Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SAMSUNG UHD TV 7series - czy mozna podłączyć głośniki komputerowe?

AdamekTe 17 Jan 2019 22:30 4332 14
    AdamekTe
    Level 6  
    Cześć,

czy głośniki komputerowe Creative 5.1 Inspire T6100 można podłączyć z telewizorem Samsung UHD TV 7series?

Poniżej zdjęcia urządzeń i ich podłączeń:

Podłączenia z tyłu telewizora

Schemat podłączeń

2 adaptery w zestawie

Podłączenia głośników Creative 5.1

Pozdrawiam serdecznie, Adam
    Polon_us
    Level 42  
    Lepszym rozwiązaniem pod względem technicznym jest ten dekoder -> Allegro aukcja #7559626566.
    Ten dekoder ma wyjścia audio na gniazdach mini-jack stereo, pasującymi pod wtyczki od głośników.
    Choć cena tego dekodera jest dość wysoka.
    Inną sprawą jest to, że zakup dekodera ma sens (pomijam finanse), jeśli głośniki mają własną regulację poziomu dźwięku. A bywa z tym różnie, w zależności od modelu.
    Regulacja dźwięku w TV nie będzie miała wpływu na ten dekoder.
    AdamekTe
    Level 6  
    Zrobiłem zdjęcia podłączeń głośników, są poniżej. Zapisałem na dysku zdjęcia dekoderów o których mówimy, też są poniżej.
    Jak wygląda połączenie głośników z dekoderami?

Dekoder 1 SpeaKa Professional

Dekoder 2 HDA-51A Konwerter SPDIF AC3 DTS PCM - 5.1 Surround

Głośnik niskotonowy, z widocznymi wejściami 4xcinch, wtyk mini din 9 pin, zasilający i wyjściami 3x mini jack 3.5

Głośnik przedni prawy z własną regulacją poziomu dźwięku z wyjściem wtyk mini din 9 pin

Pozostałe 4 głośniki każde z jednym wyjściem cinch
  • Helpful post
    nomudrek
    Level 36  
    Dużo prostsze jest podłączenie zestawu Creative do dekodera/ konwertera, który posiada 3 podwójne wyjścia Jack bo poprostu podłączamy je jak do wyjścia karty dźwiękowej w komputerze. Do konwertera podanego przeze mnie musielibyśmy dokupić jeszcze kable przejściowe z jednej strony 2 wtyki chinch z drugiej strony gniazdo mini Jack stereo.
    https://m.euro.com.pl/adaptery-i-przejsciowki...RvFXsf8V9YX_0DN3RgEaAv7xEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
  • Helpful post
    Polon_us
    Level 42  
    nomudrek wrote:
    który posiada 3 podwójne wyjścia Jack bo poprostu podłączamy je jak do wyjścia karty dźwiękowej w komputerze.

@nomudrek - tylko jest mały szkopuł ...
    Ten dekoder nie ma kodu koloru gniazd jak karta w komputerze :)

Także dla uzupełnienia ...
    - zielona wtyczka od Creative - do gniazda oznaczonego FL/FR (frontowe głośniki)
    - czarna - gniazdo CEN/SW
    - jasno-brązowa - SR/SL - tylnie głośniki

@AdamekTe - przez regulację głośności miałem na myśli zdalne sterowanie.
    Kolega musi wziąść pod rozwagę, że będzie musiał dość często podchodzić do onego głośnika i regulować poziom dźwięku np. przy zmianach kanałów w TV.

Życzę powodzenia :)
    AdamekTe
    Level 6  
    Dziękuję, teraz dużo więcej wiem i trochę lepiej rozumiem jakie jest podłączenie głośników z telewizorem i jak działa dźwięk.
    Nomudrek, Polon_us pomogliście mi, kliknąłem 'pomógł mi'.
    Czy mogę zamknąć temat?

Pozdrawiam serdecznie
    Polon_us
    Level 42  
    AdamekTe wrote:
    Czy mogę zamknąć temat?

To tylko zależy od kolegi.
    Jeżeli wszelkie kwestie zostały wyjaśnione, to jak najbardziej można zamknąć temat.
    Proszę pamiętać o pewnej kwestii, która nie została tu wspomniana.
    Jeżeli kolega zdecyduje się na ten konwerter, to aby użyć wyjście cyfrowe w telewizorze, konieczna będzie mała zmiana ustawień w telewizorze.

Nie ma specjalnej filozofii. W ustawieniach dźwięku należy wybrać "Głośniki zewnętrzne" (lub zew. wzmacniacz) i dodatkowo ustawić format audio na "Auto" lub Dolby Digital.
    Instrukcja na pewno to opisuje dokładnie.
    AdamekTe
    Level 6  
    Użycie dekodera rozwiązuje moją kwestie czy można podłączyć głośniki do telewizora. Teraz wiem że jest to możliwe.
    Chciałbym jednak podłączyć głośniki ale mogę to zrobić przez tańsze rozwiązanie, dekodera nie mogę kupić.
    Tak myślę że nawet by mi odpowiadało gdybym mógł podłączyć 3 głośniki, mogłyby to być centralny i 2 przednie, nie muszę mieć całego zestawu głośników 5.1.
    Ale nie wiem czy to jest możliwe, czy tak można mieć podłączone głośniki bez dekodera.
    Tak, to nowa kwestia, więc to taka mogłaby być kwestia którą teraz mam do poruszenia.

Czy można przekierować dźwięk z telewizora na jakikolwiek głośnik z zestawu 5.1 bez użycia dekodera audio?
    Polon_us
    Level 42  
    AdamekTe wrote:
    Czy można przekierować dźwięk z telewizora na jakikolwiek głośnik z zestawu 5.1 bez użycia dekodera audio?

Można, warunkiem koniecznym jest to, aby telewizor miał gniazdo słuchawkowe.
    W tym przypadku telewizor będzie miał kontrolę nad poziomem dźwięku w głośnikach.
    Teoretycznie, można wykorzystać złącze EURO, ale to raczej nie wchodzi w rachubę.
    nomudrek
    Level 36  
    nomudrek wrote:
    Można użyć tańsze rozwiązanie są dostępne konwertery sygnału optycznego na zwykłe stereo koszt już od 30 zł co pozwoli na uzyskanie lepszego dźwięku niż pozwala telewizor.
    https://m.ceneo.pl/;szukaj-toslink+to+rca

Dźwięk 5.1 nie jest dostępny z telewizora w postaci niekodowanej dlatego czytając opisy konwerterów podane przeze mnie i jednego z kolegów, że zawierają w sobie też specjalne licencjonowane układy dekodujące dźwięk w kilku popularnych formatach.
    AdamekTe
    Level 6  
    Użycie konwertera daje dobre rozwiązanie cenowe.
    Mój telewizor jest takim dziwnym telewizorem że nie ma gniazda słuchawkowego, jakiś felerny chyba musi być skoro nie można słuchać w ciszy używając słuchawek.
    Ale to pomijam pewnie tak już nowe telewizory mają że im brak podłączenia słuchawkowego.

Jeśli więc nie użyję podłączenia słuchawkowego bo go telewizor nie ma a użyję podłączenie optyczne bo ono jest, to czy poziom dźwięku w podłączonych głośnikach będzie można regulować pilotem od telewizora?

Czy mogę podłączyć głośniki do tych konwerterów?

Digital Toslink Optical Coaxial to Analog RCA L/R Audio Converter with 3.5mm Jack.
    Cena 45,20 zł. Źródło https://m.ceneo.pl/52844836

Konwerter sygnału audio digital - analog cinch L+R.
    Cena 27,90zł. Źródło https://allegro.pl/oferta/konwerter-sygnalu-a...-b8ca3a6c1500755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951
    Polon_us
    Level 42  
    AdamekTe wrote:
    użyję podłączenie optyczne bo ono jest, to czy poziom dźwięku w podłączonych głośnikach będzie można regulować pilotem od telewizora?

Odpowiedź: Nie

AdamekTe wrote:
    Czy mogę podłączyć głośniki do tych konwerterów?

W zasadzie tak - tylko przednie. Lub z odpowiednią przejściówką wszystkie głośniki.
    Lecz będzie to tylko stereo.
    Regulacja głośności -> j/w.
    AdamekTe
    Level 6  
    Polon_us dzięki za wyjaśnienie, sprawdzę jak będą sprzęty działać i ten tani konwerter.
    Wcześniej nie odpisałem bo miałem kłopot z logowaniem.
    Pozdrawiam