Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Który regulator pokojowy do pieca buderus GB062

brandowaw 18 Jan 2019 06:17 2211 14
    brandowaw
    Level 10  
    Witam,
    kupiłem mieszkanie 2 poziomowe od dewelopera i mam w nim zamontowany piec buderusa GB062. Z tego co się orientuję mam zamontowany czujnik temperatury na zewnątrz. Nie mam możliwości sterowania obiegiem góra/dól. Są grzejniki zasilane w jednym obiegu.
    Potrzebuję do tego pieca dokupić jeszcze regulator pokojowy który usytuowany będzie na dolnym poziomie.
    Który sterownik polecacie zakupić? Jest ich kilka, a i cenowo dość duża rozbieżność.
    Zutket
    Level 36  
    brandowaw wrote:
    Ktory sterownik polecacie zakupic? JEst ich kilka a i cenowo dosc duza rozbieznosc.
    W zasadzie wszystkie sterowniki robią to samo, a mianowicie sterują temperaturą w pomieszczeniu. Wybór sterownika zależy od tego, jak mocno jest skomplikowana instalacja grzewcza. Droższe sterowniki mają możliwość sterowania kilkoma obiegami, dodatkowymi urządzeniami itp. Jeżeli Twoja instalacja jest prosta, to nie ma sensu instalować zaawansowanego sterownika. Najlepiej skontaktować się z serwisem pieca, bo ktoś musi ten sterownik podłączyć do kotła.
    brandowaw
    Level 10  
    No właśnie, gdybym polegał na sprzedawcy/serwisancie to kupiłbym ten najdroższy bo tak mnie namawia. Tylko pytanie czy jest mi taki potrzebny, tzn. czy wykorzystam jego możliwosci w mojej instalacji. Stąd pytanie na tym forum.
    Zutket
    Level 36  
    brandowaw wrote:
    No właśnie gdybym polegał na sprzedawcy/serwisancie to kupiłbym ten najdroższy bo tak mnie namawia. Tylko pytanie czy jest mi taki potrzebny tzn czy wykorzystam jego mozliwosci w mojej instalacji. Stąd pytanie na tym forum.
    Nie, nie wykorzystasz. Jest to sterownik ,,mocno" zaawansowany który przewidziany jest do sterowania bardzo rozbudowanym systemem. Solary, pompy ciepła, wiele niezależnych obwodów grzewczych. Ma jedną zaletę nad pozostałymi, ładnie się prezentuje :)
    marcin833
    Level 19  
    Posiadam u siebie w domu piec GB062 i sterownik RC200. Użytkuję go ponad 2 lata i sprawia się w 100%. Nie mam podłogówki, tylko grzejniki. Plus czujnik temp. zewnętrznej.
    brandowaw
    Level 10  
    Nie wiem czy dobrze rozumuje - bo na ta chwile nigdy nie miałem do czynienia z piecem w domu, ale sterownik jak na moje potrzeby powinien posiadać nastawy temperatury dzień i noc. Czy coś jeszcze?
    Czym różni się ten najtańszy od tego najdroższego, ale w rozumieniu przez moje potrzeby?
    Warto do niego dopłacać?
    marcin833
    Level 19  
    W moim RC200 mam ustawione czasy dzień - noc, jak jestem w pracy i nikogo w domu nie ma to piec pracuje w strefie nocnej (z niższą temp) i dzienną - np jak wstajemy rano i gdy wracamy z pracy. Nie wiem jakie są Twoje potrzeby. Jeśli nie masz solarów, ani podłogówki to nie kupowałbym drogich sterowników bo to nie przyniesie żadnych oszczędności.
    Link
    Link

W RC200 możesz np przełączyć piec w tryb letni i grzeje wtedy tylko CWU, a CO nie.
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Ja polecam sterownik dedykowany np. RC200 lub najlepiej RC310

To nie prawda, że każdy sterownik spełnia te same funkcje.
    Sterownik dedykowany potrafi komunikować się z kotłem i potrafi znacznie więcej niż zwykły uniwersalny.

Najważniejszymi opcjami dla Ciebie będą:
    sterowanie pogodowe (czujnik zewnętrzny)
    Oraz płynna regulacja temperatury

Zwykły sterownik jak osiągnie zadaną temperaturę to wyłącza kocioł. Fabryczny już wcześniej zacznie obniżać temperaturę na grzejniki aby kocioł pracował jak najdłużej z jak najniższą temperaturą.
    Masz dłużej ciepłe grzejniki przy niższym zużyciu gazu.
    brandowaw
    Level 10  
    Zutket wrote:
    brandowaw wrote:
    No właśnie gdybym polegał na sprzedawcy/serwisancie to kupiłbym ten najdroższy bo tak mnie namawia. Tylko pytanie czy jest mi taki potrzebny tzn czy wykorzystam jego mozliwosci w mojej instalacji. Stąd pytanie na tym forum.
    Nie, nie wykorzystasz. Jest to sterownik ,,mocno" zaawansowany który przewidziany jest do sterowania bardzo rozbudowanym systemem. Solary, pompy ciepła, wiele niezależnych obwodów grzewczych. Ma jedną zaletę nad pozostałymi, ładnie się prezentuje :)

To który twoim zdaniem sterownik bedzię najrozsądniej zakupić?
    BUCKS
    Level 39  
    piracik wrote:
    Zwykły sterownik jak osiągnie zadaną temperaturę to wyłącza kocioł. Fabryczny już wcześniej zacznie obniżać temperaturę na grzejniki aby kocioł pracował jak najdłużej z jak najniższą temperaturą.
    Masz dłużej ciepłe grzejniki przy niższym zużyciu gazu.

Na długość cyklu pracy palnika ma wpływ moc minimalna kotła, a nie obniżenie temperatury wody kotłowej.
    Zwłaszcza, że w nowoczesnym budownictwie zwykle kotły 2-funkcyjne są przewymiarowane, czyli ich moc jest za duża względem realnych potrzeb, a wtedy obniżenie temperatury oznacza skrócenie cyklu grzania.

Nawet ze zwykłym regulatorem ON/OFF można uzyskać możliwie długie cykle pracy kotła ale wymaga to odpowiedniego dopasowania mocy maksymalnej kotła, czego zapewne serwisant nie zrobił, ale i tak wymaga to metody prób i błędów, aby znaleźć optymalne dla siebie ustawienia.

Temperatura wody kotłowej ma wpływ na moc grzewczą grzejników i w teorii wraz ze zmianą temperatury zewnętrznej należałoby zmieniać temperaturę wody grzewczej.
    Zbyt wysoka temperatura wody grzewczej może niepotrzebnie przegrzewać pomieszczenia marnując energię, a zbyt niska może nie dogrzewać pomieszczenia obniżając komfort cieplny.
    Automatyczną zmianę temperatury wody grzewczej załatwia regulator pogodowy ale regulacja pogodowa ma sens jeśli moc kotła jest dopasowana do realnego zapotrzebowania na ciepło.
    Im bardziej kocioł jest przewymiarowany to zalety regulacji pogodowej maleją i moim zdaniem trudniej jest ją ustawić. W efekcie czasem trafiają się głosy użytkowników, że c.o. działa lepiej po wyłączeniu pogodynki.
    as007
    Level 15  
    Skoro jest zamontowany czujnik temperatury zewnętrznej to możesz sterować kocioł wbudowaną pogodówką. Do tego zwykły regulator pokojowy on/off z nastawą tygodniową w wersji bezprzewodowej lub przewodowej. Regulator dedykowany np. RC310 da Ci 1-2 % do sprawności kotła bo będzie reagował z wyprzedzeniem na zmiany temperatury w pomieszczeniu.
    brandowaw
    Level 10  
    a sterownik rc35 bedzie dobry do moich wymagan?
    krzyzak11
    Level 19  
    Weź RC200 będzie lepszy niż RC35
    BrodowskiG
    Level 22  
    rc35 to jest 2 generacje w tył
    brandowaw
    Level 10  
    A więc mogę solidnie porównać po 2 sezonach model rc35 i model rc310. Po roku używania modelu rc35 zakupiłem po okazyjnej cenie rc310. Oprócz wizualnych różnic w samym działaniu i opcjach ustawienia nie różnią się niczym. Zważywszy na fakt że jest duża różnica w cenie uważam zakup modelu rc310 za zbędny.