Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bmw 5 F10 - Przerobka kierunkowskazy w lampie USA jakie diody czerwony klosz

sebastianpr 19 Jan 2019 19:22 11532 43
    sebastianpr
    Level 8  
    Witajcie mam pytanie czy przerabial ktoś kiedyś tylne lampy w takim samochodzie. Lampę rozebralem w środku diody PLCC6 czerwone. Problem w tym że klosz jest czerwony chciałem zastosować zielone ledy ale jakoś słabo to święci.

Bmw 5 F10 - Przerobka kierunkowskazy w lampie USA jakie diody czerwony klosz Bmw 5 F10 - Przerobka kierunkowskazy w lampie USA jakie diody czerwony klosz

Moze ktoś by chciał się podzielić wiedzą.
    Karaczan
    Level 41  
    Kiedyś widziałem żarówki do "adaptacji" amerykańców.
    Świeciły na niebiesko. Z czerwonym kloszem "jako tako" to nawet dawało radę na migaczach...
    kot mirmur
    Level 33  
    Czerwony filtr nie przepuszcza zielonego światła- dlatego słabo świeci. A po co tobie zielone kierunki- masz tyle kasy na mandaty.
    stanislaw1954
    Level 43  
    kot mirmur wrote:
    A po co tobie zielone kierunki- masz tyle kasy na mandaty.
    Może niepotrzebnie piszę, ale światła kierunkowskazów muszą być pomarańczowe, a autor tematu szuka sposobu na to by nie zmieniając klosza( czerwonego) uzyskać światło pomarańczowe.
    kot mirmur
    Level 33  
    Dlaczego niepotrzebnie kolego Stanisław? Większość kierowców w Naszym kraju wie że w tym kolorze maja się świecić> pomarańczowym, ew. żółtym. I niestety- czerwony filtr- w tym wypadku szkło klosza- nie przepuszcza żadnego innej barwy światła, lub bardzo skutecznie ją wytłumi. Nie pomogą tu żadne dostępne kolory.
    Staszek49
    Level 35  
    Czy w tym aucie masz światła cofania w kolorze białym (w obu lampach), może ten fragment lampy dałoby się wykorzystać do "kierunków", tylko nie wiem co na to diagności i chyba trzeba przeprogramować lampy. Jako światło cofania można zamontować jakąś estetyczną lampę, typową do cofania.

Dawniej tj. za tzw. PRL-u w autach amerykańskich wycinano część klosza lampy i wstawiano estetycznie fragment klosza pomarańczowego, ale wówczas stosowano w lampach tradycyjne żarówki i chyba obywało się bez programowania.
    beatom
    Level 35  
    No i co pokazaleś na tym jutubie?; rozmazane zdjęcia, gdzie wszystko swieci na pomaranczowo?
    sebastianpr
    Level 8  
    Przepraszam linki zamieściłem tylko po to żeby pokazać że się da to zrobić
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    sebastianpr wrote:
    Dobra dobra śmiejecie się wiem że takie lampy się przerabia i święci na pomarańczowo

Taaa, chyba sprzedając naiwniakowi na olx i kupując europejskie.

A kup że se sam klosz, albo jakiś chiński kit.
    Anonymous
    Level 1  
    Presco1
    Level 10  
    Witam
    piszę z tym samym problemem przerobić światła tylne F10 z US na EU .
    Czy może ktoś podpowiedzieć jak otworzyć tylną lampę aby dostać sie do ledów czyli wyciągnąć płytkę zieloną ?
    sprimerr
    Level 15  
    to sie nazywa januszowanie koszt lamp euro plus programowanie
    kortyleski
    Level 43  
    Teoretycznie można wstawić żółte ledy i jakiś tam pomarańczowy będzie.tylko gdzie je wstawić. Skoro ten komplet czerwonych co już jest w całości robi za stop? Czy lampy na europę na prawdę są takie drogie? Koledzy mają rację, to januszowanie jest. Tym bardziej że kłopot robisz innym a nie sobie. Bo jak w pełnym słońcu ktoś tobie ( przez okrojone stopy) zaparkuje w kufrze to on zostanie obarczony winą. Mimo że to ty rzeźbiłeś w lampach
    Presco1
    Level 10  
    Cinek2004 wrote:
    Trzeba rozcinać obudowę

Nacięcie robić między kloszem a częścią plastikową ? czy np pół centymetra od klosza w szarej części plastikowej i póżniej skleić .

Kierunkowskazy maja osobne ledy niż światło stop , więc myślę , że wystarczy wlutować inny Led i będzie działać kierunek na pomarańczowo.
    Zrobię lampy to prześle wszystkim jak to wygląda i działa
    '
    Cinek2004
    Level 12  
    Każda lampa jest inaczej skonstruowana. Ale nigdy nie oddzielam klosza. Zawsze tnę obudowę. Diody świecą na pomarańczowo przez czerwony klosz.
    Tu przykład Audi (w załączniku film): Bmw 5 F10 - Przerobka kierunkowskazy w lampie USA jakie diody czerwony klosz
    Presco1
    Level 10  
    Kolega przesłał mi film jak otworzył uszkodzona lampe F10 . Klosz miała zbity wiec próbował . Rozciął między kloszem a platikiem.
    Jakich Ledow żółtych ledwo używasz , Osram co kolega wyżej polecał czy innych ?
    Bardzo ładnie swieci lampa ,
    Klej jakiś do plastiku , obszlifowac i pomalować ?
    Presco1
    Level 10  
    Cinek2004 wrote:
    Tak-Osramy.
    Ja spawam obudowę.

Też dobry pomysł , nie pomyślałem o tym .
    Ledy na allegro zamawiasz , czy masz jakiś sprawdzony sklep ? nie mogę znaleść nigdzie 7100 mcd , wszędzie są 5600mcd .
    Nie zajmuję się tym zawodowo , chce dla siebie tylko zrobić , mogę pomóc w zamian w sprawie kluczy , bo dorabiam do samochodów .
    Cinek2004
    Level 12  
    5600 też powinny być ok. Ważne na jakim napięciu latają.
    sprimerr
    Level 15  
    panowie czy to nie są za droge auta zeby rzeżbe robic???
    klient jak kupil usa powinien sie liczyc z kosztem drugich auropa to europa
    Cinek2004
    Level 12  
    A co za różnica? Każdy liczy pieniądze. Masz do wyboru wydać 3k na lampy albo przerobić za 1/3 ceny. Jak są dobrze przerobione, to niczym się nie różnią od fabrycznych poza śladem po spawie na obudowie.
    kortyleski
    Level 43  
    sprimerr wrote:
    panowie czy to nie są za droge auta zeby rzeżbe robic???

W naszym kraju drogie auta kupuje się tanio, rzeźbi i sprzedaje drogo. Niestety
    Anonymous
    Level 1  
    Level 43  
    sebastianpr wrote:
    Dobra dobra śmiejecie się wiem że takie lampy się przerabia i święci na pomarańczowo, jest dużo filmów na Youtube
    np ten link https://youtu.be/p3dDYcm1WUM

https://youtu.be/KqaVOv0Y-44

Nie widzisz że to prostaki z bmw robią te filmy, i to świeci na czerwono tylko takie odbicie w aparacie daje!!

Nie da rady przy czerwonym szkle zrobić pomarańczowego.

Zawsze kupuje albo euro lampy pomarańczowe, albo daje kierunek na cofanie i żarówkę ledową 2 funkcyjną , są takie na allegro.
    sprimerr
    Level 15  
    mogą być jak najlepiej zrobione i tak to rzeźba
    Za 1000 zł za robotę rozcinania j klejenie i lutowanie
    Nie wziął bym się za to lepiej zrobić 3 roboty za to
    Klient jak chce niech jedzie do konkurencji , już widziałem przeróbkę przednich lamp w audi a4 b8
    Na led w samych lampach rzeźba 😂
    Level 43  
    sprimerr wrote:
    mogą być jak najlepiej zrobione i tak to rzeźba
    Kolego Reźba to są bite auta z usa, tam nie kupisz w dobrej cenie sprawnego !!! A im bardziej Januszowe i wieśniackie auta tym bardziej rzeźbione bo naprawy drogie niesamowicie są.. a klienci się podniecają jak stonka opryskiem takimi ruinami .
    sprimerr
    Level 15  
    Rozbite auto jak jest zrobione dobrze to nie ma prawa żeby coś się stało, ale jak wstawiają ćwiartki jak im się podoba to tak jest