Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Falownik do rekuperatora silniki 230v

stefbut 23 Jan 2019 22:40 1305 21
Automation24.pl
    stefbut
    Level 14  
    Potrzebuje wysterować rekuperator luna 200 , w chwili obecnej mam
    ARW 1.5/1 regulator prędkości obrotowej.
    Zakres napięć SEC: 5-stopniowa regulacja
    Stopień regulacji: 1: 115V/1,5A, 2: 135V/1,5A, 3: 155V/1,5A, 4: 180V/1,5A, 5: 230V/1,5A
    Lecz chcialbym jeszce bardziej zwolnić silniki.
    Czy falownik rozwiąże ten problem i ewentualnie czy silniki mogą pracować poniżej tych 115v ?
  • Automation24.pl
    Tumiwisizm
    Level 28  
    Sprawdź to: https://www.sklepfalowniki.pl/falowniki-do-silnikow-1f-(230v).html
    Mają bardzo drogie (jak dla mnie) ale dobre falowniki. Poszukaj też sam, żeby nie było że im reklamę robię.

Zwykłym reg. nap. zmieniasz jego wartość (U), ale częstotliwość prądu zostaje taka sama (około 50HZ). Przy użyciu falownika możesz zjechać z napięciem powiedzmy do 110V, ALE z częstotliwością prądu do "0"Hz. Tym samym wirnik silnika będzie obracał się tak szybko jak mu rozkażesz. Także odpowiadając wprost na zadane pytanie: tak, falownik rozwiąże ten problem.
    stefbut
    Level 14  
    Jaki kupić falownik jest tego tyle ze nie wiem jaki bedzie dobry
    Potrzebuje taki abym mogl pociągnąć od niego panel sterujący kilka metrow dalej i tyle
    1f 230v 0,2KW. Szukam używanego.
    Tumiwisizm
    Level 28  
    Do jakiej kwoty?, bo możesz kupić od 200 do ponad 1000zł

Dodano po 7 [minuty]:

Znalazłem takie:
    1. https://www.olx.pl/oferta/falownik-lenze-0-75...obranie-gratis-CID619-IDyfgYp.html#a980ad27ec
    2. https://www.olx.pl/oferta/falownik-1faz-0-25-kw-comander-CID619-IDyb05a.html#a980ad27ec
    3. https://www.olx.pl/oferta/falownik-1-5-kw-opt...-odef-12150-pl-CID619-IDxpVtB.html#a980ad27ec
    podejrzewam, że do każdego z nich można dorobić osobny panel sterowania, potrzebna by była tylko instrukcja producenta.
    stefbut
    Level 14  
    Wiadomo - jak najtaniej.
  • Automation24.pl
    Tumiwisizm
    Level 28  
    No to był tam za 200zł. Jednofazowe są z reguły drogie. Jak coś wybierzesz (nawet innego) i będziesz chciał to pomogę Ci poszukać schematu do sterownia za pomocą niefabrycznej puszki.
    stefbut
    Level 14  
    Ok wezme ten za 200 commander . Da sie do niego podlaczyc panel sterowania zewnętrzny?

Dodano po 11 [minuty]:

Zobacz ofertę: Falownik Omron V1000 0.2kW 230V http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7803776984
    Znałazłem taki ale sprzedawca mówi że się nie nada bo może się zdarzyć iż silniki będą sie kręcić w drugą stronę.
    Tumiwisizm
    Level 28  
    Obejrzałem tego Omrona ale on zasila silniki 3F, do 1F się nie nadaje. Zaczekaj jeszcze z kupnem, dopatrzyłem że tamte też zasilają silniki 3F.
    elektronikq
    Level 25  
    Do "wentylatora" to zwykły falownik U/f wystarczy. Aby moc falownika była większa od silnika. Dobierasz z typoszeregu. Wentylator spokojnie przyśpieszysz i zwolnisz.
    Przy bardzo małych prędkościach w tanich falownikach może być problem z momentem.
    stefbut
    Level 14  
    elektronikq wrote:
    Do "wentylatora" to zwykły falownik U/f wystarczy. Aby moc falownika była większa od silnika. Dobierasz z typoszeregu. Wentylator spokojnie przyśpieszysz i zwolnisz.
    Przy bardzo małych prędkościach w tanich falownikach może być problem z momentem.

Ok , ale tego jest tyle że nie wiem który wybrać aby działał.
    Lion23
    Level 11  
    Do silnika 1-fazowego będą odpowiednie tylko falowniki podane w pierwszym linku - tu jest poprawny link: https://www.sklepfalowniki.pl/falowniki-do-silnikow-1f.html ponieważ ten dodany przez kolegę Tumiwisizm przenosi na stronę główna sklepu.

Dla takich silników odpowiednie będą: Eaton DC1-S24D3FN-A20N, Optidrive ODE-3-120043-1012-01, lub nieco tańszy model Sanyu SXE0015T2B, albo model o nazwie CM-1F-0.22 (na pamiętam producenta).

Natomiast te urządzenia znalezione na OLX wyglądają na falowniki do silników 3-fazowych, a jedynie są zasilane z jednej fazy (wejście 1F: 1x230V / wyjście 3F: 3x230V). Z tego co udało mi się znaleźć w dokumentacji rekuperatora to najprawdopodobniej nie będą się one nadawać do zastosowanych tam silników.

Przy zbytnim ograniczeniu prędkości obrotowej silników mogą się pojawić problemy z ich chłodzeniem - zmniejszy się przepływ powietrza chłodzącego te silniki.
    stefbut
    Level 14  
    Dlatego szukam używanego , nowy kosztuje tyle co rekuperator.
    koyack
    Level 10  
    Zastanów się czy jest jeszcze co zwalniać. Możesz mieć problem z grzaniem silnika.
    Lepiej wymień silnik na taki który kręci się o połowę wolniej i wykorzystaj istniejący regulator.
    stefbut
    Level 14  
    Tu nie chodzi o zwalnianie do minimum ale o sterowanie arw jest ogromny a falownik podpinam pod panel sterowania i mam malutkie pokrętło z wyświetlaczem na ścianie a arw na ścianie to troche kiepsko, a nie chce włazić na strych po drabinie i zmieniać obrotów.
    elektronikq
    Level 25  
    Coś dziwnie piszesz z tymi amperami. Cały czas 1,5A. Więc jak 1,5A więc ok 350W, falownik 0,37kW.
    Link
    są też układy AVT falownikowe do złożenia.
    Może udałoby się jakimś 1 fazowym falownik do silnika 3 fazowego wysterować twój silnik. Napięcie międzyfazowe byś miał 230V. Tylko ciekawe czy falownik by nie zgłaszał błędu że jedna faza nie podłączona. Może jakieś tanie by tego nie zgłaszały. :D
    stefbut
    Level 14  
    elektronikq wrote:
    Coś dziwnie piszesz z tymi amperami. Cały czas 1,5A. Więc jak 1,5A więc ok 350W, falownik 0,37kW.
    Link
    Może udałoby się jakimś 1 fazowym falownik do silnika 3 fazowego wysterować twój silnik. Napięcie międzyfazowe byś miał 230V. Tylko ciekawe czy falownik by nie zgłaszał błędu że jedna faza nie podłączona. Może jakieś tanie by tego nie zgłaszały. :D

Jakimi amperami?
    elektronikq
    Level 25  
    stefbut wrote:
    elektronikq wrote:
    Link

Jakimi amperami?

1: 115V/1,5A, 2: 135V/1,5A, 3: 155V/1,5A, 4: 180V/1,5A, 5: 230V/1,5A
    stefbut
    Level 14  
    A ok , to jest opis ze sklepu.
    romulus73
    Level 27  
    Tumiwisizm wrote:
    Sprawdź to: https://www.sklepfalowniki.pl/falowniki-do-silnikow-1f-(230v).html
    Mają bardzo drogie (jak dla mnie) ale dobre falowniki. Poszukaj też sam, żeby nie było że im reklamę robię.

Zwykłym reg. nap. zmieniasz jego wartość (U), ale częstotliwość prądu zostaje taka sama (około 50HZ). Przy użyciu falownika możesz zjechać z napięciem powiedzmy do 110V, ALE z częstotliwością prądu do "0"Hz. Tym samym wirnik silnika będzie obracał się tak szybko jak mu rozkażesz. Także odpowiadając wprost na zadane pytanie: tak, falownik rozwiąże ten problem.

Od kiedy to U/F pozwala na 110V przy 0Hz, Kwadrat napięcia do częstotliwości. Rozrysuj krzywą liniową.

Dodano po 1 [minuty]:

Mam do sprzedania Inverteka ODE2 za 3stówki 7A z modbusem
    stefbut
    Level 14  
    Zostałem przy ARW.