Tak, w sposób ciągły. Na samym początku pobierało 0,18 A. Odpowiedzialny był za to bezpiecznik ROOM, odłączyłem radio, oświetlenie w kabinie, zegarek z termometrem i nadal pobierało. Dopiero po wyciągnięciu bezpiecznika przestało.
Podłączyłem miernik i zaczął wtedy załączać się przekaźnik pod maską koło pompy hamulcowej. Taki zielony, on jest prawdopodobnie od świec żarowych i wtedy pobierało ponad 2A . Wszystkie przekaźniki pirozbierałem i wizualnie są ok. Nie ponadpalane nigdzie. Po "klikał" tak z 6 sekund i przestał. Od tej pory w sposób ciągły pobiera 2,67A. Jak rozłączyłem
Dodano po 25 [minuty]:
na przewodzie od świec to nadal pobierało, więc raczej to nie to. Zaraz biorę się za ten alternator. Dobrze, że mam drugi silnik z osprzętem na części i druga taką samą mazdę sprawną.
Dodano po 4 [godziny] 50 [minuty]:
Trop był dobry. Przewód ten idzie do alternatora. Wymieniłem alternator na drugi sprawny. Podłączyłem miernik i spowrotem zaczął jakiś przekaźnik się załączać i pobierać prąd od 0 do ponad 2A. Nie przejąłem się tym i odpaliłem mazdę. Po ponownym pomiarze pokazuje 0,18A . Wyjąłem bezpiecznik ROOM i spadło do 0.03 (to i tak za dużo, bo w drugiej maździe jak wyjmę ten bezpiecznik to wskazuje 0 ). Mimo że radio jest wypięte z kostki, oświetlenie kabiny, wyświetlacz pokazujący temp. i godzinę też jest wypięty. Co jest jeszcze zasilane tym bezpiecznikiem? Ostatnio w maździe zdejmowałem "tapicerkę" w bagażniku , bo mi klapka wlewu paliwa zamarzła.
Dodano po 3 [minuty]:
Wymieniałem też przekaźnik wentylatora nawiewu, bo przestał działać.
Dodano po 2 [godziny] 35 [minuty]:
Problem niestety powrócił. Dzieje się tylko wtedy, gdy po podłączeniu klemy kliknie coś kilka razy w okolicy skrzyni biegów, pompy hamulcowej. Wtedy jak podłączę miernik to wskazuje 2,67A. Auto normalnie odpala i jedzie. Teraz gdy zgasiłem auto to odłączyłem klemę i wskazuje 0,18A. Wystarczy , że bym kilka razy dotknął klemą słupka i wtedy coś się załączy.
Dodam jeszcze, że przestał mi działać centralny zamek z pilota. Z kluczyka normalnie zamyka wszystkie drzwi.
Dodano po 18 [godziny] 12 [minuty]:
Jedyne co mi przychodzi do głowy to, że ten gruby przewód jest gdzieś w wiązce przetarty i gdzieś mi prąd ucieka na inny przewód i zasila jakiś odbiornik. Jak możecie to podpowiadające, każda uwaga co do przyczyny będzie sprawdzona przeze mnie.