite przyrządy produkuje https://www.sonel.pl/. Znakomite produkuje Gossen Metrawatt. Mierniki uziemień IMU produkuje nadal http://www.eragost.pl/.
Gdybyś chciał kupić miernik uziemień to polecam IMU-10. Ma tę zaletę, że ma klasyczny wyświetlacz LCD ale jest na korbkę, przez co nie trzeba baterii. Jest też wersja bateryjna EMU-10. Kosztują około 1000 zł, są naprawdę solidne. Niemniej jednak tańsze też kupisz, szczególnie w chińskim wydaniu. Niektóre też są niezłe.
Jest nadal produkowany klasyczny IMU w czarnej obudowie ebonitowej, jednak nie kupowałbym go. Chyba, że sprawny z 2 ręki. Można taki kupić sprawny za 100 zł a tylko sobie dokupić kit pomiarowy u producenta. Da się tym prawidłowo zmierzyć zachowując zasady opisane w instrukcji obsługi.
Ciekawym przyrządem jest EXTECH 382252 do nabycia w TME. Jest to już przyrząd w nowoczesnym wydaniu. Koszt około 1000 zł.
Z wielofunkcyjnych looknij na KYORITSU KEW6010B - także z TME. Zastosowanie do pomiaru impedancji pętli zwarcia oraz rezystancji izolacji. Ma także kilka innych ciekawych funkcji. Koszt około 3000 zł.
Z kolei KEWTECH-KT63 obsługuje: Pomiar rezystancji izolacji, pomiar ciągłości PE,
impedancję pętli zwarcia bez wyzwalania RCD, pomiar napięcia AC, pomiar wyłączników RCD AC, A. Kosztuje też około 3 tyś zł.
Zasadniczo nie polecam firmy UNI-T, choć też produkuje takie przyrządy.
Następnym razem pisz w dziale Warsztat elektronika - tam nie zostaniesz zhejtowany i zarzucony pytaniami o wykształcenie, dyplom, świadectwa, itd., które to nie mają kompletnie żadnego związku z tematem i nie powinny nikogo interesować. Wg RODO nawet nie mają prawa Ciebie publicznie pytać o takie dane jak wykształcenie )
To niech kolega sobie sam wybierze miernik czy mierniki
Arni660_22 wrote:
Będziesz i ty kiedyś potrzebował porady. Pamiętaj kij zawsze ma 2 końce.
Zapewniam kolegę, że ani 15kVmaciej ani ja w takiej sprawie nie będziemy pytać "mamusi" = forum.
Koledzy,nie czepiajcie się "hejt".
Arni660_22 wrote:
Myślałem że obejdzie się bez takich wypowiedzi. Tak ciężko zrozumieć że nawet informatyk potrzebuje trochę elektrotechniki.
Jak się autor sam określa takie dostaje odpowiedzi.
Domek to bardzo wysoka "poprzeczka ".
Instalacje elektryczne wykonywane przez informatyka.
^ToM^ wrote:
Wg RODO nawet nie mają prawa Ciebie publicznie pytać o takie dane jak wykształcenie
Nie pisz o tym, o czy nie masz zielonego pojęcia.
RODO Ustawa z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych Posługujesz się danymi osobowymi autora znasz te dane ????
Gromadzisz je, przechowujesz ?
To niech kolega sobie sam wybierze miernik czy mierniki
Arni660_22 wrote:
Będziesz i ty kiedyś potrzebował porady. Pamiętaj kij zawsze ma 2 końce.
Zapewniam kolegę, że ani 15kVmaciej ani ja w takiej sprawie nie będziemy pytać "mamusi" = forum.
Koledzy,nie czepiaijcie się "hejt".
Będziemy się czepiać, bo taki hejt to klęska intelektualna a nie porada fachowa.
CYRUS2 wrote:
Arni660_22 wrote:
Myślałem że obejdzie się bez takich wypowiedzi. Tak ciężko zrozumieć że nawet informatyk potrzebuje trochę elektrotechniki.
Jak się autor sam określa takie dostaje odpowiedzi.
Domek to bardzo wysoka "poprzeczka ".
Instalacje elektryczne wykonywane przez informatyka.
Myślę, że to kompletnie nie Twój biznes i nie Twoja kompetencja do oceniania, kto i czym się będzie zajmował. Odpowiedzialność będzie wyłącznie po stronie autora. Jak uważasz, iż narusza takim wpisem prawo, to zgłoś organom ścigania a nie opowiadaj bajek o poprzeczkach. Poza tym są to uwagi niestosowne i nie mają żadnego związku z tematem, o czym już wyżej wspomniałem.
CYRUS2 wrote:
^ToM^ wrote:
Wg RODO nawet nie mają prawa Ciebie publicznie pytać o takie dane jak wykształcenie
Nie pisz o tym, o czy nie masz zielonego pojęcia.
RODO Ustawa z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych Posługujesz się danymi osobowymi autora znasz te dane ????
Gromadzisz je, przechowujesz ?
Wszystko widzisz w kolorach wyłącznie białym i czarnym. Nie rozróżniasz odcieni!
Przecież dałem buźkę na końcu swojego wpisu i każdy wie, że to było z dużym przymrużeniem oka. Ty jednak nie zauważyłeś tego, gdyż nie widzisz kolorów w świecie, który Ciebie otacza. Popatrz krytycznym okiem na swoje wpisy w innych watkach.
Jeśli chodzi o RODO, to akurat tak się składa, iż w tym temacie w ostatnim czasie przeszedłem kilka szkoleń, więc akurat mam o tym chociaż zielone pojęcie.
Wracając do meritum. Dość ciekawy i nawet tani przyrząd do pomiarów rezystancji izolacji jest w TME. Jest to model AXIOMET AX-T2200. Mierzy rezystancję do 2 GΩ napięciami 250V/500V/1000V. Cena poniżej 400 zł brutto.
Czy ja gdzieś pytałem o Uprawnienia Budowlane?
Tutaj nie. Ale:
zbich70 wrote:
Masz w ogóle ŚK E+D+pomiary? Jeśli nie, to po co Ci taki miernik?