Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

RDUCH UHF 801R - Zanikający sygnał audio na wyjściu

myrcin 20 Sty 2019 20:10 243 14
  • #1 20 Sty 2019 20:10
    myrcin
    Poziom 16  

    Witam, dostałem do naprawy zestaw baza + mikrofon. Sprzęt jest marki RDUCH, baza to UHF 801R, mikrofon UHF 800F. Problem ze sprzętem jest następujący: gdy zestaw popracuje 2-3 godziny, zanika sygnał "audio out" na wyjściu z bazy. Po tych 2-3 godzinach sygnał z mikrofonu dociera (wskaźnik wysterowania na ledach w bazie sygnalizuje odbiór sygnału z mikrofonu "w takt" dźwięku który dociera do mikrofonu). Problem najprawdopodobniej wg mnie jest z bazą - w przypadku gdy sygnał już zanika - pomaga na chwilę wyłączenie i włączenie bazy (włączenie i wyłączenie mikrofonu nie pomaga). Zasilacz bazy pomierzyłem - jest okey, podmieniłem też na inny - nic to nie dało. Pomierzyłem też sekcje zasilania w bazie - też jest okey. Wszystko wskazuje na problem z jakim elementem w bazie "na wyjściu" (gdy się nagrzeje?). Szukałem schematu w sieci tego urządzenia, niestety nic nie znalazłem, pisałem do producenta - też bez efektu. Montaż jest smd i trudno szukać usterki na ślepo.
    Może macie jakieś sugestie? Może ktoś dysponuje schematem bazy?
    Z góry dzięki za pomoc...

    0 14
  • #2 23 Sty 2019 13:33
    Andrzej L.
    Poziom 27  

    Na start bym uruchomił jakiś najprostszy odbiornik na SDR na gwizdku USB żeby w paśmie UHF odszukać gdzie konkretnie ten mikrofon pracuje i potwierdzić, że sam mikrofon ma stabilną transmisję radiową.
    To jest transmisja analogowa? Jakiś FM? Jest podejrzenie, że jeżeli to odbiornik to może jakaś tam heterodyna odpływa (kulawa synteza) i włącza się coś na wzór wyciszania? Może sam mikrofon odpływa częstotliwością nadawania? To jest nagła przypadłość pstryk i zniknął sygnał audio? Czy raczej jak już zbliżamy się do krytycznej chwili dźwięk łapie zniekształcenia aby po kilku minutach zostać wycięty przez blok wyciszania toru audio?
    Może jakieś zdjęcie tej płyty odbiornika?
    Czy to jest takie coś?
    https://www.elektronika.bialystok.pl/pl/p/ZESTAW-BEZPRZEWODOWY-UHF-WR-801RSUT-801/1951

    0
  • #3 23 Sty 2019 14:59
    myrcin
    Poziom 16  

    W załączeniu przesyłam zdjęcia tego urządzenia. Generalnie, urządzenie wygląda podobnie do tego z linku.
    W zakresie rodzaju transmisji, wydaje mi się że jest to FM 815 MHz analogowy (nie mam doświadczenia w tej materii). Jest tam coś, co wygląda na głowicę FM (widać na zdjęciu).
    Sama usterka występuje po 2-3 godzinach, sam sygnał zanika stopniowo na przestrzeni około 1 minuty (tak jak gdyby potencjometrem ktoś ściszał głośność, nie ma trzasków, po prostu wyciszenie, nie dzieje się to na pewno nagle). Reset mikrofonu (on/off) nie poprawia sprawy, natomiast po resecie bazy na chwile jest okey po czy dźwięk zanika ponownie. Jakieś sugestie?

    0
  • #4 23 Sty 2019 16:09
    Andrzej L.
    Poziom 27  

    Uruchamiając odbiornik SDR - czyli to co masz opisane w tym wątku
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2353101.html
    Jeżeli jest to tradycyjna, analogowa modulacja FM (podobna do tej jakiej używają stacje radiowe w paśmie UKF) to usłyszysz dźwięk z mikrofonu na wskazanym odbiorniku.
    Ze zdjęć jest potrzebne dokładne zdjęcie makro samej płyty (aby było widać elementy, ich symbole, czyli zdjęcie płyty z 10cm, z lotu ptaka), z której sygnał trafia z ekranowanej głowicy. W kilku podobnych torach mikrofonów bezprzewodowych były tam często typowe układy p.cz. znane z tunerów radiowych UKF-FM, być może i tutaj będzie podobnie, dzięki czemu diagnostyka usterki przebiegnie bez większego bólu.
    Ze zdjęcia wynika, że mikrofon pracuje na 815,175MHz więc tam by trzeba było powędrować odbiornikiem testowym i potwierdzić stałość emisji mikrofonu (czy np. moc emisji nie spada, ewentualne pływanie częstotliwości nadajnika w mikrofonie).

    0
  • #6 26 Sty 2019 15:15
    Andrzej L.
    Poziom 27  

    Jak rozumiem jest to odbiornik do pracy z dwoma niezależnymi mikrofonami?
    Na płycie widać typowe układy demodulatorów FM, znane z odbiorników radiofonicznych UKF 87,5-108MHz
    Układ LA1235
    http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/L/A/1/2/LA1235.shtml
    Jest praktycznie bardzo podobne do naszego polskiego UL1200 stosowanego w tunerach Unitry (tylko ma lepsze parametry szumowe w torze audio niż polska kostka).
    Teraz na podstawie pomiaru trzeba ustalić, która z tych dwóch kostek odpowiada za demodulację sygnału mikrofonu, którego sygnał zanika. Jak już ustalisz która to kostka (włączasz i wyłączasz nadawanie mikrofonu i patrzysz na której kostce i jej 13 nóżce sygnał wzrasta gdy nadajesz), to wpinasz się na 13 nóżkę ustalonej kostki i mierzysz na niej napięcie stałe proporcjonalne do mocy sygnału w.cz. nadawanego przez mikrofon.
    Jak będziesz się oddalał mikrofonem od stacji bazowej-odbiornika to sygnał na 13 nóżce powinien spadać, bo do odbiornika trafia coraz słabszy sygnał radiowy z mikrofonu.
    Trzeba stwierdzić co się dzieje z napięciem na 13 nóżce gdy tor audio milknie. Jeżeli sygnał jest bez zmian na 13 nóżce, to wskazuje, że problem jest gdzieś w dalszej części toru.
    Na zdjęciu widać niebieskie filtry trzynóżkowe w ekranowanym bloku. Jakie mają one oznaczenie?
    Płytkę by trzeba było sobie rozrysować, nie jest jakoś wybitnie skomplikowana.
    Widać tam w dalszej części klucze - czyli kość 4066, które być może biorą udział w kluczowaniu sygnału audio i w określonych okolicznościach mają zadanie odciąć sygnał - to dopiero można ustalić po rozrysowaniu płytki w czym tak kostka bierze udział.

    0
  • #7 26 Sty 2019 17:04
    myrcin
    Poziom 16  

    Baza rzeczywiście jest do dwóch mikrofonów, ale mój zestaw pracuje tylko z jednym mikrofonem. Przeprowadzę diagnostykę kanału wg opisu i dam znać (drugi kanał, ten nie używany w bazie - dla niego wskaźnik sygnału na diodach na frontowym panelu na stałe po załączeniu bazy wskazuje maxa).
    Te niebieskie elementy w "głowicy" mają oznaczenia: 107MT TD KLS (lub to T to może być J czyli 107MJ TD KLS).
    Popróbuje i dam znać...
    Ale jeszcze jedno pytanie: w opisie w pdfie układu LA1235 na 6 nóżce jest podawany wyjściowy sygnał audio, pytanie: czy mogę sygnał z tej nóżki podać do zewnętrznego wzmacniacza i posłuchać - jak zaczną się problemy z zanikaniem sygnału na wyjściu - czy sygnał już w tym miejscu też zanika?

    0
  • #8 26 Sty 2019 20:13
    fzyga43
    Poziom 20  

    Oczywiście, jest to wyjście sygnału audio po detekcji. Możesz podpiąć pod dowolny wzmacniacz m.cz.

    0
  • #9 27 Sty 2019 18:34
    myrcin
    Poziom 16  

    Pomierzyłem dzisiaj napięcia na kostkach LA1235. Zasilanie kostki jest 9V, ze schematu w pdfie wychodzi na to, że na 6 nóżce powinno być wyjście. Niestety - na tej nóżce miernik pokazuje tylko stałe napięcie (podczas gdy mikrofon normalnie działa i przesyła sygnał), na 13 nóżce napięcie spada gdy oddalam mikrofon od bazy.
    Prośba o potwierdzenie, że wyjście audio powinno być na 6 nóżce...
    Może jakieś inne sugestie?

    0
  • #10 28 Sty 2019 22:15
    myrcin
    Poziom 16  

    Hej, dzisiaj jeszcze raz po-testowałem zestaw.
    I objawy się nie zmieniły - dźwięk zanika tak jak pisałem powyżej. Ale...
    Baza pracowała bez przerwy 6 godzin - co jakiś czas włączałem mikrofon na chwilę i wszystko było okey. Dopiero jak mikrofon popracował dłużej - sygnał zaczął zanikać. Ale co dziwne - wskaźnik sygnału na bazie cały czas wskazuje poziom dźwięku w mikrofonie (nawet jak sygnał zanika). I co jeszcze zauważyłem - w sytuacje gdy dzwięk zanika - "stuknięcie" ręką w mikrofon pomaga na chwilę (generuje się większy sygnał wejściowy?). W takim układzie zastanawiam się czy nie jest problemem jednak mikrofon? Przydałby się ten odbiornik SDR żeby posłuchać tego mikrofonu na tych 815MHz, niestety nie mam dostępu/nie dysponuje nim. Wstępnie pomierzyłem wszystkie większe elementy elektroniki mikrofonu - wszystko wygląda okey.

    Co wy na to? Załączam zdjęcie płytek elektroniki w mikrofonie. Jakieś sugestie?

    0
  • #11 29 Sty 2019 16:54
    krzysiozak
    Poziom 36  

    myrcin napisał:
    Wszystko wskazuje na problem z jakim elementem w bazie "na wyjściu" (gdy się nagrzeje?).


    A może tu leży pies pogrzebany. Jaki pies latrelek? :D
    A sprawdź organoleptyczni :idea: e wszystkie części czy coś nie jest gorące, raz zdarzyło mi się w ten sposób wykryć usterkę. W moim przypadku [całkiem inne urządzenie] było za wysokie napięcie zasilania [z pomiaru nie wychodziło bo dioda Zenera je wymuszała] ale z czasem się nagrzewała. W moim urządzeniu dodałem na zasilaniu opornik 10 Ω [to było projektowane urządzenie] i on rozwiązał problem.
    Po wystąpieniu objawu pomacaj wszystkie części.
    Powodzenia.

    0
  • #12 29 Sty 2019 20:27
    myrcin
    Poziom 16  

    W zakresie przegrzania się elementów - niestety nie stwierdziłem nic "gorącego" w urządzenia. Zasilanie urządzenia jest na 12V i pobór prądu ok. 200 mA - wszystko w normie...
    Symbol na płycie KRU-101, płyta/elektronika jest chyba z firmy KARSECT.
    Nie dysponujecie schematem może tego urządzenia?

    0
  • #13 29 Sty 2019 20:48
    kris8888
    Poziom 30  

    myrcin napisał:
    Po tych 2-3 godzinach sygnał z mikrofonu dociera (wskaźnik wysterowania na ledach w bazie sygnalizuje odbiór sygnału z mikrofonu "w takt" dźwięku który dociera do mikrofonu).

    myrcin napisał:
    Ale co dziwne - wskaźnik sygnału na bazie cały czas wskazuje poziom dźwięku w mikrofonie (nawet jak sygnał zanika).

    Który wskaźnik AF czy RF? Jak dokładnie zachowują się te dwa wskaźniki w momencie gdy znika sygnał audio na wyjściu bazy?

    0
  • #14 29 Sty 2019 21:57
    myrcin
    Poziom 16  

    W przypadku gdy ustaka się ujawni - oba wskaźniki działają normalnie tj. RF pełny zakres, AF wskazuje sygnał wejściowy zgodnie z dźwiękiem który dociera do mikrofonu. Zanika tylko sygnał na wyjściu...

    0
  • #15 29 Sty 2019 22:52
    kris8888
    Poziom 30  

    To w takim razie jest jeszcze taka możliwość, że odstraja się po pewnym czasie zero dyskryminatora w układzie LA1231 i załącza się funkcja muting w tym układzie. Sprawdź w takim razie jakie jest napięcie pomiędzy nóżką 7 a 10 układu LA1231. Powinno być bliskie zero. Jeśli nie jest to trzeba spróbować delikatnie pokręcić rdzeniem filtru, który jest w pobliżu układu LA1231. Proponuję zaznaczyć sobie pozycje początkową rdzenia, żeby można było w razie czego wrócić.

    0