logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak naprawić urwane gniazdo USB w dysku WD Elements WD5000LMVW?

doomac 24 Sty 2019 14:41 993 5
REKLAMA
  • #1 17726364
    doomac
    Poziom 10  
    No i stało się, do tej pory problemy z dyskami mieli tylko inni... :-(

Po upadku system przestał wykrywać dysk, chociaż słychać było, że dysk się prawidłowo uruchamiał.
    Okazało się (na szczęście...), że jest problem z gniazdem USB - pogmeranie kablem sprawiało, że raz na dwadzieścia razy dysk na chwilę "chwytał" i wyświetlał zawartość.

Po rozebraniu dysku okazało się, że z gniazdem jest urwany kawałek płytki i powyrywane ścieżki.
    Oddzielnej przejściówki SATA-USB oczywiście nie ma, wszystko jest skotłowane na płytce, no i zupa... Nic nie idzie posztukować.

Co można z tym zrobić?

Dysk ma oznaczenie WD5000LMVW.
    Trzeba by gdzieś przylutować te cztery kabelki od USB - logika podpowiada, że jak coś wychodzi z PCB, to gdzieś musiało wejść...?
  • REKLAMA
  • #2 17726427
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17726519
    SGdata

Poziom 27  
    Ocena: 179
    Możesz też kupić elektronikę o takim samym numerze lub można dobrać taką z gniazdem SATA, o ile podasz numer swojej elektroniki. Pozostanie wtedy tylko przelutowanie ROM. Ale tak jak powyżej - opisz czy masz podstawowe narzędzia i umiejętności posługiwania się nimi.
    Konto firmowe:
    SGdata
    Spacerowa 90, Gliwice, 44-141 | Strona WWW: https://sgdata.pl
  • REKLAMA
  • #4 17726535
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Pokaż też zdjęcie jak to uszkodzenie wygląda.
  • REKLAMA
  • #5 17740561
    doomac
    Poziom 10  
    Panowie, bez przesady, lutownicę mam. :wink:
    Gniazdo wyleciało, ale je mam, więc "kabelkologię" mam rozkminioną.

Ścieżki na płytce są "włosowate", a poza tym pozostały ich tak mikroskopijne fragmenty, że polutowanie tego daleko wykracza poza moje umiejętności, nawet jeśli dysk ma działać tylko przez chwilę potrzebną do zgrania danych (o czym zapomniałem napisać).

Stąd koncept "obejścia" uszkodzonego fragmentu PCB. Myślałem, że może ktoś, coś...? :)

Dysk wygląda tak: https://forum.hddguru.com/viewtopic.php?f=1&t=24998
  • #6 19864473
    doomac
    Poziom 10  
    Wymieniłem płytkę po uprzednim przelutowaniu czipa, według obrazków z jakiegoś tam chińskojęzycznego tutoriala... :wink:
REKLAMA