Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vw Touran 2004 Centralny zamek nie zamyka nie otwiera drzwi kierowcy

michal8819 16 Jan 2019 21:14 14937 13
    michal8819
    Level 11  
    Witam
    Mam problem z centralnym zamkiem a mianowicie nie otwiera i nie zamyka drzwi kierowcy z pilota resztę drzwi normalnie zamyka i otwiera.
    Domykanie i otwieranie szyb z pilota działa normalnie we wszystkich.
    Dioda po zamknięciu z pilota pali się ale drzwi i tak są otwarte.
    Z kluczyka wszystkie drzwi się otwierają i zamykaja.

W drzwiach kierowcy słychać po wciśnięciu guzika jak by chodził ale nie zamyka i nie otwiera.

Myślałem, że zamek się zepsuł więc kupiłem drugi używany co prawda ale z zapewnieniem, że na 200% działa.

Po wymianie jest to samo.

Ma ktoś jakieś rozwiązanie problemu?
    piachu1994
    Level 38  
    Sprawdzanie błędów na początek. Raczej pokaże co mu dolega. Następnie sprawdź przelotkę z drzwi do karoserii.
    michal8819
    Level 11  
    Byłem u mechanika stwierdził, że komputer nic nie pokaże a raczej może wprowadzić w błąd.
    Nie wiem czy mu się nie chciało czy nie miał czasu.
    Stwierdził, że trzeba ręcznie patrzeć do jakiegoś modułu czy sterownika nie wiem dokładnie.

Zauważyłem, że jak zamknę pilotem to po pewnym czasie jeszcze raz się domyka sam.

A jest taka możliwość żeby tak jak by odłączyć same drzwi kierowcy?

Nie dawno kupiłem samochód i może poprzedni właściciel dla bezpieczeństwa żeby nie zatrzasnac kluczykow coś w tym stylu zrobił.

Wspominał coś, że odłączył coś od pasów żeby nie przypominał dźwiękiem o nie zapietych pasach.
    I teraz nie brzeczy u kierowcy a u pasażera tak.
    michal8819
    Level 11  
    Witam
    Jednak się dało i bez problemu (byłem u innego mechanika - tamten chyba jednak nie miał czasu i chęci)
    A więc pokazało następujące bledy:

01552 - silnik CDSL
    - Obwód nieprawidłowy
    - Staly

00928 - włącznik centralnego zamka drzwi kierowcy sygnał nieprawidlowy
    - sygnał nieprawidlowy
    - staly

01331 - Moduł drzwi kierowcy
    - Brak komunikacji
    - Nieciagly

00870 - Głośnik niskotonowy lewy przedni
    - Obwód przerwany
    - Nieciagly

00875 - Głośnik wysokotonowy prawy przedni
    - Obwód przerwany
    - Stały

Po kasowanie błędów wracaj
    01552
    00928
    00875 głośnik z prawej strony jest do wymiany pewnie dlatego wraca

Dodano po 3 [godziny] 1 [minuty]:

Właśnie sprawdziłem kable idące z przelotki do drzwi i kable idące do samego zamka miernikiem i przejście jest na każdym jednym kablu dzwonił.

Dodano po 2 [minuty]:

Jakieś propozycje rozwiązania problemu
    Moze byc wina tego modułu komfortu ale na komputerze nic nie pokazywalo
    Zamek może być na nic
    michal8819
    Level 11  
    Witam
    Właśnie odebrałem samochód od mechanika.

U mnie był problem z zawilgoceniem sterownika i brakiem napięcia na zamek.
    Po usunięciu tych usterek mechanik stwierdził, że zamek nie działa (ten który kupiłem używany z zapewnieniem że na 200 procent działa)
    Wsadził z powrotem mój stary i wszystko zaczelo poprawnie działać.
    Po kilku próbach i jakimś czasie chciał skontrolować czy wszystko działa i lipa zamek przestał działać.

Wymienił zamek i działa.

Mam nadzieję, że tak już zostanie.
    Kliber28
    Level 7  
    Mam ten sam problem w turanie 2006 raz zamyka I otwiera raz tylko zamknie I otworzyć trzeba z kluczyka A raz żadnej reakcji drzwi . Będę teraz w sobotę może rozbierać drzwi i spojrzeć co tam jest nie tak.
    pmlodawski88
    Level 1  
    Witam czy udało się rozwiązać problem z centralnym zamkiem ???
    danielzy
    Level 22  
    Jeśli instalacja sprawdzona ( kable ) to obstawiam że zamek drzwi do wymiany. Kupić nowy , nie musi być oryginał.
    Spacewalker
    Level 33  
    danielzy wrote:
    Jeśli instalacja sprawdzona ( kable ) to obstawiam że zamek drzwi do wymiany. Kupić nowy , nie musi być oryginał.

lepiej kup używany jakis 2014 ..... pochodzi dłuzej niz niejeden nowy "zamiennik"
    danielzy
    Level 22  
    Też nie do konca tak jest. Przerabiałem temat w innym VW. Nigdy nie wiesz ile zamek ma przelatane , no chyba ze z jakiegoś powypadka co miał 30 tyś km. Ja kupiłem używkę oryginał niby w super stanie i pochodził mi 1,5 roku i siadł. Kupiłem nowy zamiennik i chodzi już 2 lata.
    Spacewalker
    Level 33  
    Z np 2014 ...po dacie produkcji szukasz.
    Nawet jak ma 500 tys to autostradowego przebiegu, a nie 200 i 18 lat jezdzenia po miescie
    michal8819
    Level 11  
    Witam
    Udało się naprawić usterkę.
    Okazało się po głębszym poszukiwaniu, że usterkę powodował zbyt luźny kabel w kostce (brązowy, gruby) od drzwi pod boczkiem.
    Wyciągnąłem, przelutowałem i wszystko działa.