Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka slim - którą wybrać?

olekskw 20 Jan 2019 01:06 1086 18
    olekskw
    Level 5  
    Hej

Potrzebuje pralkę slim, max wymiary 48 x 60 x 85, im mniej głęboka tym lepiej. Zależy mi na możliwej bezawaryjności i fajnym szybkim programie prania. Budżet to 1,500 PLN chyba, ze jest jakas niewiele droższa która jest o wiele lepsza. Ale generalnie im taniej, tym lepiej.

Spodobaly mi sie ponizsze

1. AMICA TAW6123LSW
    2. LG F0J6WY1W

Amica mnie przekonuje ceną, ale jesli ma byc awaryjna to wole odpuscic.

Co myslicie? Jakies inne propozycje? Nie ukrywam ze bardzo podoba mi sie design tych pralek (duza czarna szyba)

Dzieki za pomoc
    Interval
    Level 32  
    Proponuję wybrać: LG F0J6WY1W .
    PanAGD
    Level 23  
    Można jeszcze pomyśleć nad Samsungiem. Z tych dwóch modeli, to brałbym LG.
    Interval
    Level 32  
    PanAGD wrote:
    Można jeszcze pomyśleć nad Samsungiem. ...

Popieram, jestem takiego samego zdania.
    olekskw
    Level 5  
    LG o wiele bardziej mi sie podoba z wygladu, a Samsungi ktore sa lepsze sa tez drozsze. Ewentualnie jaki Samsung macie na mysli?

I co jest nie tak z tą Amica?
    PanAGD
    Level 23  
    olekskw wrote:
    I co jest nie tak z tą Amica?

Z Amicą wszystko w porządku ;) dużo programów, fajny design, wymienne łożyska i inne podzespoły. LG zaś ma silnik inwerterowy, dzięki czemu będzie dużo ciszej pracować.
    olekskw
    Level 5  
    To moze jeszcze inaczej - czy warto doplacic i kupic LG?
    Chodzi mi glownie o bezawaryjnosc (rozne opinie slyszalem o Amice...)
    xbajt
    Level 17  
    Z tych dwóch sprzętów postawiłbym na Amicę. Mam ich pralkę od dobrych 8 lat, nic sie nie psuje. Sam model ma wiele dobrych programów.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Amica tak, ale z tradycyjnym silnikiem szczotkowym. Sterowniki silników trójfazowych do najżywotniejszych nie należą.
    olekskw
    Level 5  
    Kenworth 18 wrote:
    Amica tak, ale z tradycyjnym silnikiem szczotkowym. Sterowniki silników trójfazowych do najżywotniejszych nie należą.

Polecasz jakis model? Jak nie ma nic fajnego, to wezme po prostu ten LG F0J6WY1W
    Kenworth 18
    Level 43  
    Kolega @pan AGD jest sprzedawcą i może polecić konkretny model.
    Tobie pozostaje wyszukanie interesujących danych na temat upatrzonego modelu Amica.
    LG to też niezły wybór z uwagi na bezproblemowy napęd Direkt Drive i wymienne łożyska.
    olekskw
    Level 5  
    To juz sam nie wiem. Cena przemawia za Amicą. Jestem kompletnym laikiem, wiec nie mam pojecia nawet na co zwrócić uwagę.
    Myślę, że użytkowo nie odczuję różnicy, wiec pytanie do Was ekspertow - czy warto doplacic do LG?

Wybor pomiedzy LG F0J6WY1W i AMICA TAW6123LSW
    olekskw
    Level 5  
    Kenworth 18 wrote:
    Model Amica wybrany przez kolegę ma tradycyjny silnik szczotkowy: https://north.pl/karta/silnik-napedowy-do-pralki-amica-taw-6123-lsw,N05-ZV-C2M2-189.html
    Natomiast LG technologię Direct Drive: https://north.pl/czesci-do-pralek/czesci-lg/silniki-do-f0j6wy1w-pralki-lg,194,F0J6WY1W,m3098350.html
    Wybór należy do kolegi.

To znaczy ze przy ewentualnej wymianie place wiecej za Amice?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Tak. Silniki szczotkowe nie są jakoś wysoce awaryjne, ale ulegają awarii i póki jest gwarancja to jest to problem gwaranta a po zakończeniu gwarancji już nabywcy pralki.
    Natomiast awarie napędów Diret Drive to rzadkość co nie znaczy, że awarii nie ulegnie sterownik elektroniczny. Dziś polecić sprzęt AGD jest bardzo trudno bo polityka producentów jest taka by sprzęt bezproblemowo pracował przez okres gwarancji.
    PanAGD
    Level 23  
    Kenworth 18 wrote:
    Silniki szczotkowe nie są jakoś wysoce awaryjne, ale ulegają awarii i póki jest gwarancja to jest to problem gwaranta a po zakończeniu gwarancji już nabywcy pralki.

Żeby padł silnik szczotkowy w pralce, to trzeba mieć turbo pecha, albo trzeba go zalać. Po za szczotkami, są to konstrukcje bardzo żywotne.
    olekskw
    Level 5  
    PanAGD wrote:
    Kenworth 18 wrote:
    Silniki szczotkowe nie są jakoś wysoce awaryjne, ale ulegają awarii i póki jest gwarancja to jest to problem gwaranta a po zakończeniu gwarancji już nabywcy pralki.

Żeby padł silnik szczotkowy w pralce, to trzeba mieć turbo pecha, albo trzeba go zalać. Po za szczotkami, są to konstrukcje bardzo żywotne.

Dobra - jesli w takim razie nie ma jakichs wielkich wad przy Amice, to biore Amice :)
    Dzieki wszystkim!
    mrice
    Moderator of Home appliances
    PanAGD wrote:
    Żeby padł silnik szczotkowy w pralce, to trzeba mieć turbo pecha

Chyba, ze będzie to właśnie Amica, akurat w Amica problemy z silnikami sie zdarzają.

Samsunga z kolei ostatnio mocno pogrzało z cenami części zamiennych.

Z konfrontacji Samsung / Amica / LG najsłuszniejszym wyborem będzie LG, choć i do nich kilka zastrzeźeń bym miał.