Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

New Holland TL90a - brak jazdy

18 Sty 2019 21:53 450 3
  • Poziom 4  
    witam witam.

    ciężki temat panowie ogólnie,bo zaczęło sie od tego,że sporadycznie raz na 3 mies nie było reakcji maszyna stała żadnych błędów itp podczas zmiany kierunku reversem-ratowało tylko gaszenie i odpalenie.
    aż do czas,że w zeszłym tyg podczas ruszenia gdzieś tam w trasie znowu brak jazdy ale juz sie pojawiają błędy:

    1:przerwa w obwodzie zaworu elektromagnetycznego sprzęgła A lub zwarcie do Masy.
    2:przerwa w obwodzie zaworu elektromagnetycznego sprzęgła B lub zwarcie do Masy
    3:przerwany obwód przełącznika pedału sprzęgła/pozycja ponad 15%
    4: F/R potencjometr zbyt wysoki sygnał

    po czym zrobiłem kalibracje własnie sprzęgieł A B C D według instrukcji i przez cały tydzień było git,do dzisiejszego dnia,bo
    pojawiły sie nowe błędy którym towarzyszyła już kontrolka (stop)
    gdy naciskam na sprzęgło bez ruszania rewersu już pojawia się na głównym wyświetlaczu komunikat "Cp" (proszę zrobić pełen ruch sprzęgła)
    i błędy:
    1:przerwa w obwodzie zaworu elektromagnetycznego sprzęgła B lub zwarcie do Masy
    2:przerwany obwód przełącznika pedału sprzęgła/pozycja ponad 15%
    3:zbyt wysokie ustawienie przełącznika pedału sprzęgła.

    i nie wiem co dalej robić całą instalacje pod kierownicą pod wykładziną wzdłuż skrzyni wszystko ruszałem wtedy gdy było wszystko dobrze i nic się nie dzieje żadnych błędów,żadnych przetarć instalacji itp.

    podpowiem jeszcze,że maszyna jeszcze nigdy nie miała żadnych awarii ma 6500h i sprzęgło albo sam tłumik drgań jest już do wymiany bo podczas ruszania mocno drży ciągnik jak bym powoli ruszał z bardzo ciężkim ładunkiem.
    pytanie brzmi co robić?
    po cichu wydaj mi się,że po prostu sprzęgło same w sobie już się zużyło,i z stąd te błędy, tylko czy ta skrzynia jest aż tak naszpikowana czujnikami,żeby te błędy wskoczyły?
  • Poziom 33  
    Podmien sterownik na próbe bo jest podejrzany.
    Alternator sprawdziłeś?Nie wali przepięciem?
    Masy sprawdzłeś?
  • Poziom 4  
    tak masy czyściłem nawet,
    alternatora nie sprawdzałem jutro sprawdzę,
    sterownik skrzyni? T5040 będzie miał ten sam?
    a może ten potencjometr sprzęgła coś w nim się pieprzy? też wezmę go podmienię TM ma chyba taki sam

    Dodano po 19 [godziny] 13 [minuty]:

    alternator ładuje na równe 14,00v gdy wszystko co pobiera wyłączone.
  • Poziom 4  
    witam ponownie temat ROZWIĄZANY!
    dla innych informacja-problem był w przetartych kablach w instalacji wychodzącej z kabiny zaraz pod przednią szybą wiązka odpowiedzialna za skrzynie,4x4,blokade,wom,itp ocierały sie o peszel w efekcie mogły się wzajemnie stykać,tak czy siak jeśli nie dostał sam sterownik to już mam po temacie,ciągnik lata 2-gi tydzień bez zarzutu :)

    New Holland TL90a - brak jazdy New Holland TL90a - brak jazdy New Holland TL90a - brak jazdy