Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie płyty indukcyjnej

KryptoElektryk 19 Jan 2019 09:12 9099 27
    KryptoElektryk
    Level 5  
    Dzień dobry, mam takie pytanko odnośnie podłączenia płyty indukcyjnej do zasilania 3-fazowego.
    Słyszałem że wymagane są kursy SEP do 1kV.
    Jakieś tam posiadam ale nie wiem czy one mi pozwolą na sporządzenie protokołu.

"Grupa 1. Urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające energie elektryczną:
    1.2. urządzenia, instalacje elektroenergetyczne o napięciu nie wyższym niż 1kV."

Tak to mniej więcej podłączyłem:
    Znam się na elektryce i elektronice ale w sumie to moje pierwsze podłączenie płyty indukcyjnej u kogoś i chciałbym wiedzieć jakie uprawnienia mi do tego są potrzebne i jakie pomiary powinienem ewentualnie wykonać do protokołu.
    kokapetyl
    Level 43  
    Pytasz o podłączenie tej indukcji, czy położenie instalacji ?
    Jesli chodzi o to pierwsze, to nie znamy jej modelu, rozpiski podłączenia. Tak że niemożliwość podania odpowiedzi. Jeśli jest to nowy sprzęt to dla zachowania gwarancji potrzebny jest odpowiedni wpis osoby uprawnionej do podłączenia.
    KryptoElektryk
    Level 5  
    Właśnie o to mi chodzi bo sama instalacja jest już zrobiona płyty indukcyjnej jeszcze nie ma ale za niedługo dojdzie wystarczy ją podłączyć. Tylko tutaj pojawia się pytanie czy ten kurs SEP pozwoli mi na ten wpis dla zachowania gwarancji
    kokapetyl
    Level 43  
    KryptoElektryk wrote:
    czy ten kurs SEP pozwoli mi na ten wpis dla zachowania gwarancji

Nie, nie pozwoli.
    KryptoElektryk
    Level 5  
    To co jest konkretnie wymagane do takiego wpisu ?
    Jak często wymagają takiego protokołu do podłączenia płyty indukcyjnej ?
  • Helpful post
    kozi966
    Moderator of Electricians group
    KryptoElektryk wrote:

Świadectwo kwalifikacji. Sam kurs nie powoduje "zdobycia" świadectwa kwalifikacji.
    KryptoElektryk
    Level 5  
    Posiadam:
    -certyfikat ukończenia kursu SEP do 1kV
    -książeczkę świadectwo kwalifikacyjne nr E/xxx/x/x/xx uprawniające do zajmowania się eksploatacją urządzeń instalacji i sieci na stanowisku EKSPLOATACJI
    - zaświadczenie o ukończeniu kursu
    kozi966
    KryptoElektryk wrote:
    książeczkę świadectwo kwalifikacyjne nr E/xxx/x/x/xx uprawniające do zajmowania się eksploatacją urządzeń instalacji i sieci na stanowisku EKSPLOATACJI

No i generalnie to powinno Cię interesować.
    Co masz wpisane w zakresie? Jest tam montaż?
    KryptoElektryk
    Level 5  
    Tylko jest to
    "Grupa 1. Urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające energie elektryczną:
    1.2. urządzenia, instalacje elektroenergetyczne o napięciu nie wyższym niż 1kV."
    KryptoElektryk
    Level 5  
    U mnie jest nieco inaczej:
    KryptoElektryk
    Level 5  
    Znaczy się egzamin był darmowy ze szkoły. Ale z tego co zauważyłem każdemu dawali to samo bez względu na wiedzę.
    Takie pytanko czy wykonując podłączenie płyty indukcyjnej jako firma elektryczna wymagane są kursy SEP czy to w tym przypadku jakoś inaczej wygląda ?
    Mam jeszcze kwalifikacje ze szkoły E06 ale nie wiem czy to w ogóle ma jakieś znaczenie ?
    kozi966
    KryptoElektryk wrote:
    czy wykonując podłączenie płyty indukcyjnej jako firma elektryczna wymagane są kursy SEP czy to w tym przypadku jakoś inaczej wygląda ?

Żadne kursy nie są wymagane. Szkoła też nie jest wymagana. wymagane jest świadectwo kwalifikacji z zakresem montażu.
    KryptoElektryk wrote:
    Mam jeszcze kwalifikacje ze szkoły E06 ale nie wiem czy to w ogóle ma jakieś znaczenie ?

To nie ma znaczenia w tym wypadku.
    CYRUS2
    Level 43  
    KryptoElektryk wrote:
    Najlepiej to pytanie skierować do serwisu płyty którą kupisz.
    Ważne jest czego oni wymagają do naprawy gwarancyjnej.
    KryptoElektryk wrote:
    Jak często wymagają takiego protokołu do podłączenia płyty indukcyjnej ?
    Nie potrzeba protokółu.
    Potrzebny jest podpis fachowca który płytę podłączał na dokumencie płyty.
    Zawsze tego wymagają, bo płyty regularnie bywają uszkodzone z powodu wadliwego podłączenia.
    Ps. Jak podłączysz płytę do najtańszej złączki która daję deweloper wszystko może się zdarzyć.
    KryptoElektryk
    Level 5  
    Ale jeżeli wymagany jest podpis to też jakiś nr świadectwa kwalifikacji ?
    Jak to wygląda jak bym podpisał się jako firma elektryczna to jakoś inaczej brane pod uwagę ?
    kokapetyl
    Level 43  
    KryptoElektryk wrote:
    Ale jeżeli wymagany jest podpis to też jakiś nr świadectwa kwalifikacji ?

Jest to chyba oczywiste, podpis może złożyć tylko osoba z odpowiednimi upoważnieniami.
    Skutki mogą być dwojakie.
    Uszkodzenie płyty--utrata gwarancji.
    Nieszczęśliwy wypadek - to już gorsze i napewno decyzja w zakresie prokuratury.
    CYRUS2
    Level 43  
    kokapetyl wrote:
    Skutki mogą być dwojakie.
    Uszkodzenie płyty--utrata gwarancji.
    Tylko tyle i nic więcej.
    kokapetyl wrote:
    Nieszczęśliwy wypadek - to już gorsze i napewno decyzja w zakresie prokuratury.
    Nie strasz niepotrzebnie autora prokaratorem.
    Składa podpis na dokumencie dotyczącym gwarancji.
    Autorze - nie pytaj na forum tylko w serwisie tej płyty.

Kolego Kokapetyl - wiesz przynajmniej kiedy wkracza prokurator ?
    William Bonawentura
    Level 34  
    KryptoElektryk wrote:
    Tak to mniej więcej podłączyłem:
    Znam się na elektryce i elektronice ale w sumie to moje pierwsze podłączenie płyty indukcyjnej u kogoś i chciałbym wiedzieć jakie uprawnienia mi do tego są potrzebne i jakie pomiary powinienem ewentualnie wykonać do protokołu.

Na 99% jest to złe podłączenie. Zacznij od zapoznania się z instrukcją obsługi. Przykład z podłączanej przeze mnie dziś płyty firmy Beko:
    - brązowy - L, szary - N dla pól strony lewej oraz sterowania
    - czarny - L, niebieski - N dla pól strony prawej.

W rozdzielnicy te dwa obwody łączysz do obwodów JEDNOFAZOWYCH 16A + RCCB. ty chcesz zastosować aparaty trójfazowe. A płyta grzewcza nie jest urządzeniem trójfazowym. To nie silnik.
    Łukasz-O
    Admin of electroenergetics
    William Bonawentura wrote:

W rozdzielnicy te dwa obwody łączysz do obwodów JEDNOFAZOWYCH 16A + RCCB. ty chcesz zastosować aparaty trójfazowe. A płyta grzewcza nie jest urządzeniem trójfazowym. To nie silnik.

Nieważne, musi być jeden wyłącznik zespolony, który wyłączy zasilanie całego urządzenia, a nie tylko jednej z faz.
    William Bonawentura
    Level 34  
    Łukasz-O wrote:
    Nieważne, musi być jeden wyłącznik zespolony, który wyłączy zasilanie całego urządzenia, a nie tylko jednej z faz.

Nie ma przeszkód by dać jeszcze rozłącznik czteropolowy. Nie zmienia to jednak zasady, że kuchni (ani też żadnego odbiornika niesymetrycznego) nie zasila się z obwodu trójfazowego.
    kokapetyl
    Level 43  
    CYRUS2 wrote:

Kolego Kokapetyl - wiesz przynajmniej kiedy wkracza prokurator ?

Nie jestem nim, ale w razie nieszczęśliwego wypadku (porażenie śmiertelne) niewątpliwie się on się zjawi. I jaką radę dasz wówczas autorowi :?:
    CYRUS2
    Level 43  
    Łukasz-O wrote:

Napisał koega Bonawentutra.
    To nie jest urządzenie 3-fazowe.

Bezpiecznik to nie jest wyłącznik płyty.
    Takiego wyłącznika producent nie przewiduje.

To zabezpieczenia dwóch niezależnych obwodów przede przeciążeniem.
    W przypadku odbiornika 3-fazowego, nie można wyłączać tylko jednej fazy.
    Musi być bezpiecznik zespolony.
    Łukasz-O
    Admin of electroenergetics

Nie ma przeszkód by dać jeszcze rozłącznik czteropolowy.

Można, tylko czemu czteropolowy i poco zabierać dodatkowe miejsce w rozdzielnicy?
    Na Wyspach stosuje się wyłączniki serwisowe przy urządzeniach, natomiast w polskim standardzie taką namiastką wyłącznika serwisowego jest właśnie S303.

Nie zmienia to jednak zasady, że kuchni (ani też żadnego odbiornika niesymetrycznego) nie zasila się z obwodu trójfazowego.

Filozofujesz. Siła dochodzi do kuchenki? Dochodzi. Pokaż mi projekt instalacji, gdzie do wypustu dla kuchenki zastosowano pojedyncze wyłączniki nadmiarowo-prądowe.
    CYRUS2
    Level 43  
    kokapetyl wrote:
    Nie jestem nim, ale w razie nieszczęśliwego wypadku (porażenie śmiertelne) niewątpliwie się on się zjawi. I jaką radę dasz wówczas autorowi
    Posiadać protokół o dopuszczeniu instalacji do eksploatacji.
    Nie starszy wiekiem niż 5 lat.
    kokapetyl
    Level 43  
    CYRUS2 wrote:
    Posiadać protokół o dopuszczeniu instalacji do eksploatacji.

I o nim jest mowa, może autor go podpisać , czy nie ?
    Ma takie uprawnienia, czy nie.
    Odpowie za skutki czy nie ?
    KryptoElektryk
    Level 5  
    Widzę że są pewne nie ścisłość dlatego podkreśle, że użyłem bezpiecznik 3f-b16 w przypadku wywalenia jednej z faz wywali wszystkie 3. Co do samej płyty indukcyjnej nie mam jej jeszcze ale mimo tak na razie pociągłem kable a potem najwyżej przełoże według schematu chciałbym jeszcze zamontowac do tego różnicówego ale chcą nie chcąc nie ma dla niej miejsca.
    kozi966
    kokapetyl wrote:
    I o nim jest mowa, może autor go podpisać , czy nie ?

Nie o nim jest mowa. Mowa jest o płycie indukcyjnej i jej montażu wraz z podstemplowaniem gwarancji. To nie jest zakres pomiarowy do sprawdzania instalacji.
    Proszę oddzielić montaż urządzenia od sprawdzenia instalacji.
    To są dwa różne zakresy.

Autor nie może wykonać montażu i podbić gwarancji, bo nie pozwalają mu na to zapisy w jego świadectwie kwalifikacji.
    Autor nie może także wykonać pomiarów instalacji.

Temat zamykam, gdyż problem autora został już rozwiązany.