Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Seat Ibiza 6L 2003r - Niedziałające podnoszenie szyb. Nawracający problem.

ber 22 Jan 2019 15:20 3741 2
    ber
    Level 14  
    Witam,
    --- problem w skrócie:
    trzeci raz ulega uszkodzeniu moduł sterownia szyby kierowcy. Co może być tego przyczyną?

---problem w szczegółach:
    kilka miesięcy temu w moim aucie (Seat Ibiza 6L 2003r.) przestało działać elektryczne podnoszenie szyby kierowcy. Sprawdziłem podstawowe elementy (przełącznik podnoszenia szyb, przewody, silniczek) i wszystko działało. Obstawiłem więc uszkodzony moduł sterowania szybami znajdujący się bezpośrednio przy silniczku. Zakupiłem używany moduł wraz z silniczkiem. Niestety część była w fatalnym stanie - silnik skorodowany, moduł z zaśniedziałymi, utleniającymi sie lutami i stykami (tak to jest jak się kupuje na Allegro ale sprzedawca proponuje sprzedaż taniej poza Allegro). Mimo wszystko przeprowadziłem testy i okazało się że podmiana modułu rozwiązała problem. Niestety po ok. miesiącu problem wrócił - przestało działać dla odmiany opuszczanie szyby. Założyłem że tak się stało ponieważ cześć była w kiepskim stanie. Zakupiłem więc kolejny moduł + silniczek który był już w bdb. stanie. Teraz po około miesiącu historia się powtarza - szyba opuszcza się ale już nie chce się podnieść :( Więc podejrzewam że kolejny raz nie działa moduł sterowania szybą.

Dodam że elektryczne szyby działały przez wiele lat bez żadnych problemów a kupowane używane części były w 100% identyczne z tymi zamontowanymi w aucie.

Nie wiem co dalej - nie uśmiecha mi się kupowanie co miesiąc nowych modułów i co gorsza walka z otwartą szybą na mrozie :(
    Jakieś sugestie?
    ber
    Level 14  
    Najciemniej pod latarnia ;) Po rozebraniu wszystkich elementów i dokładnym obejrzeniu jedyne co znalazłem i chyba źródło moich problemów to:
    Seat Ibiza 6L 2003r - Niedziałające podnoszenie szyb. Nawracający problem.
    Wcześniej też były takie ślady utleniania ale były one minimalne (dlatego je pominąłem) natomiast teraz zapewne ze względu na pogodę oraz długie stanie auta "pod chmurką" od razu rzuca się to w oczy. Pozostałe elementy drzwi nie wykazują żadnych oznak zalania czy jakiejkolwiek wilgoci - będę musiał bardzo dokładnie obejrzeć wszystko.