Witam wszystkich !
Przedstawiam Wam Zasilacz do wspomagania rozruchu np w samochodzie. Obudowa to Z-39 trochę pustego miejsca zostało ale to w niczym nie przeszkadza. Zamiast klasycznego bezpiecznika postanowiłem dać coś wielokrotnego użytku a mianowicie wyłącznik nadmiarowo-prądowy B10 , Transformator użyłem z uszkodzonej mikrofali , wyciąłem uzwojenie HV ( wtórne ) i nawinąłem linka LGY 10 mm² maksymalnie ile się dało. Trafo pomalowałem na czarno aby lepiej się prezentowało.
Do wyprostowania prądu użyłem 8 szt mostków Graetza o mocy 10 A ( 1 szt ) przykręconych do szyn aluminiowych. przewody doprowadzające do mostków to DY 4 x 2,5 mm². Wszystko ustawione i przykręcone do jednego boku , dzięki temu później przy jakichkolwiek remontach nie ma problemów z trzymającymi kablami , zasłaniającymi elementami itp , Uchwyt do przenoszenia wykorzystany z samochodu typu Skoda Forman
Maksymalny silnik jaki odpaliłem tym urządzeniem to 1,8 TDCI .
A na filmie 1,6 16 V Eco Tec

Przedstawiam Wam Zasilacz do wspomagania rozruchu np w samochodzie. Obudowa to Z-39 trochę pustego miejsca zostało ale to w niczym nie przeszkadza. Zamiast klasycznego bezpiecznika postanowiłem dać coś wielokrotnego użytku a mianowicie wyłącznik nadmiarowo-prądowy B10 , Transformator użyłem z uszkodzonej mikrofali , wyciąłem uzwojenie HV ( wtórne ) i nawinąłem linka LGY 10 mm² maksymalnie ile się dało. Trafo pomalowałem na czarno aby lepiej się prezentowało.

A na filmie 1,6 16 V Eco Tec

Cool? Ranking DIY