Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] DENON PMA 735R - Rozłącza przekaźniki kolumn przy zwiększaniu, zmniejszaniu gło

fido721 24 Jan 2019 14:03 564 18
Relpol
    fido721
    Level 8  
    Witam wszystkich bardzo serdecznie.
    Posiadam tego Denona od 3 lat. Niedawno pojawił się problem, że przy podgłasnianiu, ściszaniu pilotem sygnału audio tunera sat podłączonego do RCA wej. CD wzmacniacz rozłącza na moment przekaźniki kolumn. Przełączyłem kolumny do pary B i było dobrze przez trzy miesiące.
    Wczoraj powrócił problem. Przy regulacji głośności pilotem Denona oraz ręcznie jest ten sam objaw.
    Z góry dzięki za pomoc.
  • Relpol
    SlawekKedra
    Level 43  
    fido721 wrote:
    wzmacniacz rozłącza na moment przekaźniki kolumn

Czy słyszysz wyraźnie że wewnątrz wzmacniacza klika przekaźnik, czy tylko dźwięk z głośników ginie na moment?
    Jeśli nie jesteś pewny to sprawdź to tak aby nie było co do tego wątpliwości.
    fido721
    Level 8  
    Słychać klikanie przekaźnika i ginie dżwięk.

Dodano po 14 [minuty]:

Podłaczyłem DAC do wejścia RCA tuner i jest to samo. Dodam, że sprzęt z polskiej dystrybucji i nigdy nie był naprawiany (kupiony od 1 właściciela mieszkajacego w bloku).
    SlawekKedra
    Level 43  
    A na jak długo ginie dźwięk?
    Czy dzieje się to za każdym razem kiedy podgłaśniasz lub przyciszasz?
    Napisz tak wiele szczegółów obserwacji jak potrafisz. Uszkodzenie to na pierwszy rzut oka jest dość absurdalne ponieważ kręcenie potencjometrem, ręcznie czy też z pilota nie ma nic wspólnego z układem zabezpieczeń dlatego potrzebny jest jakikolwiek punkt zaczepienia. Dodatkowe utrudnienie związane jest z faktem że po przełączeniu układu na głośniki B, spokój był kilka miesięcy. Tak więc wygląda to dość absurdalnie z technicznego punktu widzenie, i gdyby nie to, że na tym forum piszą raczej poważne i trzeźwe osoby, to po opisie tych objawów można byłoby przypuszczać że osoba pisząca była przynajmniej nieźle opita.
    fido721
    Level 8  
    Jestem energetykiem i troche elektroniki też liznełem, a lutownica i pomiary nie są mi obce. Nie wiem do czego "pijesz", ale problem pojawia się po jakiejś godzinie po właczeniu wzmaka. Wystarczy, że chcem zrobić głośniej/ciszej pilotem sat lub denona to rozącza przekażnik i dźwiek ginie na sekundę, dwie. Wiem, że to brzmi absurdalnie, ale dla jaj bym watku nie tworzył. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Dodano po 6 [minuty]:

Właśnie bawiłem się pilotami i zauważyłem że prawy kanał po pstrykaniu przkażnikami czasem zatrzeszczy i gra ciutke ciszej.
  • Relpol
    SlawekKedra
    Level 43  
    Wiem że nie robisz tego dla jaj. Starałem się jedynie wyjaśnić z czego wynika potrzeba dodatkowych informacji, być może zrobiłem to na tyle nieudolnie że zostało to opacznie zrozumiane. A może wynika to z faktu, że mam tendencje do tworzenia zdań złożonych, które trudno we właściwy sposób zrozumieć w dzisiejszych czasach, w których zdania składają się z trzech lub czterech wyrazów.

Pomyślę za chwilkę od czego można byłoby zacząć.
  • Helpful post
    alien90fr
    Level 26  
    Czy to jest zawsze w tym samym miejscu ustawienia potencjometru? Czy roznie? Kliknie i gra dalej?
    fido721
    Level 8  
    Może pomoże , ale jak zwolnię w pilocie klawisz wol +/-. to czasem jeszcze potrafi przekaźnik kliknąć raz/dwa i rozłaczyć na sekundę.

Dodano po 2 [minuty]:

Nie, w różnym ustawieniu i gra dalej.
  • Helpful post
    alien90fr
    Level 26  
    A probowales wlaczyl lub wylaczyc direct i wtedy to samo sie dzieje?
  • Helpful post
    SlawekKedra
    Level 43  
    fido721 wrote:
    Wystarczy, że chcem zrobić głośniej/ciszej pilotem sat lub denona to rozącza przekażnik

Czy w tym przypadku jest tak, że pilotem od sat możesz regulować potencjometr w denonie?
    fido721 wrote:
    Podłaczyłem DAC do wejścia RCA tuner i jest to samo.

Ok, a jeśli do wzmacniacza nie jest podłączone żadne źródło sygnału to też się rozłączają przekaźniki przy podgłaszaniu/ściszaniu?
    fido721
    Level 8  
    SlawekKedra wrote:
    fido721 wrote:
    Wystarczy, że chcem zrobić głośniej/ciszej pilotem sat lub denona to rozącza przekażnik

Czy w tym przypadku jest tak, że pilotem od sat możesz regulować potencjometr w denonie?
    fido721 wrote:
    Podłaczyłem DAC do wejścia RCA tuner i jest to samo.

Ok, a jeśli do wzmacniacza nie jest podłączone żadne źródło sygnału to też się rozłączają przekaźniki przy podgłaszaniu/ściszaniu?

Pilot polsatu nie wpływa bezpośrednio na denona.

Bez podłaczonego źródła jest to samo.

Ale zauwaźyłem że jak potencjometr jest na godzinie 10 to wzmak nie ma równego balansu - lewy gra ciszej.

Dodano po 1 [minuty]:

alien90fr wrote:
    A probowales wlaczyl lub wylaczyc direct i wtedy to samo sie dzieje?

bez zmian
  • Helpful post
    alien90fr
    Level 26  
    Wygląda na uszkodzony potencjometr
    fido721
    Level 8  
    Jutro rozbiorę sprzęt i przeczyszczę wszystkie ruchome cząści. Moźe coś w tym jest, jak potencjometr jest na 10 to po ruszeniu poziomu głośności czy z RCA czy z pilota Denona zaczynaja przekaźniki świrować. Tylko jak to sie ma do pary A i pary B głośników, które to zaczęły swirować w różnych okresach czasu. Dam znać po czyszczeniu
  • Helpful post
    SlawekKedra
    Level 43  
    Ok, przekaźniki są załączane/wyłączane przez układ zabezpieczeń do którego doprowadzone są różne ''sygnały'' na podstawie których układ załącza/wyłącza przekaźniki.
    Aby odnaleźć przyczynę tych chwilowych wyłączeń będziemy odłączać po kolei różne obwody zabezpieczeń aby przekonać się który powoduje te wyłączenia a potem zastanowimy się dlaczego tak się dzieje. Jest tu jednak pewna trudność. Napisałeś:
    fido721 wrote:
    problem pojawia się po jakiejś godzinie po właczeniu wzmaka.

Rozumiem że chodzi tu o włączenie wzmacniacza np. po południu po kilku godzinach nie grania. A co w sytuacji kiedy to rozłączanie wystąpi po godzinie od włączenia i wyłączymy wzmacniacz na powiedzmy 15 minut i włączymy z powrotem? Też trzeba godzinę czekać czy w przypadku tak krótkiego wyłączenia objaw ten występuje od razu?
  • Helpful post
    jozgo
    Level 41  
    Oprócz PROTECT , przekaźniki sterowane przez TR601 i TR602, są wyłaczane przez H/P Muting, przełączniki ON/OFF wyjść A,B.......
    Ciekawe, że po przełączeniu na wyjście B był dość długo spokój.
  • Helpful post
    SlawekKedra
    Level 43  
    fido721 wrote:
    Tylko jak to sie ma do pary A i pary B głośników, które to zaczęły swirować w różnych okresach czasu.

No właśnie jak na razie nijak. Ale to się wyjaśni jak już zidentyfikujemy przyczynę

Dodano po 17 [minuty]:

jozgo wrote:
    Oprócz PROTECT , przekaźniki sterowane przez TR601 i TR602, są wyłaczane przez H/P Muting, przełączniki ON/OFF wyjść A,B.......

Zgadza się, powody tych wyłączeń mogą być różne.
  • Helpful post
    jozgo
    Level 41  
    Nie chcę być prorokiem, ale te wszystkie funkcje: Vol Up, Vol Down, Mute, Protect, RL On/Off , H/P Mute zbiegają się w IC901 - microcontroler.
    fido721
    Level 8  
    Oby nie. Ale dzięki za sugestię. Będę wstepnie szukał w tych funkcjach. Może kurz, luty, styki. Skupie się na potencjometr, bo coś dziwnie lekko chodzi i ma jakby luz.

Dodano po 8 [godziny] 23 [minuty]:

Rozebrałem całego.
    Wszystkie złączki, potencjometry, isostaty przemyłem sprayem (sporo w nie wlałem bo są prawie hermetyczne). Poprawiłem luty na połączeniu płytki loudness. Troszkę za mocno przepłukało potencjometr wol. bo teraz regulując vol. pilotem po dojściu do max/min sprzęgło delikatnie skrzypi :). Gra już 5h i nic się nie dzieje, kanały grają równo. Chodzi mi po głowie, że na wyjściu B działało jeszcze 3 miechy bez szwanku. Mogę sobie jedynie to wytłumaczyć tym, że przy przepinaniu kolumn na B zdjąłem pokrywę i go przedmuchałem, poruszałem złączkami i na jakiś czas pomogło.
    Wielkie dzięki za wszystkie sugestie.
    fido721
    Level 8  
    Oby nie. Ale dzięki za sugestię. Będę wstepnie szukał w tych funkcjach. Może kurz, luty, styki. Skupie się na potencjometr, bo coś dziwnie lekko chodzi i ma jakby luz.

Dodano po 8 [godziny] 23 [minuty]:

Rozebrałem całego.
    Wszystkie złączki, potencjometry, isostaty przemyłem sprayem (sporo w nie wlałem bo są prawie hermetyczne). Poprawiłem luty na połączeniu płytki loudness. Troszkę za mocno przepłukało potencjometr wol. bo teraz regulując vol. pilotem po dojściu do max/min sprzęgło delikatnie skrzypi :). Gra już 5h i nic się nie dzieje, kanały grają równo. Chodzi mi po głowie, że na wyjściu B działało jeszcze 3 miechy bez szwanku. Mogę sobie jedynie to wytłumaczyć tym, że przy przepinaniu kolumn na B zdjąłem pokrywę i go przedmuchałem, poruszałem złączkami i na jakiś czas pomogło.

Dodano po 19 [minuty]:

Rozebrałem całego.