Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Scania P380 - Marznąca woda pod filtrem osuszacza.

DonBartezz 21 Jan 2019 09:48 1314 8
    DonBartezz
    Level 10  
    Witam. Mam problem ze scania p380 z 2006r mianowicie marznie mi woda pod filtrem osuszacza , ostatnio zauważyłem ze z tej rurki doprowadzającej powietrze od sprężarki do osuszacza kapie woda i robi się tam korek z lodu. Wymieniłem sprężarkę na nowa wabco i już chyba czwarty filtr osuszacza a ciągle to samo, skąd może brać się woda w tej rurce ? Dodam że jakieś 1,5 roku temu robiłem generalke silnika i od tamtej pory przejechała około 80 - 90 tys km. Ma ktoś jakiś pomysł bo mi już ręce opadają? Dzięki
  • Helpful post
    szaman108
    Level 31  
    Witam

Czy ta zamarznięta woda w czymś przeszkadza,APS nie dobija powietrza,jakieś komunikaty na desce z zawieszenia czy układu hamulcowego.
    DonBartezz
    Level 10  
    Przeszkadza bo zamarza w osuszaczu i nie daje powietrza na zbiorniki tylko wywala calay czas zaworem bezpieczeństwa na sprężarce, na desce zero błędów
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    maxetm
    Level 23  
    Praw fizyki nie oszukasz więc zainstaluj grzałke do zaworu APS :D
    A tak poważnie jak rozmrozisz zawór to
    piotr budzowski wrote:
    Zdejmij tłumik hałasu od zaworu aps

sprawdz czy brak wycieków powietrza oraz czy zawór wogóle zbija.
    DonBartezz
    Level 10  
    Dobra panowie sprawdzę po kolei, jak na razie to rozmroziłem i normalnie pompuje powietrze i zawór odbija słychać tez to charakterystyczne tykanie jak ma zbiorniki napompowane na maksa. Zapomniałem dodać ze na wakacjach zmieniłem zawór czteroobwodowy czy tam czterodrozny a zawór pod osuszaczem (ten zbijak) był regenerowany
  • Helpful post
    szaman108
    Level 31  
    Przy niskich temperaturach APS uruchamia kompresor i otwiera zawór upustowy osuszacza aby przepływające z kompresora powietrze ogrzało podstawę osuszacz.Można to sprawdzić za pomocą SDP3 czy funkcja działa.Najlepiej sprawdzać to na postoju po nocy kiedy wszystko jest przemrożone.
    DonBartezz
    Level 10  
    Trochę późno się odzywam ale nie było wcześniej jak, problem był najprawdopodobniej w spirali przed osuszaczem, rozebrałem wszystko jeszcze raz, zmieniłem oringi wypaliłem tą rurke i scania śmiga aż miło. Dzięki za podpowiedzi
    DonBartezz
    Level 10  
    Trochę późno się odzywam ale nie było wcześniej jak, problem był najprawdopodobniej w spirali przed osuszaczem, rozebrałem wszystko jeszcze raz, zmieniłem oringi wypaliłem tą rurke i scania śmiga aż miło. Dzięki za podpowiedzi

Dodano po 1 [minuty]:

Wyczyszczenie wszystkiego i złożenie na nowych orinagach pomogło, dodatkowo wypaliłem syf z rurki doprowadzającej powietrze