Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Technics SA-DX750 - trzeszczenie na wszystkich kanałach

22 Sty 2019 18:13 165 2
  • Poziom 9  
    Witam, mam pytanie do kolegów, po zapoznaniu sie z tym tematem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1148061.html w moim SA-DX750 stwierdziłem to samo, to znaczy na płytce digital na pinie 28 w układzie IC1402 napiecie jest +0,03V zamiast +14,18 a na pinie 10 w CN100A jest +14,08, pytanie brzmi, powinienem połaczyć te dwa piny kabelkiem, dobrze zrozumiałem? objawy są te same, trzeszczenie na wszystkich kanałach,jedyna różnica to u mnie nie pojawia sie zaden napis na wyswietlaczu, i to ze dx750 ma tylko wyjscie A, ale na 5.1 trzeszczy na wszystkich. Miejscowy elektronik do którego zawiozłem wymienił RSNa i kondesatory te 2 najwieksze (niepotrzebnie) i na tym sie skonczyla naprawa z jego strony, postanowilem sam naprawić:) , jednak nie chce trwale uszkodzic sprzetu prosze o porade
  • Pomocny post
    Poziom 14  
    Witaj!
    wojtek1985x napisał:
    na płytce digital na pinie 28 w układzie IC1402 napiecie jest +0,03V zamiast +14,18 a na pinie 10 w CN100A jest +14,08, pytanie brzmi, powinienem połaczyć te dwa piny kabelkiem, dobrze zrozumiałem?

    W teorii możesz tak zrobić - w praktyce prześledź miernikiem całą linię zasilania począwszy od transformatora i znajdź miejsce w którym napięcie zanika. Dla ułatwienia tutaj masz SCHEMAT
  • Poziom 9  
    Tak też zrobiłem, w miare swoich mozliwości prześledziłem schemat, zanik napięcia był zaraz na początku nitki z IC1402, przez to inne obwody na płytce digital miały napięcie, a na tym napięcie zanikało, zrobiłem polączenie cienkim kabelkiem i amplituner zagrał na nowo, narazie 4 dni działa zarówno stereo i sourand.