Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

iphone 6s nie włącza się po wymianie tristar

daniels55 22 Jan 2019 10:20 1266 4
  • #1
    daniels55
    Level 17  
    Witam

    Posiadam iphone 6s w którym uszkodzony był układ tristar. Po wymianie elementu na nowy telefon nie odpala.
    Na zasilaczu pobór do około 150mA i spada do 10mA.

    Usunięte układy audio, u2, tigris z innego urządzenia, U4000, U4020.

    Było zwarcie na rezystorze R0900, po usunięciu układu u4000 zniknęło.
    Pomiar na PP0901 ok 450 , PP0900 ok 460.

    Ma ktoś jakiś pomysł? Czy padł procek...
  • #2
    RafalB

    Level 28  
    daniels55 wrote:
    Ma ktoś jakiś pomysł? Czy padł procek...


    Jeżeli uszkodzony był Tristar a po wymianie jest jeszcze gorzej do tego wymieniłeś inne elementy to albo diagnoza była błędna od początku albo Twoje umiejętności są dalekie od ideału.
    Trudno zaproponować rozwiązanie w takiej sytuacji bo nie wiadomo czy Ty spowodowałeś problem czy problem jest w innym miejscu.
  • #3
    daniels55
    Level 17  
    Diagnoza była prawidłowa ponieważ ip włączał się na zasilaczu i w trybie czuwania pobieral prad ok 200mA. Kamera termo pokazała ewidentnie tristar.

    Dodam że po podłączeniu kabla USB ip gasl i się wylaczal, resetowal.

    Jeśli chodzi o umiejętności być może ma Pan rację.

    Z tego co udało mi się wyczytać i sprawdzić po schemacie to takie objawy są spowodowane problemem z linią I2C.

    W tej chwili układy podane wyżej oprócz tigris są wylutowane aby wykluczyć ich uszkodzenie.

    Pytanie jakie pomiary mogę zrobić aby dostać odpowiedź na pytanie czy procesor działa prawidłowo. Ewentualnie gdzie szukać jak pobór prądu jest po wciśnięciu włącznika od ok 10 mA do 150mA i od nowa.
  • #4
    el_danone
    Level 15  
    Jesli telefon wlaczal sie przed wymiana to ewidentnie albo cos pod tristarem sie zwarlo albo samuklad byl walniety. U nas zamawiane z CHRL I zaleznie od dostawy 30-50% nie dziala...
    Podstaw inny U1700, najlepiej w rev. A3.
  • #5
    wiktormuzyk
    Level 9  
    Witam, podpinam się pod temat ponieważ mam podobny problem ale mało wiedzy i wciąż się uczę.

    Przedstawię historię...
    Kupiłem bardzo tanio iPhone'a 6s w którym wymieniłem:
    -baterię
    -gniazdo jacka (razem z lightning - wiadomo).
    Po tych wymianach telefon działał w pełni, jednak bardzo długo się ładował, i bardzo szybko rozładowywał.
    Zmierzyłem napięcie na gnieździe baterii i było malutko, bo około 0.63V. Stwierdziłem więc że to Tristar.
    Teraz Tristar został wymieniony, ale telefon nie działa WCALE. Nie ma napięcia na gnieździe baterii.

    Co mogę dalej zrobić, aby zdiagnozować przyczynę? Czy to nieumiejętnie wymieniony układ, czy bardziej... nie działający?

    Czy może znajdę tutaj na forum magika, który w Bydgoszczy zajmuje się diagnozą i mikrolutowaniem?