Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

lenovo flex 14 2 - klawiatura - zalanie klawiatury

Terje 23 Jan 2019 18:11 609 2
    Terje
    Level 9  
    Dzien dobry!

Tak jak w temacie, mam problem z klawiatura dlatego w jakis podswiadomy sposob pewnie skroce wypowiedz(pisze z ekranu dotykowego). Mam smieszny problem. Zaczal sie dosc prosto, dzisiaj rano wylalem niechcqco troche kawy na laotopa. doslownie bylo na nim kilka kropel kawy. Wytarlem i jeszcze cos na nim porobilem. wszystko smigalo bez zarzutu. Po okolo 5 minutach wylaczylem lapka i czmychnalem na uczelnie. Problem sie zaczal gdy wrocilem. Wpisujac haslo czesc literek nie dzialala. Domyslilem sie, ze ma to zwiazek z zalaniem. Wylaczylem lapka i odkrecilem obudowe. Od razu zapachnialo kawa. Wiec wyczyscilem to co moglem i wysuszylem. Na allegro sprawilem sobie nowa klawiature i.... myslalwm, ze to tyle.
    Jednak! Muszac cos zrobic na uczelnie postanowilem dokupic bezprzewodowa klawiature na teraz - tak zrobilem. Dziwne rzeczy staly sie po tym. Podlaczylem ja i sie okazalo, ze dziala na niej rzad od a i z. Na tej normqlnej dziala rzad od q(bez kilku literek) i cyferki. Jedyne co zrobilem to odlaczylem klawiature od laptopa( ta wbudowana), ale na tej na usb nadal jest ten sam problem.
    Czy bez sensu kupilem nowa klawiature? Czy to nie w niej siedzi problem?
    _KoloroweKredki_
    Level 12  
    Prawdopodobnie uszkodziła się płyta główna, a przynajmniej sekcja "klawiaturowa". Poszukaj na płycie śladów korozji i spróbuj przedmuchać powietrzem...
    lisek
    Service technician RTV
    Tak jest (chyba)jak pisze kol. wyżej.

p.s
    To masz napisane na płycie?
    Flex 2-14 Laptop (LF14M MB 13281-1)
    kbc NPCE285GA0-ddx

Co do ukł. pracy kbc > przydatny SM od Cedar_intel_mb13269-1
    - pod cpu Broadwell-U
    - str.19 / 61 ( KB_DET#) SM np. Link