jerry1960 wrote: 5-letnią gwarancję na pralki oferował Polar, Whirpool , jak po 2 letnim okresie eksploatacji pojawiła się korozja obudowy ( farba schodziła płatami ) to powiedzieli że pralka stoi w wilgotnym pomieszczeniu i gwarancja nie uznana . Nigdy więcej Polara.
Bo trzeba zawsze sprawdzić, co gwarancja obejmuje i jakie są wykluczenia. Jeżeli w gwarancji nie ma wykluczeń np. dla korozji, to odmowa gwarancji dla tej usterki będzie bezzasadna.
Czasami wprost jest wpisane, że gwarancja nie obejmuje, korozji, elementów szklanych, gumowych i lakieru. Trzeba starannie przeczytać, co podlega reklamacji z tytułu gwarancji.
Gwarancja nie jest obowiązkowa, producent/importer/dystrybutor/sprzedawca może jej udzielić ale nie musi. Z gwarancji ma sens korzystać tylko wtedy, gdy jej zakres jest szerszy niż zakres wynikający z K.C. czyli rękojmi.
Tak jak było z moimi plecakami. Z rękojmi mógłbym reklamować tylko do 2 lat od zakupu, a gwarancja jest Life Time, zatem po 2 latach tylko z gwarancji da się skorzystać.
Jeżeli z warunków gwarancji wynika, że jest ona gorsza niż ustawowa rękojmia, to nie warto z niej korzystać.
Jak idę reklamować z tytułu rękojmi to robię tak: proszę o wypisanie protokółu reklamacyjnego. W rubryce "żądania klienta" proszę o wpisanie wymiana na nowy lub zwrot gotówki.
Do kontaktu podaję tylko adres domowy - to bardzo ważne, żadnych maili i numerów telefonów. Odczekuję dokładnie 14 dni. Jeżeli przez te 2 tygodnie (liczą się dni kalendarzowe) nie otrzymałem ustosunkowania się do reklamacji (a prawie zawsze tak jest) to w 15 dniu idę do sklepu i pokazuję protokół i wskazuję na żądania. Sprzedawca musi mi dać nowy towar lub oddać gotówkę, gdyż
brak ustosunkowania się do złożonej reklamacji w ciągu 14 dni jest równoznaczne z uznaniem żądań klienta wpisanych do protokółu reklamacyjnego. Jeszcze się mi nie zdarzyło, abym nie wyszedł ze zwrotem gotówki lub nowym towarem jak reklamowany nie został naprawiony w tym czasie 2 tygodni. Kilka razy bowiem, sprzedawca jak przyszedłem po towar oddał mi naprawiony - tak też jest prawidłowo.
Reklamowałem tak kilka razy buty, reklamowałem TV w sklepie dla idiotów i dało się!