logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falowniki połączone szyną DC - dobór przekroju kabla zasilającego.

bi3dron 24 Sty 2019 10:33 882 2
REKLAMA
  • #1 17725834
    bi3dron
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Szanowni Państwo,

mam pewną zagwozdkę. Otóż jest maszyna z 2 silnikami, jeden napędza bęben, a drugi służy jako hamulec do obniżenia obrotów ślimaka, który znajduje się wewnątrz bębna. Ślimak i bęben są obsadzone oczywiście na łożyskach, a pomiędzy nimi jest przekładnia planetarna (mam nadzieję, że poprawnie formułuję zdanie :) ). Układ napędu ślimaka de facto zwraca moc do układu po rozpędzeniu maszyny, ale jest możliwość kręcenia tylko nim w razie potrzeby.

Silniki są zasilane poprzez falownik z regulacją obrotów, które są spięte ze sobą po szynie DC, jak na rysunku.
    Falowniki połączone szyną DC - dobór przekroju kabla zasilającego.
    Moje pytanie jest następujące - przyjmując że moc DRV1 to 22kW, a DRV2 to 8kW - należy dobrać przewód zasilający falowniki konkretnie tylko pod DRV1 (tj. 22kW) czy sumować moce falowników, czyli 30kW?

Obecnie bazuję w tym zakresie na poprzednich projektach, ale chcę się dokształcić w tym zakresie. Będę wdzięczny również za wskazanie literatury, w której znajdę odpowiedź na moje pytanie lub podobne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17725887
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 17732798
    gag70
    Poziom 24  
    Ocena: 76
    Po pierwsze, jeżeli zasilany jest tylko falownik nr1, to jego mostek i bateria kondensatorów jest policzona na 22kW a nie 30kW. Więc i kabel również na 22kW.

Po drugie, DRV2 pracując jako hamulec, będzie generatorem ze wszystkimi tego konsekwencjami (pobiera moc bierną, oddaje czynną). Jeżeli nawet będzie pracował jako napęd silnika, to sam, bez DRV1, co jest wzmiankowane w pierwszej wiadomości.

Po trzecie, podstawowy i najogólniejszy dobór kabla dla 22kW i 30kW dla dużej grupy falowników da ten sam wynik. Np. falownik ACS550 o mocy 22kW wymaga bezpiecznika gG50A, a 30kW gG63A co w typowych warunkach oznacza żyłę o przekroju 10mm2
REKLAMA