Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wyłączenie funkcji migania światła w sterowniku bramy przesuwnej

Władysław Majewski 24 Jan 2019 12:14 600 23
Optex
    Władysław Majewski
    Level 11  
    Jak w sterowniku eL7Qk do bramy przesuwnej wyłączyć funkcje migania światła sygnalizacyjnego podczas ruchu bramy. Znalazłem w instrukcji, jak tę funkcję załączyć, natomiast nie wiem, jak wyłączyć. Chyba że należy postąpić tak samo jak przy załączaniu. Chodzi mi o to, aby do lampy płynęło cały czas napięcie 24V a nie tak jak teraz w sposób przerywany. A może z innego miejsca w listwie zaciskowej można wziąć napięcie 24 V nie przerywane. Zależy mi na napięciu które pojawia się podczas ruchu bramy albo też pracy bramy np. w postaci palącej się lampy sygnalizacyjnej. Może z zacisków kierujących prąd do silnika, ale nie wiem jaki tam idzie prąd (zmienny czy stały) i czy przypadkiem na tych dwóch zaciskach do silnika przy zmianie kierunku pracy po prostu nie są zamieniane bieguny np. prądu stałego. Dziękuję z góry za podpowiedź.
  • Optex
    grzeskk
    Level 34  
    Powinno dać się wyłączyć przestawiając parametr wg instrukcji na załączenie. Bywają też lampy z wbudowanym przerywaczem i wówczas tam należy ingerować.
  • Optex
    Władysław Majewski
    Level 11  
    Sprawdziłem do lampy prąd już idzie przerywany ze sterownika. Wobec tego nie da się tego zrobić przy samej lampie tylko w sterowniku
    grzeskk
    Level 34  
    No to wejdź w funkcję migania i przestaw parametr.
    nikusert
    Level 40  
    Witam.
    Na jak długi czas ma lampa świecić po zatrzymaniu? Oczywiście lampa świeci światłem ciągłym podczas pracy.
    Władysław Majewski
    Level 11  
    Chodzi o to, aby lampa świeciła w sposób ciągły i dzięki temu uzyskam ciągłe zasilanie 24V, które potrzebuję z bramy dla innych celów. Chyba że mogę takie zasilanie ciągłe 24V podczas pracy bramy uzyskać z innej pary zacisków na listwie.
    Chodzi tylko o ciągłe zasilanie 24V podczas pracy bramy. Po zakończeniu ruchu bramy nie jest mi potrzebne opóźnienie w wyłączeniu lampy.
    nikusert
    Level 40  
    Napięcia podczas ruchu bramy nie uzyskasz z innych zapisków. Najkrótszy czas świecenia po zatrzymaniu jest 15sek. A tak po prawdzie do czego chcesz takie działanie? Ja robiłem do tego sterownika oświetlenie na słupkach, lecz wykonałem to w inny sposób. Czy Ty chcesz to do podświetlenia podjazdu?
    Władysław Majewski
    Level 11  
    Próbowałem wczoraj za radą kolegów wejść w funkcje migania w sterowniku i ją po prostu wyłączyć. Nie udało się. Prawdopodobnie jeśli jest włączona funkcja auto zamykania nie uda się ustawić lampy do pracy ciągłej. Niestety w instrukcji informują jak załączyć funkcje migania - po prostu należy nie dłużej niż 3 sekundy przytrzymać przycisk UCZ i poczekać aż dioda sygnalizacyjna na sterowniku mignie trzy razy. Teraz żeby wyłączyć miganie ponownie nacisnąłem przycisk UCZ i odczekałem aż dioda mignie trzy razy natomiast nie spowodowało to wyłączenia funkcji migania lamy na słupku. Spróbuję jeszcze wyłączyć auto zamykanie.
    Co do pytania po co mi prąd z obwodu podającego go tylko podczas pracy bramy odpowiadam, że chodzi o zasilenie przekaźnika który będzie przełączał zasilanie pomiędzy dwoma zasilaczami - małym który będzie funkcjonował tylko dla podtrzymania radia i elektroniki i dużym który zasili bramę podczas jej pracy. Ale w tym celu muszę z bramy pobrać prąd 24V nie przerywany tylko ciągły, bo inaczej przekaźnik nie będzie prawidłowo funkcjonował. Taki układ sobie wymyśliłem i chciałem spróbować go zastosować bo zaoszczędzić na poborze prądzie podczas czuwania dużego zasilacza. Jeśli tak się nie da,to po prostu wymienię swój 18-letni duży zasilacz na nowoczesny z minimalnym poborem prądu podczas czuwania.
    nikusert
    Level 40  
    Lampa będzie świecić światłem ciągłym przy wyłączeniu auto -zamykania. Sygnał ciągły możesz uzyskać montując mały przekaźnik czasowy, uruchamiany z chwilą pierwszego mignięcia lampy. Ja tak zrobiłem by zasilić światłem ciągłym lampy osadzone na obu słupkach bramy. Przekaźnik dostaje impuls(+) od lampy separowany diodą 1A. Do zasilania przekaźnika (ma w sobie podtrzymanie) użyłem wejścia 24V od akcesoriów(fotki). Jest to napięcie raczej zmienne, więc dałem na wyjściu mostek prostowniczy 1A. U mnie to działa, czas pracy zasilacza tego mocnego dobierzesz w praktyce. Jako przekaźnik czasowy zastosowałem gotowy model PCU510U.
    sosarek

Level 43  
    Władysław Majewski wrote:
    wymienię swój 18-letni duży zasilacz na nowoczesny z minimalnym poborem prądu podczas czuwania .

Obecny pobiera naście kW w trybie czuwania?
    nikusert
    Level 40  
    Może masz dobrany zasilacz na wyrost. Montuję, a raczej uruchamiam napędy elektrycznie (szwagier zajmuje się montażem bramy, napędu), w których jest zastosowany 100W transformator toroidalny i nikt z klientów nie wnika ile brama pobiera prądu w czasie czuwania. Mój drugi szwagier jest jak to zwą aptekarz i przeliczał, czy zasilić 3 lampy led na stałe, czy przez czujnik ruchu, gdy jak przeliczył czujnik ruchu w trakcie czuwania też pobiera określony prąd zbliżony do świecenia led na stałe.
    Władysław Majewski
    Level 11  
    Sprawdziłem ten pobór watomierzem i zasilacz razem z radiem i sterowaniem w stanie czuwania pobiera ok. 12 W, a bez elektroniki ok. 7-8 W. Rzeczywiście jest przewymiarowany, bo na chyba 150W, a rzeczywisty pobór prądu podczas pracy bramy (pracy silnika) to maksymalnie ok. 60W. Więc jak nie uda mi się z tym przekaźnikiem to wymienię transformator na dużo mniejszy i pewnie wówczas ten pobór prądu w stanie czuwania będzie zdecydowanie mniejszy
    sosarek

Level 43  
    Kolego - to teraz sobie policz - 12W powiadasz - czyli jedna kWh to ok.84h pracy - więc ponad 3 doby - w sumie w skali miesiąca daje to jakieś 8,5-9kWh - czyli niecałe 5zł. - warto inwestować i kombinować dla takiej kwoty?
    Władysław Majewski
    Level 11  
    Jeszcze pytanie do kolegi"nikusert" rozumiem ,ze przekaźnik musi być na 24V czy też wystarczy że napięcie dające sygnał do przełączenia styków i napięcie dające podtrzymanie będa na 24V
    nikusert
    Level 40  
    Przekaźnik czasowy zasilany jest uniwersalnie w zależności od konfiguracji podłączenia .Posiada dwie pary styków wykonawczych 8A przy napięciu 230V.Ty musisz odłączyć stronę pierwotną i wtórną tego mocniejszego zasilacza.
    Władysław Majewski
    Level 11  
    Dzięki koledze za informację. Jesli tak jest to po podaniu napięcia sygnałowego 24V do przekaźnika, będą chcial na stykach tak zadziałać, aby jednocześnie rozłączyć prąd (przewód L 230V) idący do małego zasilacza z jednoczesnym załączeniem przewodu L (230V) idącym do dużego zasilacza. W ten sposób jak ruszy brama (załączy się lampa sygnalizacyjna) prąd będzie podawany wyłącznie z dużego zasilacza a mały będzie w tym czasie rozłączony. Nie wiem czy da się to zrobić na tym jednym przekaźniku, Jesli nie trzeba będzie zastosować dodatkowy przekaźnik.
    nikusert
    Level 40  
    Tylko w tym przypadku będziesz miał przez ułamek sekundy sterownik bez zasilania.Druga sprawa że muszą być co najmniej dwa przekaźniki w zależności od ilości styków roboczych.Również nie wolno (przez przekaźnik czyli jego styki )puszczać dwa różne napięcia.
    Władysław Majewski
    Level 11  
    Ok to jak to powinienem prawidlowo zrobić przyjmujac że biorę przerywany prad z lampy na słupku. Gdyby kolega byl uprzejmie tak bardzo prosto mi to wyjasnic, bo jestem daleki od zawodowstwa w tej trudnej materii. Z góry dziękuję.
    sosarek

Level 43  
    Kolego Autorze - albo jestem niedouczony albo czegoś nie rozumiem - Ty chyba tym bardziej.
    Wytłumacz mi jedno - centrala w trybie czuwania pobiera 12W - zastosować więc musisz zasilacz 24V o wydajności najmniej 0.5A - czyli ciągle pobór jest taki sam.
    Piszesz że bez elektroniki pobiera 7-8W - tylko że ta elektronika to chociażby odbiornik, procesor itd. - jak sobie to wyobrażasz - odetniesz to zasilanie i jak ma to działać? Z drugiego zasilacza który i tak będzie pobierał te min.12W?
    Takie kombinacje by oszczędzić w skali miesiąca ile - 50gr.?
    Władysław Majewski
    Level 11  
    Dla ścisłości sam zasilacz który mam obecnie bez elektroniki pobiera w stanie czuwania 7-8 W. W układzie zastosowania małego zasilacza tylko na czas czuwania bramy i elektroniki pobór spada przez sam zasilacz do mniej więcej 1 Watta. Tak więc oszczędnośc w rachunku za prąd jak juz byśmy chcieli być precyzyjni to kolego nie 50 groszy a jakieś 3-4 złote miesiecznie czyli rocznie ok. 50 złotych. Może to niewiele dla kolegi a dla mnie sporo i jak można to zaoszczędzić to dlaczego nie ruszyć głową zwłaszcza jeśli podzespoły ma się w garażu bo zastały z jakiejś innej instalacji. To tylko tyle gwoli wyjasnienia. Ale oczywiście przyjmuję krytykę
    Wawrzyniec
    Level 38  
    sam zasilacz który mam obecnie bez elektroniki pobiera w stanie czuwania 7-8 W.
    zasilacz razem z radiem i sterowaniem w stanie czuwania pobiera ok. 12 W
    Więc różnica 4-5W, czyli tyle mocy pobiera elektronika. Chcesz dać mniejszy transformator (zasilacz) który pobiera na jałowo 1W, więc masz 5-6W. Do tego dodatkowa elektronika i przekaźnik i masz prawie to samo co teraz, tylko dużo kombinacji i oczywiście pogorszenie niezawodności. Czy się to opłaca? W/g mnie nie bardzo.
    sosarek

Level 43  
    W układzie zastosowania małego zasilacza tylko na czas czuwania bramy i elektroniki pobór spada przez sam zasilacz do mniej więcej 1 Watta.

No i co? Zasilacz odbierze transmisję z pilota, uruchomi napęd? Kolego - trochę pomyślunku.
    Teraz w skali miesiąca masz niewiele ponad 4zł. za sterownik - skoro to dla Ciebie dużo to zrezygnuj z napędu(co ciekawe na jego wymianę masz).
    Władysław Majewski
    Level 11  
    Wykonałem próbę zamontowania przekaźnika i pracy na dwóch zasilaczach - mały do zasilenia radia i elektroniki, drugi do pracy silnika bramy. Niestety próba nie udała się - zresztą tak jak koledzy mnie uprzedzali. Problem w tym, że przekaźnik przełączając obwody (z małego zasilacza na duży) powoduje przerwę w zasilaniu całej instalacji i sterownik wówczas ja rozłącza i przestaje reagować na sygnał pilota aż do kolejnego załączenia zasilania. I na tym wypada moje działania usprawniające zakończyć. Dziękuje za dyskusję i podpowiedzi- jak się okazało słuszne - że nic z tego nie będzie.
    Anonymous
    Level 1