Wyposażenie dodatkowe i czas pracy podawany jest na stronach producentów i sprzedawców więc to nie jest wiedza tajemna. Pamiętaj tylko, że jeśli będzie napisane, np. "czas pracy do 40 minut" to znaczy to, że jest to czas dla najniższego poziomu mocy, jeśli ten jest regulowany. Przy najwyższym poziomie mocy czas ten może się skrócić do 1/3 podawanej wartości. 25 minut pracy przy najwyższym poziomie mocy to czas wystarczający do posprzątania przeciętnego mieszkania.
Co do kwestii wymiennych akumulatorów to dla mnie nie jest to wygodne. Bardziej zwróciłbym uwagę na szybkość ładowania, która wynosi od nieco ponad godziny do nawet 8 godzin.
Ważnym dla mnie kryterium jest również dostępność i cena materiałów eksploatacyjnych takich jak filtry, szczotki itp. Jak już zawęzisz obszar poszukiwań to wejdź sobie na przykład na stronę north.pl i wyszukaj części zamienne po modelu. Zapewniam, że różnice bywają kosmiczne.
Pozostaje jeszcze kwestia siły ssania. Ten parametr bywa czasem podawany, czasem nie, innym razem zakamuflowany. Raz podawana jest moc elektryczna silnika, np. 200W, innym razem tzw. "waty powietrzne"-warto zwrócić uwagę na tą różnicę. Realnie z własnych obserwacji mogę powiedzieć, że 150W mocy elektrycznej to absolutne minimum. Znacznie lepiej 200-250W, szczególnie jeśli odkurzamy mięsiste dywany, a odkurzacz ma milion filtrów, które owszem, wyłapują skutecznie zanieczyszczenia, ale dodatkowo dławią przepływ powietrza. Jeśli moc nie jest podana, ale jest podany czas pracy na mocy maksymalnej i znamy napięcie i pojemność akumulatora to można to wyliczyć. Załóżmy, odkurzacz z akumulatorem 21V o pojemności 2,5Ah i czasie pracy 18 minut. Daje to 21V*2,5Ah=52,5Wh (watogodziny). Odkurzacz pracuje 18 z 60 części godziny, a zatem: 52,5*60/18=175W.
Na koniec odniosę się do marki Dyson. Nie miałem do czynienia z ich odkurzaczami bezprzewodowymi, ale skutecznie odstraszają mnie stosowane przez nich idiotyczne sformułowania marketingowe, np. "cyfrowy silnik" oraz kosmiczna cena zakupu i cena akcesoriów nijak nieprzystająca dobądź co bądź prymitywnego urządzenia.