Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
BotlandBotland
Prosz, dodaj wyj徠ek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzi瘯i temu, 瞠 ogl康asz reklamy, wspierasz portal i u篡tkownik闚.

[Rozwi您ano] Arduino Leonardo nie dzia豉

20 Sty 2019 20:42 675 22
  • Poziom 7  
    Witam , mam problem z Arduiono podczas wgrywania wyskakuje taki b陰d.



    Arduino:1.8.8 (Windows 7), P造tka:"Arduino Leonardo"

    Szkic u篡wa 4130 bajt闚 (14%) pami璚i programu. Maksimum to 28672 bajt闚.
    Zmienne globalne u篡waj 149 bajt闚 (5%) pami璚i dynamicznej, pozostawiaj帷 2411 bajt闚 dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 2560 bajt闚.

    avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
    avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
    avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
    avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
    avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
    Found programmer: Id = ""; type =
    Software Version = (.
  • BotlandBotland
  • BotlandBotland
  • Poziom 7  
    Je瞠li trzymam ci庵le reset wyskakuje mi:
    Szkic u篡wa 3620 bajt闚 (12%) pami璚i programu. Maksimum to 28672 bajt闚.
    Zmienne globalne u篡waj 149 bajt闚 (5%) pami璚i dynamicznej, pozostawiaj帷 2411 bajt闚 dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 2560 bajt闚.
    Nie mo積a znale潭 p造tki na wybranym porcie. Sprawd czy wybra貫 odpowiedni port. Je郵i port jest poprawny spr鏏uj nacisn望 przycisk reset zaraz po zainicjowaniu wgrywania.
    P造tka na porcie COM4 jest niedost瘼na.

    A jak wrzuci nowy bootloader ?
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Wojciech. napisa:
    Rozumiem 瞠 trzymasz reset a do momentu kompilacji i sygnale wgrywania programu?

    Wtedy w Leonardo nie dzia豉 USB, jak wi璚 ma si wgra program?
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    TheKocur napisa:
    Co wi璚 proponujesz?

    Pewnie brak bootloader, wgraj go programem Flip.
  • Pomocny post
    Poziom 33  
    LChucki napisa:
    Wtedy w Leonardo nie dzia豉 USB, jak wi璚 ma si wgra program?


    TheKocur napisa:
    Je瞠li trzymam ci庵le reset wyskakuje mi:


    Nie ci庵le tylko trzymasz do momentu kiedy nast徙i wgrywanie programu i puszczasz reset. Nast徙i reset bootloadera i powinno chwyci. U mnie przewa積ie to dzia豉.
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Pod tym linkiem jest opisany trick z "odblokowaniem" Leonardo (reset.py), ale to ju wymaga troch gimnastyki. Sprawdzone i dzia豉.

    W ostateczno軼i b璠ziesz musia si zaopatrzy w programator np. usbasp i wgra bootloader.
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Po co USBasp, skoro ATMEGA z USB mo積a programowa FILP-em?
  • Poziom 7  
    Wojciech. napisa:
    Komputer wykrywa leonardo?

    Nie musz t逝maczy jak wgra bootloader bo tego jest multum w sieci. Najlepiej jak masz USBasp.


    Wykrywa.

    LChucki napisa:
    Po co USBasp, skoro ATMEGA z USB mo積a programowa FILP-em?

    Pobra貫m FLIP'a ale nie wiem jak to zrobi.


    khoam napisa:
    Pod tym linkiem jest opisany trick z "odblokowaniem" Leonardo (reset.py), ale to ju wymaga troch gimnastyki. Sprawdzone i dzia豉.

    W ostateczno軼i b璠ziesz musia si zaopatrzy w programator np. usbasp i wgra bootloader.

    Wed逝g mnie nie jest zablokowany.

    Tutaj jeszcze raz b陰d, tym razem ca造.

    avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
    avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
    avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
    avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
    avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
    Found programmer: Id = ""; type =
    Software Version = (. ; Hardware Version = .O
    avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
    avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
    avrdude: error: buffered memory access not supported. Maybe it isn't
    a butterfly/AVR109 but a AVR910 device?
    avrdude: initialization failed, rc=-1
    Double check connections and try again, or use -F to override
    this check.
    avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
    avrdude: error: programmer did not respond to command: leave prog mode
    avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
    avrdude: error: programmer did not respond to command: exit bootloader
    avrdude: error: programmer did not respond to command: exit bootloader
  • Pomocny post
    Poziom 32  
    Zamiast kr璚i si w k馧ko zacznij od wgrania bootloadera - u篡j USBASP, to 15z z wysy趾 na Allegro, mo瞠sz zrobi sobie programator z innego Arduino, na forum jest opisane jak u篡wa ArduinoISP, poczytaj jakie inni mieli b鏊e to unikniesz swoich, a tu jest opisane jak zrobi programator klon MKII z Arduino MICRO/LEONARDO: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3516592.html #4 post.
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    TheKocur napisa:
    Wojciech. napisa:
    Komputer wykrywa leonardo?

    .


    Wykrywa.

    LChucki napisa:
    Po co USBasp, skoro ATMEGA z USB mo積a programowa FILP-em?

    Pobra貫m FLIP'a ale nie wiem jak to zrobi.



    Skoro nie wiesz, to od堯 t idea na p騧niejsz okazj.
    Tymczasem kup now p造tk, a w t z rzekomym defektem, kol. 'Chucek' ci wpisze nowy bootloader poprzez zablokowany port, mimo 瞠 istniej帷y w niej bootloader nie jest uszkodzony i ma si dobrze(!) - Inaczej p造tka "Leo' nie by豉by wykrywana przez Device Manager ani te w Arduino IDE >Tools>Port./
    Poczytaj t dyskusj:
    https://www.avrfreaks.net/forum/arduino-leonardo-and-flip-bootloader
    . . . i je瞠li jeste gotowy na ten process to mo瞠sz kontynuowac z FLIP./
    Problem tw鎩 nie jest wyj徠kowy , lecz powtarza si relatywnie cz瘰to w tych urz康zeniach z Mega32U4. Powoduje go b喚dny program - ostatni wpisany do flash, kt鏎ego trudno jest si pozbyc(!)
    Jednym (lecz nie jedynym!) rozwi您aniem jest wpisanie nie tyle 'nowego' bootloadera, lecz ponownym jego wpisaniem. Podczas tej procedury nast瘼uje wykasowanie ca趾owitego obszaru pami璚i flash, zawieraj帷y istniejacy (dobry bootloader) ale take ten program powoduj帷y blokad od wewn徠rz zajmuj帷 port. ( Po Reset, Port COM pokazuje si na moment, a p騧niej znika bo jest zaj皻y!)

    Dok豉dniejszy, alternatywny spos鏏 przywr鏂enia funkcjonalno軼i LEO' jest w przst瘼nej formie podany tu:
    https://www.lattepanda.com/topic-f10t8342.html
    Scroll stron do samego do逝 do nag堯wka "RESOLVED"
    Czytaj uwa積ie ze zrozumieniem. Musisz to robic dostatecznie szybko, bo nie wiele jest czasu na marginesie opiesza堯軼i

    e marcus
  • Poziom 7  
    Nie dzia豉 ten drugi spos鏏.
    U mnie port COM jest ci庵le widoczny.
    Chwile po tym jak zacznie si wgrywanie s造cha d德i瘯 od陰czania USB
    Dodam jeszcze ,瞠 p造tka nigdy nie dzia豉豉 dobrze :( mam j z p鏊 roku i od samego pocz徠ku problemy.
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    TheKocur napisa:


    U mnie port COM jest ci庵le widoczny.

    Powiniene znac dwa numery port闚 zwi您anych z Leonardo;
    Jeden , ten co jest wy鈍ietlany ci庵le, a drugi ukazuj帷y sie po "RESET"....
    Maj帷 otwarty 'Device Manager' pod豉cz LEO do USB; - powinen ci sie ukazac ten 'sta造' (ci庵le widoczny) Port COM(x)
    Naci郾ij "RESET" na LEO ; - powinien ukazac si jeszcze inny port, ten kt鏎y u篡wa bootloader, przez kt鏎y winien byc wgrywany nowy program, czyli ten winien byc wybrany w Arduino >Tools > Port.
    Je瞠li na tym porcie nie ma aktywno軼i przez kr鏒ki okres czasu , to ta 陰czno軼 zostaje porzucona i dlatego masz :
    cyt: "- Chwile po tym jak zacznie si wgrywanie s造cha d德i瘯 od陰czania USB"
    Aktualnie, wgrywanie nie zosta這 rozpocz皻e, bo w IDE jest ustawiony inny port ni ten, przez kt鏎y chce bootloader..


    TheKocur napisa:


    Dodam jeszcze ,瞠 p造tka nigdy nie dzia豉豉 dobrze :( mam j z p鏊 roku i od samego pocz徠ku problemy


    To jest ca造 urok tych p造tek z tymi processorami.
    Processor w sumie jest troche lepszy ni ma Uno , p造tka jest o wiele ta雟za w produkcji (!) (prawie nic na niej ne ma) , lecz wymaga o wiele wi璚ej uwagi podczas programowania. Z tego powodu programowanie staje si do pewnego stopnia k這potliwe wymagaj帷e sprawdzania ustawionych numer闚 portu.
    Z czasem, gdy juz opanujesz ten process; nie b璠zie a tak 幢e....

    e marcus
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Mam promikro na tym samym procesorze kt鏎e te p豉ta figle ale to kwestia ustawienia. A ja nie trzymam resetu jak wciskam programowanie tylko raz pykn go i program wchodzi jak wyskakuje b陰d. Troch cierpliwo軼i trzeba niestety.
  • Poziom 7  
    Po pod陰czeniu LEO do USB w "mened瞠r urz康ze" pojawia si port COM i jest ci庵le widoczny.
    Po naci郾i璚iu RESET czekam chwilk i s造cha d德i瘯 od陰czania USB ale 瘸den nowy port COM si nie pojawia,... i mog naciska ile chce i tak si nie pojawi i ci庵le b璠zie d德i瘯 od陰czania.
    Gdy d逝瞠j przytrzymam RESET a do d德i瘯u od陰czenia usb, wtedy znika ten port COM "sta造" i po chwili d德i瘯 pod陰czania i si pojawia.
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    TheKocur napisa:
    Po pod陰czeniu LEO do USB w "mened瞠r urz康ze" pojawia si port COM i jest ci庵le widoczny.
    Po naci郾i璚iu RESET czekam chwilk i s造cha d德i瘯 od陰czania USB ale 瘸den nowy port COM si nie pojawia,... i mog naciska ile chce i tak si nie pojawi i ci庵le b璠zie d德i瘯 od陰czania.


    Pomy郵 przez moment....
    Je瞠li ci si co od豉cza po chwili, a ten "sta造 " port nie znika , to chyba co innego przed tym musia這 si w豉czc; co czego nie zauwa篡貫...
    Nic tu nie piszesz o zainstalowanym driverze(!)
    Czy chociaz wiesz kt鏎y driver masz zainstalowany?

    Dla pewno軼i:
    1. Odinstaluj ten driver, kt鏎y figuruje w Device manager z opcj 'delete' - nic nie gubisz, bo i tak nie pracuje...
    2. Odszukaj w miejscu instalacji Arduno plik :"Old_Arduino_Drivers.zip"
    Je輳li to standardowa instalacja, to zwykle jest to w tej lokacji:
    C:\Program Files (x86)\Arduino\drivers
    3. Unzip (dekompresuj) ten plik do dowolnego folderu na dysku, tak aby zna do niego 軼ie磬 (!) P騧niej go wykasujesz.
    4. Po ponownym pod陰czeniu USB cabla z Leo, Windows zechce instalowac nowy driver.....
    5. Zainstaluj driver do Leonardo: - NIE WYBIERAJ (!) auromatycznego wyszukiwania lecz wska ten folder z rozwin皻ym plikiem 'Old_Arduino_Drivers'.

    e marcus
  • Poziom 7  
    Witam. Kupi貫m USB asp i pr鏏owa貫m wypali bootlander na najnowszej wersji arduino , ale si nie da這. Na starszej wersji si uda這 i teraz dzia豉.
    Dzi瘯i wszystkim za pomoc!